Logo

Απολογήθηκε συμπληρωματικά ο Γιάννος Παπαντωνίου για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού - Και νέα δικογραφία σε βάρος του



 
 

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου απολογείται την Πέμπτη συμπληρωματικά, μετά από προθεσμία που είχε λάβει στις 12 Απριλίου, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) απιστία και δωροδοκία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο Γιάννος Παπαντωνίιου φέρεται να έχει λάβει ως μίζα το ποσό των 2.437.962 ευρώ από την "THALES NEDERLAND B.V." , προκειμένου να προωθήσει τη σύμβαση του 2003 με τη γαλλική εταιρεία για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. 

Η εξέλιξη αυτή στην υπόθεση των φρεγατών δρομολογήθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας το οποίο με βούλευμά του διέταξε τη διεξαγωγή συμπληρωματικής ανάκρισης, προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω ανακριτικές πράξεις αναφορικά με το αδίκημα που αποτελεί τη βάση για το ξέπλυμα των 2.437.962 ευρώ.

Έτσι η δικογραφία επέστρεψε στην ανακρίτρια, η οποία προσδιόρισε εκτός της απιστίας και την δωροδοκία ως βασικό αδίκημα που οδήγησε στο ξέπλυμα. 

Πρέπει, ωστόσο να επισημανθεί ότι μετά το πέρας της ανάκρισης ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, είχε εκφράσει με την πρότασή του αντίθετη άποψη από αυτή του διαστακτικού του βουλεύματος. Είχε, δηλαδή, ζητήσει από το δικαστικό συμβούλιο να παραπέμψει σε δίκη τον Γιάννο Παπαντωνίου τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «αν και είχε γνώση, προχώρησε κατά παράβαση των καθηκόντων του στην άμεση, γρήγορη και απρόσκοπτη προώθηση των προσυμβατικών διαδικασιών, στη έγκριση και κατακύρωση του εν λόγω Εξοπλιστικού Προγράμματος ελαττώνοντας την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και προκαλώντας σε βάρος του αντίστοιχη ζημία τουλάχιστον ύψους 381.578.580 ευρώ, όσο και το συνολικό καταβληθέν τίμημα όλου του εξοπλιστικού προγράμματος, δίχως να εξετάσει πριν την υπογραφή των ανωτέρω συμβάσεων, κατά την κατάρτιση αυτών, όσο και μεταγενέστερα, καθ΄όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων του, οποιαδήποτε άλλη λύση, που να αποφέρει επιχειρησιακό όφελος στο Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς ζημία του Ελληνικού Δημοσίου».

Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε για τη συγκεκριμένη υπόθεση πως:

«Δεν μου επιβλήθηκε κανένας όρος. Είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα ότι η ελληνική δικαιοσύνη αρχίζει και πια να να λειτουργεί ανεξάρτητα με βάση το νόμο και με βάση τη δικογραφία. Αυτό αποτελεί ένα θετικό βήμα το οποίο νομίζω ότι πέρα από δική μου περίπτωση δημιουργεί κάποια αισιοδοξία».

Νέα δικογραφία για το σπίτι του στη Σύρο

Εν τω μεταξύ μία νέα δικογραφία έφτασε στα χέρια της ειδικής ανακρίτριας με βασικό κατηγορούμενο τον Γιάννο Παπαντωνίου ο οποίος αυτή τη φορά κατηγορείται για την αγοραπωλησία του σπιτιού του στη Σύρο το 2016 πράξη που φέρεται να ήταν εικονική προκειμένου να «ξεπλυθεί» μαύρο χρήμα των εξοπλιστικών.

Όσον αφορά τις νέες κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός, ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος σημείωσε ότι: «Πλήττεται το κράτος δικαίου όταν ασκούνται ποινικές διώξεις σε βάρος πολιτών για το αδίκημα της δωροδοκίας όπου ψάχνονται και δεν υπάρχουν οι άνθρωποι, οι οποίοι υποτίθεται ότι δωροδόκησαν».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-4-2021 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά