Logo

Νέα δικαστική απόφαση επιδικάζει αποζημίωση σε θύμα αστυνομικής βίας [φωτο]



 
 

Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας επιδίκασε αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ σε θύμα αστυνομικής βίας.

Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι  η βίαιη ενέργεια αστυνομικών σε βάρος του θύματος  «από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι επιβαλλόταν ως η μόνη και απολύτως αναγκαία ενέργεια για την τήρηση και εφαρμογή του νόμου».

Πρόκειται για μία ακόμα απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας που δικαιώνει θύμα αστυνομικής βίας, παρά το γεγονός ότι οι φερόμενοι ως δράστες αστυνομικοί δεν τιμωρήθηκαν από την Ποινική Δικαιοσύνη. 

Για το επίδικο περιστατικό αστυνομικής βίας και την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας η efsyn.gr αναφέρει σε ρεπορτάζ του τα εξής:

Ακόμη μία απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών επιδικάζει αποζημίωση σε θύμα βίαιης αστυνομικής επίθεσης, αν και οι αστυνομικοί έμειναν ατιμώρητοι από την ποινική Δικαιοσύνη παρόλο που είχαν ταυτοποιηθεί.

Η δικαίωση της Ιωάννας Μανούσακα, έντεκα χρόνια μετά τον τραυματισμό της από πέντε άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ, αποδεικνύει την απρόκλητη βία των αστυνομικών, η οποία έχει καταγραφεί και στην ΕΔΕ που έγινε για την υπόθεση, το πόρισμα της οποίας είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία που έλαβε υπόψη της η διοικητική Δικαιοσύνη.

Ηταν 5 Μαΐου 2010, μέρα πανελλαδικής απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ενάντια στο Μνημόνιο, και το τμήμα Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ είχε δώσει εντολή για αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή των κινητοποιήσεων. Στις 5 το απόγευμα οι ομάδες ΔΕΛΤΑ Δ-11, Δ-13, Δ-27 και μια διμοιρία ΔΙΑΤ επιχειρούσαν σε υπό κατάληψη κτίριο της οδού Ζαΐμη και πολίτες, κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτύρονταν έντονα για την παρουσία τους. Ανάμεσά τους, η διευθύντρια παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Ιωάννα Μανούσακα με τον σύζυγο και τον γιο της, που στέκονταν στην είσοδο της πολυκατοικίας τους επί της οδού Τοσίτσα 10.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, έξι αστυνομικοί εισέβαλαν απρόκλητα στην πολυκατοικία, προκάλεσαν υλικές ζημιές στην είσοδο, επιχείρησαν να σπάσουν με κλομπ την πόρτα του ισόγειου διαμερίσματος της οικογένειας και χτύπησαν με κλομπ στο χέρι και το πρόσωπο την Ιωάννα Μανούσακα. Και όλα αυτά, όπως έχει καταγραφεί στο πόρισμα της ΕΔΕ, χωρίς οι αστυνομικοί να έχουν σχετική εντολή και χωρίς να ενημερώσουν το Κέντρο Αμεσης Δράσης για την παράνομη πράξη τους.

Η ΕΔΕ, η οποία έγινε ύστερα από καταγγελία της παθούσας στη ΓΑΔΑ, αποφάνθηκε ότι η Ιωάννα Μανούσακα έλεγε την αλήθεια, αλλά «λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (ομοιομορφία στη στολή των αστυνομικών - μη ύπαρξη διακριτικών γνωρισμάτων τους) δεν κατέστη εφικτό να εξακριβωθεί ο βαθμός συμμετοχής εκάστου αξιωματικού στις ποινικά κολάσιμες πράξεις, ήτοι σωματικές βλάβες και πρόκληση υλικών ζημιών». Ετσι, στους αστυνομικούς Δ.Π., Κ.Α., Ι.Γ., Α.Φ. και Χ.Λ. επιβλήθηκαν πρόστιμα από 30 έως 60 ευρώ. Δηλαδή, η ΓΑΔΑ κατάφερε να εντοπίσει τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς αλλά δεν μπόρεσε να διερευνήσει ποιος έκανε τι...

Το 2017 η υπόθεση έφτασε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ύστερα από έγκληση του θύματος και οι ίδιοι αστυνομικοί κάθισαν στο εδώλιο: ο Δ.Π. για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και οι υπόλοιποι για παροχή συνδρομής. Και εκεί οι αστυνομικοί την έβγαλαν λάδι, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, αποδείχθηκε μεν η απρόκλητη επίθεσή τους με κλομπ αλλά δεν αποδείχθηκε ότι ο Δ.Π. ήταν αυτός που χτυπούσε το θύμα, ούτε αν τον βοήθησαν οι υπόλοιποι.

Ετσι, αθωώθηκαν ως προς αυτό και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της «απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας». Ομως, άσκησαν έφεση και το Εφετείο μετέτρεψε το αδίκημα σε «απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας», το οποίο παραγραφόταν σύμφωνα με τον νόμο.

Και έρχεται η απόφαση 4559/2021 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών να δικαιώσει το θύμα, επιδικάζοντας αποζημίωση 15.000 ευρώ, καθώς έκρινε ότι «η βίαιη αυτή ενέργεια από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι επιβαλλόταν ως η μόνη και απολύτως αναγκαία ενέργεια για την τήρηση και εφαρμογή του νόμου». Λίγες μέρες νωρίτερα είχε εκδοθεί μια ανάλογη απόφαση («Εφ.Συν.», «Ο Γιάννης Καυκάς αποζημιώνεται, οι βασανιστές του μένουν ατιμώρητοι»), με τους δικηγόρους των θυμάτων και των δυο υποθέσεων, Μαρίνα Δαλιάνη και Χάρη Λαδή, να τονίζουν ότι «η διοικητική δικαιοσύνη φαίνεται να δίνει ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της απρόκλητης και αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας, αναδεικνύοντας παράλληλα όμως για άλλη μια φορά τα σαφή ελλείμματα της ποινικής δικαιοσύνης και των αρμοδίων πειθαρχικών αρχών κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων».

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-5-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά