Logo

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Τι πρέπει να ελέγχουν οι εισαγγελείς για την ακούσια νοσηλεία σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές [έγγραφο]



 
 

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, με εγκύκλιό του ζητά από τους εισαγγελείς  πριν  προτείνουν για την  ακούσια νοσηλεία ψυχικώς πασχόντων σε ιδιωτικές κλινικές να έχουν ελέγξει αν τα συγκεκριμένα θεραπευτήρια πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις  για την περίθαλψη των ασθενών. 

Ο κ. Ντογιάκος, συγκεκριμένα, στην εγκύκλιό του, η οποία απευθύνεται προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών όλης της χώρας, επισημαίνει πως το Υπουργείο Υγείας « άναψε» το πράσινο φως και για νοσηλεία των ψυχικώς πασχόντων, με δικαστική απόφαση, σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον όμως πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που οι εισαγγελείς πρέπει να ελέγχουν εάν τις έχουν.

Αφορμή για την εγκύκλιο του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού αποτέλεσε το γεγονός ότι σε ορισμένες από τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, διαπιστώθηκε πλημμελής εφαρμογή της προαναφερόμενης Υπουργικής Απόφασης.

Μάλιστα, ο κ. Ντογιάκος σημειώνει πως από τη μελέτη αυτών των αποφάσεων  προέκυψε ότι δεν ερευνήθηκε αν οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές στις οποίες ζητήθηκε να συνεχίσουν τη νοσηλεία τους οι πάσχοντες α) είχαν βεβαίωση καλής λειτουργίας σε ισχύ β) ήταν ή όχι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ γ) υπήρχε ή όχι αρνητική έκθεση ελέγχου και δ) σε περίπτωση αρνητικής έκθεσης αν η κλινική έχει συμμορφωθεί ή όχι με τις συστάσεις που διατυπώνονται σε αυτή.

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο

Ενααλλακτικά διαβάστε την εγκύκλιο εδώ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-6-2021 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά