Logo

Πρώτη απόφαση - δικαίωση για τους νεκρούς της Μάνδρας: Αποζημίωση 270.000 ευρώ στην οικογένεια 29χρονου θύματος [βίντεο]



 
 

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε την πρώτη απόφαση με την οποία δικαιώνονται τα θύματα των φονικών πλημμυρών στη Μάνδρα Αττικής το Νοέμβριο του 2007 κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 25 άνθρωποι. 

Το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 270 χιλιάδων ευρώ  ως αποζημίωση  στους συγγενείς ενός 29χρονου, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 6816/2021 απόφαση του το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε, πως τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και η Ελληνική Αστυνομία φέρουν ευθύνες για τον θάνατο του 29χρονου και θα πρέπει να αποζημιώσουν την οικογένεια του για ψυχική οδύνη, αφού ο θάνατος του 29χρονου ήταν «απρόσμενα τραγικός», ενώ «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους ενάγοντες».

Ευθύνες

Στο σκεπτικό της πολυσέλιδης απόφασης γίνεται εκτενής αναφορά στις ευθύνες: 

*της Περιφέρειας Αττικής για την οποία,  μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην Μάνδρα Αττικής», δηλαδή τα ρέματα που υπερχείλισαν και προκάλεσαν τον θάνατο 25 πολιτών.

*της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,  γιατί, όπως τονίζεται,  «είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεων κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα». Μάλιστα υπογραμμίζεται πως αν η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας είχε προβεί στην τακτική και συνεχή ενημέρωση των πολιτών» τότε ο αποθανών θα είχε το δικαίωμα επιλογής και θα μπορούσε «να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κίνδυνο πλημμύρας του οδικού δικτύου κατά τη μετάβαση στην εργασία του και ενδεχομένως να είχε επιλέξει άλλη λύση…».

της Ελληνικής Αστυνομίας για την οποία οι δικαστές αναδεικνύουν τρία σημεία όπου υπήρξαν παραλείψεις από τα αρμόδια όργανα:
1.Δεν εκπόνησαν ειδικό σχέδιο αντιμετωπίσεως κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

2.Δεν διενήργησαν προληπτικό έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
3.Δεν διέταξαν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών ήδη από 6:50 πρωινή όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο και δεν εξέδωσαν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων σε αυτό.

Το χρονικό ενός τραγικού θανάτου

Ο άτυχος νέος είχε φύγει στις 06:00 το πρωί από το σπίτι του στα Άνω Λιόσια της Αττικής, προκειμένου να μεταβεί με το αυτοκίνητό του στην εταιρεία όπου εργαζόταν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. 

Καθώς οδηγούσε το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε στο ύψος της Μάνδρας Αττικής από τα ορμητικά του υπερχειλισμένου ρέματος Σούρες. 

Το πτώμα του 29χρονου  βρέθηκε τρεις μέρες μετά στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα Αττικής. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-7-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά