Logo

Ελεγκτικό Συνέδριο: Το Νοέμβριο η απόφαση για την κατάργηση των δώρων και τα αναδρομικά των συνταξιούχων



 
 

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου συζητήθηκε την Τετάρτη η υπόθεση σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων και της κατάργησης των τριών δώρων των συνταξιούχων του Δημόσιου τομέα.

Η υπόθεση είχε αρχικά εισαχθεί σε τμήμα του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, η οποία παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια θέτοντας τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο Νοέμβριο και θα είναι πιλοτική. Αφορά, περίπου, 60.000 ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συζήτηση την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την απασχόλησαν τα εξής τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα:

α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων – δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των συνταξιούχων  του Δημοσίου

β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου  4093/2012 μετά τη έκδοση του  νεώτερου νόμου 4387/2016,

γ) Εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές ) των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή

δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου  4734/2020  (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι  τις επιταγές  του Συντάγματος και  του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-9-2021 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά