Logo

Εγκύκλιος Β. Πλιώτα για ανεμβολίαστους συλληφθέντες που αρνούνται να υποβληθούν σε self test [έγγραφο]



 
 

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας με επείγουσα εγκύκλιό του δίνει οδηγίες στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας  για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι κρατούμενοι που συλλαμβάνονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου ή σε εκτέλεση σχετικού εντάλματος και φθάνουν ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν θέλουν να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό. 

Στην εγκύλιο επισημαίνει πως τα εν λόγω πρόσωπα δεν μπορούν να εξαναγκαστούν σε covid test, ωστόσο υπογραμμίζει  ότι επιβάλλεται να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται τυχόν ποινική ευθύνη του προσαγόμενου αρνούμενου να υποβληθεί σε self-test, για τέλεση ποινικών αδικημάτων όπως είναι η απείθεια (άρθρο 169 Ποινικού Κώδικα) και  η διάδοση  μεταδοτικής ασθένειας (άρθρο 285 Ποινικού Κώδικα).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 169 ΠΚ, προβλέπεται φυλάκιση μέχρι  6 μηνών, ενώ σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 285 ΠΚ φυλάκιση έως τρία έτη και χρηματική ποινή.

Ο ανώτατος λειτουργός, επίσης, τονίζει στην εγκύκλιο ότι  ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών στις περιπτώσεις των αυτόφωρων  πλημμελημάτων έχει τη δυνατότητα - λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητα του δράστη - με την συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και «να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδάφιο α΄ και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο

Εναλλακτικά διαβάστε όλη την εγκύκλιο εδώ

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-9-2021 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά