Logo

Ζακ Κωστόπουλος: Η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού κατέθεσε στη δίκη για το θάνατο σε κοινή θέα [φωτο]



 
 

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας που δικάζει τους έξι κατηγορούμενους για το φρικτό θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στις 21-9-2018 στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος, κατέθεσε την Παρασκευή  η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού που συνυπογράφει, με τον συνάδελφό της Νίκο Καλόγρηα, την έκθεση για τις αιτίες που έφυγε από τη ζωή ο 33χρονος ακτιβιστής. 

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε καταθέσει ο κ. Καλόγρηας, ο οποίος τόνισε ότι το θύμα δεν εμφάνιζε  καμία παθολογία και πως ο θάνατός του συνδέεται με τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχθηκε.

Ηκ. Μαρανού ήταν απόλυτη πως ο Ζακ κατέληξε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, συνεπεία οργανικού στρες.

«Υπήρχε μια βαριά ηπατική βλάβη, την οποία τη βλέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους. Το βρίσκουμε σε πολλές περιπτώσεις αυτό το λιπώδες ήπαρ, αλλά δεν είναι αιτία θανάτου. Δεν προκαλεί αιφνίδιο θάνατο. Εδώ σαφώς και ήταν αιφνίδιος, δεν είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, δεν μπορούμε να πούμε ότι απεβίωσε λόγω αυτού» ξεκαθάρισε η κ. Μαριανού απαντώντας σε μία από τις επανειλημμένες ερωτήσεις της υπεράσπισης σχετικά με την καταγραφή στεάτωσης του ήπατος.

Όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν ο 33χρονος έπασχε από κάτι που οδηγεί στον θάνατο η ίδια εξήγησε το εξής: «Όχι, αυτά ήταν τα ευρήματα. Αυτά αναδείχτηκαν, αυτά καταγράφηκαν. Δεν αποκρύψαμε τίποτα. Κάτι άλλο δεν βρήκαμε. Κάθε ιατροδικαστική έκθεση υπογράφεται». Ενώ στην ερώτηση για το υπόλειμμα ιμπουπροφένης διευκρίνισε πως υπήρχε τοξική δόση που να οδήγησε στο θάνατο.

Στη συνέχεια ο ιατροδικαστής Σωτήρης Τσαντίρης, τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, ο οποίος έχει επιβεβαιώσει ότι ο Ζακ πέθανε εξαιτίας του ξύλου που δέχτηκε, ανέφερε πως από τα 23 χτυπήματα στο κεφάλι, το χέρι ή και το πόδι, τα χτυπήματα που περιγράφονται στην έκθεση με τον αριθμό 1,4,5,10,14,19, είναι συμβατά με πρόκληση τραύματος από θλων όργανο, το οποίο παραπέμπει σε πόδι ή χέρι.

Ο κ. Τσαντίρης θεωρεί πως το ισχαιμικό επεισόδιο δεν μπορεί να είχε γίνει 8 ή 12 ώρες πριν το θάνατο του θύματος, αλλά και πως «η καρδιά του, δεν ήταν η καρδιά ενός καρδιοπαθή. Ήταν μια καρδιά που θεωρείται υγιής». «Το στρες που προκάλεσε το ισχαιμικό επεισόδιο δεν ήταν ψυχολογικό στρες, δεν ήταν άγχος. Μιλάμε για οργανικό στρες. Μια αντίδραση του οργανισμού για να προσαρμοστεί σε καταστάσεις που απειλούν την επιβίωση»

Σχετικά με το εάν «ισχύει αυτό που λέει ο λαός "ότι πέθανε από το άγχος του"», όπως ανέφεραν από την υπεράσπιση, η Πολιτική αγωγή έδωσε την απάντηση ότι ο Ζακ δεν πέθανε, επειδή δεν μπορούσε να βγει από το κομμωτήριο αλλά από τα χτυπήματα...

Σε ό,τι αφορά δε τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι «αυτά τα ευρήματα οδήγησαν τους κατηγορούμενους στο εδώλιο» («Όχι εσείς, ο εισαγγελέας με βάσει τα ευρήματα» είπε ένας εκ των συνηγόρων στο μάρτυρα) η Πολιτική αγωγή σχολίασε πως το ιατροδικαστικό πόρισμα είναι μεταγενέστερο της δίωξης των κατηγορουμένων.

Ατόπτης μάρτυρας: «Ούρλιαζα "σταματήστε, θα τον σκοτώσετε". Ήταν ανυπεράσπιστος»

Ακολούθησε η κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα η οποία είπε:  «Ρίχνει μια κλωτσιά ο ένας, πέφτει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της βιτρίνας και βρίσκει το νεαρό. Και το παιδί βάζει το χέρι στο λαιμό. Εγώ ούρλιαζα και έλεγα "θεε μου καρατομήθηκε" και έκλεισα τα μάτια. Δεν άντεχα. Και τα ανοίγω και είδα τους δυο ανθρώπους έξαλλους να συνεχίζουν να τον χτυπάνε και φώναζα ξανά "σταματήστε θα τον σκοτώσετε". Πήγε ένας κύριος να τους σταματήσει και πήγα κι εγώ πίσω του. Εγώ εκείνη την ώρα αποφάσισα να μείνω να προστατεύσω με όποιον τρόπο μπορούσα το νεαρό, μέχρι να έρθει η αστυνομία».

Η συγκεκριμένη γυναίκα βρισκόταν δύο μόλις μέτρα από τον τόπο του εγκλήματος κι ως εκ τούτου είχε καλή οπτική επαφή με το κοσμηματοπωλείο και η οποία στο παρελθόν είχε εργαστεί τόσο σε Αστυνομικό Τμήμα όσο και στην ΕΥΠ.

Όπως είπε το θύμα δεχόταν τόσο δυνατές κλωτσιές που «το κεφάλι έπεφτε πίσω, του "φώναζα σταματήστε θα τον σκοτώσετε"». Είδε «έναν κύριο που από την απέναντι πλευρά πέταγε κάτι πάνω στη βιτρίνα. Μου φάνηκε σαν πέτρα αλλά δεν ξέρω τι ήτανε. Με αυτό το αντικείμενο φαινόταν ότι κάποιον θέλει να βρει». Είδε «θρυμματισμένη τη βιτρίνα και έναν νεαρό κατατρομαγμένο στην προθήκη να προσπαθεί να βγει».

Συνεχίζοντας περιέγραψε: «Ο νεαρός όταν έπεσε κάτω, είχε ορθάνοιχτα τα μάτια του και ήταν καρφωμένα στα δικά μου, το σαγόνι του, τα χείλη του τρεμοπαίζανε. Αυτή η εικόνα με σημάδεψε, έκτοτε για πάρα πολλούς μήνες δεν μπορούσα να συνέλθω και χρειάστηκε να πάρω θεραπεία, γιατί πιστεύω ότι εκείνη την ώρα που είχε καρφώσει τα μάτια του πάνω μου [συγκινείται]. Σαν να ήθελε κάτι να μου πει. Μα τι να ήθελε να μου πει; Βοήθεια; Να μου ζητήσει κάτι; Ήμουν πάρα πολύ κοντά και ακόμα όταν θυμάμαι το πρόσωπό του δεν μπορώ»

Σε ερώτηση εάν όταν έφτασε η αστυνομία ήταν εκεί, απάντησε τα εξής: «Όχι, όχι, εκείνη την ώρα πέφτανε συνέχεια κλωτσιές, όταν έφτασε η αστυνομία έφυγα, εγώ έμεινα για να τον προστατέψω, αισθανόμουν ότι γινόταν φονικό εκείνη την ώρα, ήταν ανυπεράσπιστος».

Η μάρτυρας ήταν επίσης ξεκάθαρη για το γεγονός ότι ο 33χρονος δεν κρατούσε μαχαίρι όταν βγήκε από το μαγαζί. «Όχι! Καταματωμένος ήταν, μικρόσωμος, τα χέρια του ήταν πάνω στα γυαλιά και ήταν μικρόσωμος». Μάλιστα, κατέθεσε πως άκουσε έναν από τους παρόντες να απαντά «και εμείς θα γίνουμε χειρότεροι» σε κάποιον που είπε ότι το θύμα ήταν ληστής.

Οι περιγραφές και οι απαντήσεις της μάρτυρα στις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής σοκάρουν, καθώς δηλώνει πως ιδιοκτήτης πέταγε πέτρες στον θανόντα. «[Ήταν] παντού ματωμένος, στα χέρια, παντού. Και όταν έπεσε ένα τριγωνικό κομμάτι από την τζαμαρία, εκεί τρόμαξα και φώναζα «Καρατομήθηκε, θεέ μου», και κρατούσε το κεφάλι του.

  • Ερώτηση: Και παρότι ήταν σε αυτή την κατάσταση συνέχιζαν και τον κλωτσούσαν;
  • Μάρτυρας: Ναι, δυστυχώς ναι.
  • Ερ. Η εικόνα που έχετε αποκομίσει ήταν ότι σκότωναν στο ξύλο έναν άνθρωπο; 
  • Μ: Nαι φυσικά! A ναι φυσικά! Kαι πολύ πιο γρήγορα θα μπορούσε να φύγει ένας άνθρωπος από τη ζωή με αυτά τα χτυπήματα.
  • Ερ.: Και τους το λέγατε ότι θα τον σκοτώσουν; 
  • Μ: Ναι, επέμενα! 

Η  Αννυ Παπαρρούσου, εκ των δικηγόρων της οικογένειας του θύματος, σχολίασσε την κατάθεση τόνισσε πως προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι «δεν ήταν σε άμυνα, δεν αντιμετώπιζαν κάποιον κίνδυνο, αλλά ήθελαν να τον τιμωρήσουν, και είναι ενδεικτικό για τον δόλο των κατηγορουμένων»

 «Ως προς το στοιχείο του δόλου η μάρτυρας καταθέτει ένα σκηνικό φονικού και παρά τις επισημάνσεις και προτροπές του πλήθους να σταματήσουν γιατί θα τον σκοτώσουν δεν σταμάτησαν της δράση τους και πράγματι τον σκοτώσανε. Ο μόνος λόγος που ένιωσε κίνδυνο η γυναίκα αυτή δεν ήταν ο κατηγορούμενος αλλά οι δυο πρώτοι κατηγορούμενοι με τη δράση τους» πρόσθεσε η Κλειώ Παπαπαντολέων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-11-2021 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά