Logo

Δίκη Ζακ: Κάλυψαν τους συναδέλφους τους οι μάρτυρες αστυνομικοί



 
 

Πέμπτη δικάσιμος σήμερα στο Εφετείο στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και η διαδικασία συνεχίστηκε με τις καταθέσεις μαρτύρων αστυνομικών.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι μάρτυρες έπλεξαν το… εγκώμιο των κατηγορούμενων αστυνομικών, υποστηρίζοντας ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ζακ συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως δράστης ληστείας, κάτι το οποίο δεν έχει αποδειχθεί πουθενά.

Χαρακτηριστικό, άλλωστε, το σχόλιο δικηγόρου της οικογένειας του νεαρού ακτιβιστή πως υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στους αστυνομικούς, κάτι που έχει καταγραφεί και σε πολλές άλλες δίκες.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο μάρτυρας αστυνομικός Λαγουδάκος, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο ενός εκ των κατηγορουμένων αστυνομικών, ενώ έκανε λόγο για κλιμάκωση των ενεργειών των αστυνομικών ανάλογα με την απειλή και υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί έδρασαν με βάση το σήμα για ληστεία που είχαν λάβει. 

Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πιο ήπια μέσα από αυτά που διδάσκονται επισημαίνοντας ότι πέρασαν στον Ζακ πλαστικές και όχι σιδερένιες χειροπέδες. Έκανε ακόμη λόγο για ισχυρή αντίσταση από το θύμα και υποστήριξε ότι ο διασώστης βρέθηκε υπό απειλή. 

Ο αστυνομικός ρωτήθηκε από τους δικηγόρους της οικογένειας για τον περιβόητο άνθρωπο με το κίτρινο μπλουζάκι, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους αστυνομικούς και κρατούσε ένα γκλομπ, αλλά και το γιατί η αστυνομία του επέτρεψε να είναι στο σημείο.

Ο αστυνομικός απάντησε πως δεν γνωρίζει, ενώ επέμεινε στο γεγονός ότι κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί στο χέρι, παρά το γεγονός ότι ήταν αιμόφυρτος με δεμένο κεφάλι. 

Αίτημα αποβολής του δημοσιογράφου Κ. Πουλή

Με την έναρξη της συνεδρίασης η υπεράσπιση προέβη σε μια ασυνήθιστη κίνηση, καθώς ζήτησε από την έδρα να αποβληθεί από την αίθουσα ο δημοσιογράφος του The Press Project, Κωνσταντίνος Πουλής, με τον ισχυρισμό ότι έχει προχωρήσει σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς και έχει παραβιάσει το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Έκαναν, ακόμη, λόγο για συκοφαντικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα.

«Έχετε επιτρέψει την παρουσία δημοσιογράφων, διαπιστευμένων [...] >> πλην όμως η ενημέρωση αυτή δεν γίνεται να γίνεται στα όρια της εξύβρισης, ούτε με προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς που πόρρω απέχουν από αυτό που συμβαίνει εδώ. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί οι εξυβριστικοί σε συνδυασμό με το συκοφαντικό δημοσίευμα, μας υποχρεώνουν να ζητήσουμε να αρθεί η διαπίστευσή του γιατί παραβιάζει επανειλημμένα το τεκμήριο αθωότητάς του [του κατηγορουμένου] και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται η διαστρέβλωση γεγονότων. Σας ζητάμε να διατάξετε την αποβολή του κ Πουλή κατά τα άρθ. 336 παρ. 1  και να υπομνήσετε ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι η ενημέρωση» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα παρενέβη ο ίδιος ο δημοσιογράφος, ο οποίος έθεσε ζήτημα ελευθερίας του Τύπου επισημαίνοντας ότι η υπεράσπιση ζητά να μην παρίσταται καν στη δίκη για να προσθέσει «δηλαδή αμφισβητούν το δικαίωμά μου να γράφω αυτά που γράφω με βάση τη συνείδηση και την κρίση μου».

Πέταξε, παράλληλα, το μπαλάκι στους συνηγόρους αναφέροντας ότι «εάν πρόκειται για εξύβριση χειριστείτε το ανάλογα».

Λίγη ώρα αργότερα η εισαγγελέας επισήμανε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για αποβολή του δημοσιογράφου, ενώ με την άποψη αυτή συντάχθηκε και η δικηγόρος της οικογένειας Α. Παπαρούσσου σημειώνοντας ότι διαφορετική προσέγγιση θα έπληττε ευθέως την ελευθερία του Τύπου.

Η πρόεδρος, τελικά, απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-12-2021 από directNEWS.gr πηγή:efsyn.gr


Τελευταία Δικαστικά