Logo

Ελεύθερος ο Αρμένιος διανοούμενος φυγάς, Sevan Nişanyan



 
 

Να αφεθεί ελεύθερος ο Αρμένιος διανοούμενος Sevan Nişanyan (Σεβάν Νισανιάν) αποφάσισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου, ύστερα από προσφυγή που κατέθεσε ο ίδιος κατά της κράτησής του στο Αστυνομικό Τμήμα Σάμου, από τις 30 Δεκεμβρίου. 

Όπως έχει κοινοποιήσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης η γυναίκα του, ο Νισανιάν κλήθηκε στο τμήμα για να διεκπεραιώσει γραφειοκρατικά την άδεια παραμονής του, η οποία είχε λήξει την προηγούμενη, αλλά η αστυνομία τον συνέλαβε με σκοπό την απέλαση.

Σύμφωνα με το efsyn.gr, πριν  από δύο μήνες, ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, πληροφορήθηκε ότι έχει κηρυχθεί ανεπιθύμητος στην Ελλάδα. 

Στην Τουρκία ο Νισανιάν έχει καταδικαστεί σε ποινή συνολικά 16 χρόνων και 7 μηνών για πολεοδομικές παραβάσεις, εξαιτίας εργασιών που έκανε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε ελληνικά σπίτια τα οποία μετέτρεπε σε ξενώνες στο εγκαταλειμμένο χωριό Κιρκιντζές (στα τουρκικά Σιρίντζε), το χωριό της Διδώς Σωτηρίου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» τον Αύγουστο του 2017 ο ίδιος έκανε λόγο για «γραφειοκρατικό λιντσάρισμα» και «επιχείρηση σύνθλιψης» κατά αυτών που ενοχλούν το καθεστώς Ερντογάν. Είχε καταδικαστεί ξανά σε μήνες φυλακή για παλαιότερο άρθρο που κατέκρινε τους νόμους κατά της βλασφημίας του προφήτη Μωάμεθ. Στο έργο του περιλαμβάνεται το πρώτο ετυμολογικό λεξικό της τουρκικής γλώσσας και το βιβλίο «Η λάθος Δημοκρατία», στο οποίο αποδομεί τους ιδρυτικούς μύθους του τουρκικού κράτους.

Μιλώντας στους «Financial Times» για τον παράδεισο που βρήκε στη Σάμο, εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του «επειδή αυτοί οι καργιόληδες (“goatfuckers”) που κυβερνούν την Τουρκία μού έδωσαν, άθελά τους, αυτή τη θεσπέσια ευκαιρία». 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-1-2022 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά