Logo

Κρήτη: Συλλήψεις για το «γηροκομείο του τρόμου» στα Χανιά [βίντεο+φωτο]



 
 

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση του Γηροκομείου «Αγία Σκέπη», στα Χανιά

Σύμφωνα με το zarpanews.gr. από τα ξημερώματα της Τετάρτης αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εφόδους σε σπίτια και χώρους σχετιζόμενους τόσο με την ιδιοκτήτρια όσο και με τη διοίκηση και τον γιατρό της δομής και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συλλήψεις.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της  Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας συνέλαβαν στην περιοχή του  Αγ. Ματθαίου εμπλεκόμενο άτομο στην υπόθεση έπειτα από έρευνα σε βίλα.

Αστυνομικές πηγες ανέφεραν στο zarpanews.gr  πως , ήδη από την περασμένη Παρασκευή έχουν εκδοθεί τα πρώτα εντάλματα τα οποία αφορούν σε έξι εμπλεκομένους στην υπόθεση, η οποία εισέρχεται σε ένα κρίσιμο στάδιο της δικαστικής έρευνας. .

Δραστηριότητα εγκληματικής οργάνωσης.

Την ίδια ώρα συγκλονιστικά στοιχεία δημοσιεύει το parakritika.gr επικαλούμενο στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.

Ειδικότερα όπως επισημαίνεται, από την πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών Αρχών προέκυψε ότι δημιουργήθηκε μία εταιρία κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως «προκάλυμμα» της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, η οποία εν συνεχεία θα λειτουργούσε ως «μανδύας νομιμότητας» -όπως χαρακτηρίζεται- της δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως αναφέρεται, οι δύο γιατροί της δομής, όπως και οι δύο νοσηλευτές, καθώς και ένας υπάλληλος, εργάζονταν εξ αρχής στη δομή από το 2009 και… «έχοντας ως σκοπό να είναι νομιμοφανής η εγκληματική δραστηριότητα και να την συγκαλύψουν, αλλά και να καταστεί εφικτή η διαχείριση και εκμετάλλευση ηλικιωμένων, έχοντας πάντα ως σκοπό την μεγιστοποίηση του παράνομου οικονομικού οφέλους»

Σε άλλο σημείο της δικογραφίας αναφέρεται η λέξη «βιτρίνα», προκειμένου να διαφημιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι υποτιθέμενες παρεχόμενες υπηρεσίες της δομής, ώστε να προσελκυστούν οι ηλικιωμένοι και οι συγγενείς τους να φιλοξενηθούν στην μονάδα «πρότυπο», όπως χαρακτηρίζεται.

Βασανισμός, ελάχιστη και ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας τροφή

Σε ένα από τα πλέον τρομακτικά σημεία της δικογραφίας γίνεται λόγος για το ότι «ο βασανισμός ήταν φυσικό επακόλουθο, όπως και η θανάτωση των ηλικιωμένων».

Στις διαπιστώσεις της έρευνας αναφέρεται ότι «η ποσότητα χορηγούμενης τροφής στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους σε καθημερινή βάση ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή και η χορήγηση γινόταν ταχύτατα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα λόγω της ασκούμενης πίεσης από την διοίκηση της Μονάδας… χορηγούνταν αποφάγια προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα, καθώς και ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων τροφές, όπως π.χ. εντόσθια ζώων τα παρέχονταν δωρεάν στη Μονάδα».

Μάλιστα, συμπεραίνεται από τις Αρχές ότι η ημερήσια δαπάνη για την σίτιση κάθε ηλικιωμένου έφτανε μόλις τα 0,55 ευρώ!

Έτερο σημείο της δικογραφίας αναφέρει ότι «με την είσοδο των ηλικιωμένων προς φιλοξενία τους αφαιρούνταν τα ρούχα και τους δίδονταν ρόμπες μεγάλου μεγέθους, που καθαρίζονταν σπάνια… Η δε φροντίδα της υγιεινής και της καθαριότητας των ηλικιωμένων γινόταν ανά πολύ αραιά διαστήματα, χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά». Ακόμη δηλαδή και οι πάνες ακράτειας -όπως αναφέρεται- δεν αλλάζονταν και φορούσαν τις ίδιες ακάθαρτες.

Όσο για την συμπεριφορά του προσωπικού, ειδικά σε όσους είχαν μειωμένη νοητική λειτουργία ήταν η χρήση της τακτικής της «μηχανικής καθήλωσης», της πλήρους δηλαδή ακινητοποίησης σε κρεβάτι ή αναπηρικό καροτσάκι επί 24ώρου βάσεως, με την χρήση ιμάντων περίδεσης και ζωνών ασφαλείας.

Ισχυρά αντικατασταλτικά ψυχιατρικά σκευάσματα περιέχονταν στην φαρμακευτική αγωγή των φιλοξενούμενων, χωρίς -όπως τονίζεται- δικαιολογημένη διάγνωση, ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις και η πνευματική τους διαύγεια και λειτουργία. Άμεση συνέπεια; Οι ηλικιωμένοι σταδιακά να χάνουν την επαφή τους με το περιβάλλον, να βρίσκονται μόνιμα σε κατάσταση καταστολής, να δημιουργούνται πληγές από την πίεση των ιμάντων και τη συνεχή ακινησία και να επιβαρύνεται διαρκώς η υγεία τους.

Για τον παραπάνω λόγο η συμπεριφορά απέναντι στους ηλικιωμένους χαρακτηρίζεται ως απάνθρωπη και εξευτελιστική, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έπεφταν και θύματα σωματικής βίας από τους υπαλλήλους της δομής.

Συνολικά συνελήφθησαν επτά άτομα που οδηγήθηκαν την Τετάρτη στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων και εμφανίστηκαν ενώπιον ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν  την Παρασκευή και το Σάββατο.

Συλληφθέντες είναι η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας και η μητέρα της, δυο γιατροί του οίκου και τρεις νοσηλευτές ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα διοικητικούς υπαλλήλους της Π.Ε. Χανίων.Συνολικά οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι 36 άτομα που αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση τα αδικήματα  συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση απάτη, θανατηφόρο έκθεση 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-2-2022 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά