Logo

ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι αιτήσεις για την ακύρωση του προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους



 
 

Συζητήθηκαν στο Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις που είχαν υποβάλει πολίτες (μεταξύ των οποίων ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών και δύο δικηγόροι) ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για την επιβολή μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ σε όσους είναι άνω των 60 ετών, για το χρονικό διάστημα που παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του κορονοϊού.

Την αναβολή της συζήτησης των υποθέσεων ζήτησαν οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου ενημερώνοντας ότι εάν δεν γίνει δεκτή δεν θα έχουν φυσική παρουσία στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Το αίτημά τους απορροφήθηκε και στη συνέχεια η εισηγήτρια των υποθέσεων ενημέρωσε τους Συμβούλους ότι ακόμη δεν έχουν λάβει έγγραφα και στοιχεία στο ΣτΕ (τον λεγόμενο φάκελο) για τις επίμαχες αιτήσεις ακύρωσης τόσο από τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου, όσο και από τον ΕΟΠΠΥ, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δικηγόρων των προσφευγόντων, οι οποίοι αντέδρασαν και στην άρνηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να έχει φυσική παρουσία στο δικαστήριο.

Οι δικηγόροι ανέφεραν ότι «το Δημόσιο δεν πρόκειται να προσκομίσει στο δικαστήριο στοιχεία όσες προδικαστικές αποφάσεις και εάν εκδοθούν», γι’ αυτό και ζήτησαν από το ΣτΕ να εκδοθεί οριστική απόφαση.

Eπισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να είχαν επιβληθεί άλλα ηπιότερα μέτρα, οι δικηγόροι χαρακτήρισαν το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ «κατάπτυστο» κι έκαναν λόγο για «ωμό ανήθικο εκβιασμό» αφού τίθεται το δίλημμα «ή εμβόλιο ή το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται χωρίς εισοδηματικά και οικονομικά κριτήρια, ακόμη και σε πολίτες που λαμβάνουν σύνταξη των 300 ευρώ».

Παράλληλα, ανέφεραν ότι εάν το ΣτΕ απορρίψει τις αιτήσεις ακύρωσης των ανεμβολίαστων για το θέμα του προστίμου, τότε όπως λέγεται με επίφαση, η Πολιτεία θα προχωρήσει ένα ακόμα βήμα και θα υποχρεώνει τους ανεμβολίαστους να πληρώνουν τα νοσήλια σε περίπτωση κατά την οποία νοσήσουν.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσεις τις αποφάσεις της.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-4-2022 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά