Logo

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Κάθειρξη 10 ετών σε κοσμηματοπώλη και μεσίτη - Αθώοι οι αστυνομικοί



 
 

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας επέβαλε κάθειρξη 10 ετών στον κοσμηματοπώλη και στον μεσίτη που κρίθηκαν ένοχοι, χωρίς ελαφρυντικό, για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Μετά την απόφααση επί της ποινής ο μεσίτης οδηγείται στις φυλακές,  ενώ ο κοσμηματοπώλης-λόγω ηλικίας-θα εκτίσει την ποινή του κατ´ οίκον. Κι αυτό γιατί το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να μην χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση των δύο κατηγορούμενων.

Ο εισαγγελέας της έδρας, Σωτήρης Μπουγιούκος, από την πλευρά του ζήτησε να μην χορηγηθεί στους κατηγορούμενους αναστολή. Πρότεινε ωστόσο να εκτίσει κατ’ οίκον την ποινή του ο κοσμηματοπώλης λόγω της ηλικίας του, καθώς είναι 77 ετών.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν από το δικαστήριο να «μην υποπέσει στην πίεση της κοινής γνώμης» και να χορηγηθεί ανασταλτικό στην έφεση. Η δίκη ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης, καθώς υπήρχαν αρκετές φορές αντιδράσεις από το ακροατήριο σε σχόλια της υπεράσπισης.

Ομόφωνα το δικαστήριο, υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα και αποφάσισε ότι δεν θα πρέπει να χορηγηθεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους. Οι συνήγοροι τους είχαν ζητήσει τα ελαφρυντικά του περιπτέρου σύννομου βίου, των μη ταπεινών αιτίων και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μέλη του ακροατηρίου φώναξαν συνθήματα για τον Ζακ Κωστόπουλο ενώ δεν έλειψαν και εντάσεις με τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Κατά την έξοδό της, η οικογένεια Κωστόπουλου δήλωσε την αγανάκτησης της ως προς την ετυμηγορία. Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου υποστήριξε ότι «Το  κράτος δικαίου είναι ανέκδοτο» ενώ η γιαγιά του ανέφερε: «Έλεος. Περιμέναμε κάτω καλύτερο».

Η απόφαση επί της ενοχής

Κατά την απόφασή του επί της ενοχής το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είναι ένοχοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης ο 77χρονος ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλαδστωνος Σπ. Δημόπουλο και ο 59χρονος μεσίτης Αθ. Χορταριάς, κατά πλειοψηφία (5-2). Δυο ένορκοι είχαν την άποψη ότι έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Παράλληλα, απορρίφθηκε το αίτημα των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας  για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Την ίδια ώρα η έδρα συντασσόμενη με την εισαγγελική πρόταση αθώωσε τους τέσσερις αστυνομικούς που συνέβαλαν με τα χτυπήματα τους στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στης 21 Σεπτεμβρίου του 2018.

Ματά από διάσκεψη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε στους δύο κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι ποινή καθειρξης 10 ετών στον καθένα χωρίς ελαφρυντικά και δίχως η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Έτσι ο μεσίτης θα οδηγηθεί στη φυλακή και ο κοσμηματοπώλης θα τεθεί σε κατ' οίκων περιορισμό λόγω ηλικίας.

Αναφορικά με τους τέσσερις αστυνομικούς το δικαστήριο τους κήρυξε αθώους για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3) καθώς η πρόεδρος και δύο ένορκοι είχαν την άποψη πως θα πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ένταση στην αίθουσα

Στο δικαστήριο δημιουργήθηκε ένταση τόσο μέσα στην αίθουσα όσο και έξω από αυτή, μετά το άκουσμα της αθώωσης των τεσσάρων αστυνομικών, με τον συνδικαλιστή των αστυνομικών Στράτο Μαυροειδάκο να επιτίθεται φραστικά στην Μάγδα Φύσσα, η οποία βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα θέλοντας να δηλώσει την αλληλεγγύη της στην οικογένεια του αδικοχαμένου Ζακ Κωστόπουλου, και αντέδρασε έντονα μόλις ακούστηκε η απόφαση, φωνάζοντας μαζί με άλλους παρευρισκομένους, «ντροπή».

Η προκλητικότητα από την πλευρά των αθωωμένων αστυνομικών και των συνάδελφων τους οδήγησε σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, με δυνάμεις τις αστυνομίας να σπρώχνουν, στο διάδρομο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, τη δικηγόρο της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρούσου, αλλά και την Μάγδα Φύσσα.

Στην αίθουσα βρέθηκαν ο αδελφός, ο πατέρας και η γιαγιά του Ζακ Κωστόπουλου.

Σημειώνεται πως σήμερα Τρίτη τελείωσαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ωστόσο το δικαστήριο αντί να διακόψει για άλλη ημέρα ανακοίνωσε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι στην αντιφατική του πρόταση ο Εισαγγελέας Σ. Μπουγιουκος είχε προτείνει την ενοχή του 77χρονου κοσμηματοπώλη και του ο 59χρονου μεσίτη, για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία και από κοινού, ενώ αντίθετα πρότεινε την απαλλαγή των τεσσάρων αστυνομικών.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί των ελαφρυντικών και επί των ποινών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-5-2022 από directNEWS.gr πηγή:documentonews.gr


Τελευταία Δικαστικά