Logo

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Αυτεπάγγελτες εισαγγελικές έρευνες για κακομεταχείριση αλλοδαπών [έγγραφο]



 
 

Οι αλλοδαποί έχουν και αυτοί δικαίωμα να τυγχάνουν δικαστικής προστασίας όταν πέφτουν θύματα αξιόποινων πράξεων που, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, διώκονται αυτεπαγγέλτως, δηλαδή χωρίς προηγούημενη προσφυγή των παθόντων στις αρχές.

Πολύ περισσότερο δε, όταν οι αλλοοδαποί πολίτες  είναι de facto αδύναμοι και ευάλωτοι, γεγονός που τους καθιστά εύκολους στόχους  οργανωμένων ομάδων.

Στιις παραπάνω επισημάνσεις προβαίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σκιαδαρέσης, με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς όλης της χώρας. 

Με την εγκύκλιό του, συγκεκριμένα, ο κ. Σκιαδαρέσης υποδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς στους εισαγγελείς να προχωρούν σε αυτεπάγγελτες έρευνες για περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν κακομεταχείριση αλλοδαπών.

Αναλυτικότερα, στην εγκύκλιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Αρκετά συχνά στον ημερήσιο τύπο και στις ενημερωτικές ιστοσελίδες του διαδικτύου δημοσιεύονται φαινόμενα, είτε εμπορίας ανθρώπων κυρίως αλλοδαπών, που αποτελεί την σύγχρονη μορφή του γνωστού παλαιού παγκόσμιου δουλεμπορίου, είτε φραστικών ή βίαιων επιθέσεων και κακοποιήσεων αλλοδαπών από ρατσιστικά κίνητρα (και ολοκληρωτικές αντιλήψεις. Οι Έλληνες εισαγγελικοί λειτουργοί, που έχουν αποστολή, εκτός από την προστασία του Έλληνα πολίτη, την διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης και εν γένει την τήρηση της νομιμότητας γνωρίζουν, ότι πολλοί αλλοδαποί είναι de facto αδύναμοι και ευάλωτοι έτσι ώστε να θεωρούνται εύκολοι στόχοι από οργανωμένες ομάδες, πλην όμως de jure δεν είναι απροστάτευτοι».

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο

 

 

Εναλλακτικά διαβάστε όλη την εγκύκλιο εδώ 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-5-2022 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά