Logo

Υπόθεση "Dr Kontos": Απολογείται ο Νίκος Κοντοστάθης 
 

Ο Νίκος Κοντοστάθης απολογείται σήμερα Τρίτη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για τις 12 ανθρωποκτονίες και τις 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών, με θύματα δύο ανήλικα παιδιά και  βαρά πάσχοντες ασθενείς..

Η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση διεξάγεται επί οκτώ μήνες. Κατά τις συνεδριάσεις ακούστηκαν περιγραφές από δεκάδες μάρτυρες, σχετικά με τη δράση του 49χρονου κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες και το κατηγορητήριο, ο Νίκος Κοντοστάθης, χωρίς να έχει την παραμικρή σχέση με την ιατρική, συστηνόνταν ως κορυφαίος επιστήμονας.

Για τα θύματά του ο Νίκος Κοντοστάθης ήταν ο "Dr Kontos", ο οποίος επί σειρά ετών, με τη βοήθεια μιας ομάδας προσώπων,  εφάρμοζε... θεραπείες  σε ασθενείς οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα είτε το θάνατο είτε την πρόκληση σοβαρότατων βλαβών. .

Το υψηλό... επιστημονικό κύρος του "Dr Kontos" 

Ο Νίκος Κοντοστάθης, που ενώπιον των αρχών δήλωσε ότι είναι "εμπειρικός βοτανολόγος", απολογείται για τις πράξεις του τις οποίες φέρεται να τέλεσε παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως διακεκριμένο ογκολόγο ή νευρο-ογκολόγο και φέρεται να  υποσχόταν ίαση σε καρκινοπαθείς και ασθενείς με βαριές νοσήσεις.

Με την απολογία του θα επιχειρήσει να αποσείσει τις ευθύνες για την μοιραία κατάληξη ασθενών που έπεσαν θύματά του και έλαβαν  την.... φαρμακευτική αγωγή που τους σύστησε . 

Τα θύματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πείστηκαν για το.... υψηλό επιστημονικο του κύρος και από τη στάση 18 συγκατηγορουμένων του, στελεχών συγκεκριμένης κλινικής, μιας μοναχής και άλλων που φέρονται να τον συνέδραμαν στο εγκληματικό, όπως κατηγορείται, έργο του. 

Συγκεκριμένα, θύματα του "Dr Kontos" ήταν, κυρίως,  καρκινοπαθείς, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που τους έπεισε πως θεραπεύεται πλήρως η ασθένεια τους, η περίπτωση ασθενούς που μετά από χειρουργείο σε ιδιωτική κλινική παρουσία του "δόκτορος Κόντος" για τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη λόγω πτώσης με αλεξίπτωτο, κατέστη σε ποσοστό 92% ανάπηρος. Στην εν λόγω εγχείριση φαίνεται να είχε παρασταθεί και συγκατηγορούμενος του Κοντοστάθη, γιατρός, που υπήρξε πρώην υπουργός. Περιλαμβάνεται επίσης η περίπτωση 4χρονου αγοριού με μυική ατροφία, που οι γονείς του πείστηκαν να σταματήσουν την φαρμακευτική αγωγή που χορηγούνταν έως τότε στο παιδί. Αποτέλεσμα ήταν το αγόρι να παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση, να ατονίσει πλήρως ο οργανισμός του και να καταρρεύσει, παραμένοντας έκτοτε σε αναπηρικό αμαξίδιο με 85% αναπηρία και "μη δυνάμενο να αυτοεξυπηρετηθεί".

Οι κατηγορίες 

Ο 49χρονος απολογείται για κατηγορίες που αφορούν ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, διακίνηση ναρκωτικών διακεκριμένη και κατ' επάγγελμα, κακουργηματική απάτη κατ' εξακολούθηση και σε απόπειρα, αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος, πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση, οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Η ακροαματική διαδικασία, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, ανέδειξε τραγικές λεπτομέρειες για τη δράση του Κοντοστάθη, που στην συντριπτική πλειοψηφία των υπό κρίση περιπτώσεων φαίνεται να εκμεταλλεύθηκε τρεις συνθήκες: τον τρόμο και την απόγνωση απέναντι σε πολύ σοβαρές παθήσεις, τη θρησκευτική πίστη και την εμπιστοσύνη σε πρόσωπα της εκκλησιαστικής κοινότητας και την αμφιβολία για τους επιστήμονες.

Η διαδικασία ενώπιον του ΜΟΔ ανέδειξε τη δυνατότητα που είχε ο 49χρονος να κυκλοφορεί φορώντας την ιατρική ποδιά σε γνωστή κλινική, ίσως και σε άλλες, όπου μερίδα του προσωπικού τον αποκαλούσε γιατρό. Ανέδειξε παράλληλα τον ρόλο συγκεκριμένης Μονής όπου οι προσκυνητές "έκαναν ουρά" για τους δει ο επιστήμονας «που θεράπευσε πλήρως από καρκίνο μία μοναχή». Η συγκατηγορούμενη του 49χρονου μοναχή του είχε παραχωρήσει χώρο στην επίδικη Μονή τον οποίο ο κατηγορούμενος είχε εξοπλίσει ώστε να φαίνεται ως ιατρείο.

Πως εξαπατούσε τα θύματα 

Σύμφωνα με το παραπεμτικό βούλευμα τα  θύματα στις περισσότερες περιπτώσεις πείθονταν πως ο "Δόκτορας Κόντος" είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας που ουσιαστικά «έχει εξουδετερώσει τον καρκίνο» με την μέθοδο που ακολουθεί, πλην όμως «τον πολεμά η επιστημονική κοινότητα για λόγους οικονομικών συμφερόντων» και έτσι «εφαρμόζει τις θεραπείες του στην Ελβετία μόνο για ιδιαίτερα ευκατάστατους ασθενείς».

Η εγκατάλειψη της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών και η παράδοσή τους στα βότανα, τα δήθεν φάρμακα και στις εξαντλητικές δίαιτες που τους πρότεινε ο "δόκτορας" λάμβανε μέσα σε πολλούς από αυτούς όπως είπαν στο δικαστήριο, μεταφυσικές διαστάσεις σαν να τους δίνονταν "η χάρις του Θεού" μέσω ενός τόσο σπουδαίου επιστήμονα, που τους έπειθε πως μπορούν να επανέλθουν γρήγορα στην προ της ασθένειας ζωή τους. Για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους η "ιατρική" του 49χρονου φάνταζε ως ο δρόμος προς την λύτρωση τους από την ασθένεια.

«Αισθανόμασταν τυχεροί όταν τον γνωρίσαμε» είπαν πολλοί ασθενείς που κατάφεραν να ξεφύγουν από την θανατηφόρα "ίαση" του κατηγορούμενου αλλά και αρκετοί συγγενείς ανθρώπων που χάθηκαν ενόσω τους "κούραρε" ο Κοντοστάθης.

Απολογούμενος ο 49χρονος ενώπιον του ανακριτή, τον Ιούνιο του 2020, είχε ισχυριστεί πως δεν εξαπάτησε τα θύματα του και πως ουσιαστικά αυτό που έκανε ήταν να προσφέρει ποιοτικότερη επιμήκυνση ζωής σε ετοιμοθάνατους. «Προσέφερα θεραπευτικές υπηρεσίες ή σε περίπτωση που κάποιος δεν αποδέχεται αυτές τις μεθόδους, προσέφερα θετικές, αν μη τι άλλο, υπηρεσίες placebo. Το ζητούμενο ήταν η ποιοτική επιμήκυνση της ζωής, των κατά τα λοιπά, δυστυχώς, ετοιμοθάνατων ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά σε υπόμνημα που είχε παραδώσει στον δικαστικό λειτουργό. Είχε πει επίσης πως αρχικά δήλωνε πως είναι «βοτανολόγος έστω και εμπειρικός» αλλά «στη συνέχεια με πήρε η κατρακύλα και ξεκίνησα να απολαμβάνω τον τίτλο τού γιατρού, διανθίζοντάς τον με διάφορες επιπλέον ιδιότητες βρισκόμενος σε μία ψυχολογική κατάσταση αδράνειας, χωρίς δηλαδή να μου περνάει από το μυαλό ότι αυτό πρέπει να σταματήσει».

Σημειώνεται, ότι ο "Dr Kontos" " συμπλήρωσε τον περασμένο Δεκέμβριο 18 μήνες προσωρινής κράτησης για τη δικογραφία που δικάζεται, ωστόσο παραμένει στη φυλακή καθώς σε βάρος του εκδόθηκε τον ίδιο μήνα νέο ένταλμα προσωρινής κράτησης, με ισχύ 12 μηνών, για την κατηγορία τής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). .

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-7-2022 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά