Logo

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής λόγω ασθενείας του Νίκου Μιχαλολιάκου



 
 

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε το αίτημα αναβολής που είχε υποβάλει ο Νίκος Μιχαλολιάκος στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με την ιατρική βεβαίωση, που προσκόμισε με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο δικηγόρος του Δημήτρης Παπαδέλης ο κατηγορούμενος νοσηλεύεται από τις 6 Ιουνίου σε Κέντρο Αποκατάστασης από σύνδρομο post Covid-19 και βρίσκεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και αυτοεξυπηρέτησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδέλης:

«Ο άνθρωπος δεν ξέρει την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Είναι ένας κατηγορούμενος που αδυνατεί να διαβάσει την απόφαση σε βάρος του και ζητάμε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε δεύτερο βαθμό. Γίνεται λόγος αυτές τις ημέρες για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δυο μήνες στη ΜΕΘ και τον φωνάζουν να δικαστεί. Έχει κενά μνήμης, χάνει τον ειρμό των σκέψεων του. Πώς θα μου πει την υπερασπιστική γραμμή που θέλει να ακολουθήσουμε; Πώς θα τον υπερασπιστώ;» ανέφερε ο δικηγόρος, εμμένοντας στην ολιγόμηνη αναβολή της υπόθεσης.

Η εισαγγελική πρόταση

Την απόρριψη του αιτήματος αναβολής πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, υποστηρίζοντας ότι: «το κινητικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με αναπηρικό αμαξίδιο όπως συμβαίνει με άλλους κατηγορούμενος. Τα κινητικά προβλήματα είναι συνήθως χρόνια και αν αναβληθεί η υπόθεση ενδέχεται και το επόμενο δικαστήριο να αντιμετωπίσει το ίδιο ζήτημα».

Παράλληλα η εισαγγελέας έκανε λόγο για αφόρητη διαιώνιση της διαδικασίας ιδίως για τους συγγενείς των θυμάτων ανθρωποκτονίας από πρόθεση», ενώ αναφέρθηκε και σε λόγους «δημοσίου συμφέροντος και τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς η δίκη αφορά τη λειτουργία ενός κόμματος του Κοινοβουλίου. Τέλος επεσήμανε ότι ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν παρέστη στην πρωτοβάθμια διαδικασία παρά μόνο στην απολογία του, αλλά εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους τους.

Κατά της αναβολής της δίκης τάχθηκαν οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής οι οποίοι υποστήριξαν ότι από τα ιατρικά έγγραφα που αναγνώστηκαν, προέκυψε ότι ο Νικ. Μιχαλολιάκος έχει καλό επίπεδο συνείδησης και επικοινωνίας που διατηρείται, ενώ η σωματική αδυναμία δεν του στερεί το δικαίωμα του να έρθει στη δικαστική αίθουσα.

Το δικαστήριο θα συνεδριάσει ξανά στις 28 Σεπτεμβρίου, προκειμένου ο κατηγορούμενος να διορίσει συνήγορο, εφόσον το επιθυμεί.

Λαγός: Είμαι πολιτικός κρατούμενος

Για άλλη μία φορά ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος ήταν παρών στη διαδικασία, δήλωσε πολιτικός κρατούμενος.

«Σέβομαι τη θέση του κ. Μιχαλολιάκου, αλλά βρίσκομαι στη φυλακή τρία χρόνια για ποινή που θεωρώ άδικη. Έκανα απεργία πείνας 25 ημέρες και σταμάτησα γιατί έμαθα ότι θα ξεκινήσει το εφετείο το καλοκαίρι. Έχουν περάσει 40 ημέρες χωρίς να ξεκινήσουμε. Ποια η ουσία της απεργίας πείνας; Θέλω να μιλήσω με στοιχεία να δείξω ότι κακώς έχω καταδικαστεί. Αν αθωωθώ ή αν πάρω ελαφρυντικό, δεν θέλω να γίνει αφού έχω εκτίσει την ποινή μου 13 ετών».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-7-2022 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά