Logo

Καταδίωξη στο Μυλοπόταμο: Η παρέμβαση Ντογιάκου, οι Κρητικοί, οι Γερμανοί και τα... ρατσιστικά χαρακτηριστικά



 
 

Αίσθηση προκάλεσε σε νομικούς κύκλους η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου στην υπόθεση που αφορά την καταγγελλόμενη επίθεση σε βάρος Γερμανών τουριστών από δύο Κρητικούς στον Μυλοπόταμο της Κρήτης

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με παραγγελία του προς την ανακρίτρια Ρεθύμνου, που χειρίζεται την υπόθεση, ζήτησε την κατ' απόλυτη προτεραιότητα ανάκριση για την επίμαχη δικογραφα.. , 

Η παραγγελία του κ. Ντογιάκου βασίζεται στο άρθρο 32 (εδάφιο Γ) του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ορίζει ότι “….ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος μπορεί επίσης σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης να διατάσσει τη διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ` απόλυτη προτεραιότητα”.

Την ίδια ώρα το cretalive.gr,  επισημαίνει ότι η δικογραφία που  σχηματίστηκε σε βάρος των δύο νεαρών  Μυλοποταμιτών,αφορά σε αδικήματα που διαπράχθηκαν με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και αυτό βαρύνει ακόμα περισσότερο την υπόθεση και δημιουργεί μία εικόνα για την Κρήτη που δεν της αξίζει.

Τα ρατσιστικά χαρακτηριστικά 

Το τοπικό site  υπογραμμίζει πως σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή της επίθεσης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά,  κινήθηκε τόσο  η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,όσο και η δικογραφία που σχημάτισε η  Ασφάλεια Ρεθύμνου. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν, επίσης, και οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος των δύο Κρητικών.

Οι δύο κατηγορούμενοι δηλαδή, με βάση τις διώξεις, τη δικογραφία της αστυνομίας και την παραγγελία του κ. Ντογιάκου  επιτέθηκαν στους Γερμανούς τουρίστες για ρατσιστικούς λόγους, λόγω εθνικής καταγωγής.

Κατά την εκτίμηση των αρχών οι δύο κατηγορούμενοι το... τράβηξαν όσο δεν πάει επειδή είχαν να κάνουν με αλλοδαπούς τουρίστες.

Οι αρχές, δηλαδή, θεωρούν ότι αν στη θέση των Γερμανών ήταν κάποιοι Έλληνες, το επεισόδιο δεν θα είχε πάρει έκταση και θα είχε λήξει στην πρώτη φάση του, πριν δηλαδή την καταδίωξη.

Η εικόνα της χώρας και η  παραγγελία του κ. Ντογιάκου

Πληροφορίες ανφέρουν ότι στην στην παραγγελία αναφέρεται πως αφού η Εισαγγελία έλαβε γνώση όσων φέρονται να τελέστηκαν στον Μυλοπόταμο Κρήτης για την καταγγελλόμενη βίαιη επίθεση κατά των Γερμανών τουριστών ζητείται η κατά προτεραιότητα ανάκριση για την υπόθεση η οποία “παρουσιάζει εξαιρετική σοβαρότητα αφενός εξαιτίας του χρόνου που φέρεται να τελέστηκε, δηλαδή εν μέσω τουριστικής περιόδου και αφετέρου για τον τόπο, την Κρήτη, που είναι νησί πόλος έλξης για τους τουρίστες απο όλες τις χώρες του κόσμου”. Ο εισαγγελέας, σύμφωνα πληροφορίες, επισημαίνει τον κίνδυνο δυσμενών αναφορών που μπορεί να βλάψουν την φιλόξενη εικόνα της χώρας.

Όπως τονίζουν εισαγγελικές πηγές η παρέμβαση Ντογιάκου ήρθε τη στιγμή  που παρατηρήθηκε ήδη μια καθυστέρηση στην διαδικασία του Αυτοφώρου και στην διαδικασία σύλληψης των δυο κατηγορουμένων. Στην παραγγελία δε σημειώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες πως η έρευνα πρέπει να φτάσει σε βάθος και να γίνει με πληρότητα , να είναι εξονυχιστική και να διακριβώσει όλα τα πραγματικά περιστατικά.

Η παραγγελία του κ. Ντογιάκου  είναι για κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα ανάκριση για τα αδικήματα:

-Απόπειρα επικίνδυνης βαριάς σκοπούμενης βλάβης κατά συρροή με ρατσιστικά κίνητρα (κακούργημα)

– Επικίνδυνη οδήγηση από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπος

– Επικίνδυνη σωματική βλάβη με ρατσιστικά κίνητρα

– Παράνομη οπλοφορία

– Απειλή και

– Απλή σωματική βλάβη

Οι Γερμανοί και οι... εκατέρωθεν μπουνιές 

Από τα εώς τώρα στοιχεία ένα είναι το βέβαι στην υπόθεση: ότι στην  πρώτη φάση του επεισοδίου σημειώθηκε συμπλοκή και έπεσε ξύλο.

Η αρχή φαίνεται πως έγινε από τον 38χρονο Μυλοποταμίτη, οδηγό του 4χ4, ο οποίος, όταν οι Γερμανοί ζήτησαν τα στοιχεία του για τη ζημιά, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και έριξε μία μπουνιά στο πρόσωπο του 25χρονου αδελφού, ο οποίος καθόταν στη θέση του συνοδηγού με ανοιχτό παράθυρο.

Το γρονθοκόπημα δεν έμεινε αναπάντητο. Μόλις είδε να χτυπάνε τον αδελφό του, ο 27χρονος Γερμανός κατέβηκε από το ενοικιαζόμενο όχημα  και έριξε και αυτός με την σειρά του μπουνιά στον 38χρονο κρητικό.

Στο επεισόδιο πήρε ενεργά μέρος, με βάση τα όσα περιγράφονται, και ο 36χρονος κρητικός συνοδηγός, ο οποίος επίσης πιάστηκε στα χέρια με τον 25χρονο Γερμανό. Και ενώ η συμπλοκή βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο 38χρονος φέρεται να πήγε στο 4χ4, να πήρε ένα μαχαίρι και να κινήθηκε απειλητικά κατά των Γερμανών, οι οποίοι βλέποντας τον κίνδυνο να έρχεται, μπήκαν στο ενοικιαζόμενο  και έβαλαν μπρος να φύγουν.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο επικίνδυνη αφού οι δύο κρητικοί φέρονται να καταδίωξαν με το 4χ4 το όχημα των Γερμανών, πέφτοντας πολλές φορές πάνω του.

Όταν πια κατάφεραν να τους προσπεράσουν, φέρονται, κατά τις διηγήσεις των Γερμανών, ότι τους χτυπούσαν με την όπισθεν και έβαλαν τους πίσω τροχούς πάνω στο καπό του ενοικιαζόμενου οχήματος. 

Πρόκειται γαι ασύλληπτες σκηνές στην «καρδιά» του Περάματος, οι οποίες μάλιστα έχουν καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας.

΄Τη σύνδεση με τα ρατσιστικά χαρακτηριστικά φαίνεται να την έκανε η οικογένεια των Γερμανών τουριστών. Αυτή την άποψη φαίνεται πως πρόβαλαν ενώπιον των αρχών. Οο Γερμανοί, μάλιστα, υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι δεν σκοτώθηκαν στη διάρκεια της άγριας καταδίωξης, οφείλεται καθαρά στην έμπειρη οδηγική συμπεριφορά του 46χρονου οδηγού, ενώ αναγνωρίζουν ότι η βοήθεια ντόπιων στο Πέραμα ήταν καταλυτική, καθώς  ουσιαστικά μπήκαν στη μέση για να τους φυγαδεύσουν,

Οι Κρητικοί 

Πάντως τη θέση περί ρατιστικών χαρακτηριστικών δεν φαίνεται  να την ασπάζονται όλοι.  Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να επιδείξουν ανάλογη βίαιη συμπεριφορά ακόμα και σε κρητικούς.

Η διαφορά έγκειται περισσότερο στο γεγονός ότι οι κρητικοί γνωρίζουν και θα έδιναν τόπο στην οργή από φόβο, οι τουρίστες όμως δεν γνωρίζουν και έτσι έπραξαν το αυτονόητο προκειμένου να καταγράψουν  τα στοιχεία του οδηγού για το τρακάρισμα στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η οικογένεια από τη Γερμανία. Πρόκειται για έναν 46χρονο πατριό και τρία αδέλφια, ηλικίας 25,27 και 23 ετών, οι οποίοι διέμεναν σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Σκαλέτας Ρεθύμνου.

Οι δύο Μυλοποταμίτες παραδόθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στις αρχές. Οι πληροφορίες λένε ότι υπέβαλαν και αυτοί μήνυση, υποστηρίζοντας ότι οι Γερμανοί ήταν αυτοί που τους χτύπησαν. 

Σε βάρος τους ασκήθιηκε ποινική δίωξη και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να απολογηθούν στην ανακρίτρια. 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνήγοροι υπεράσπισης διαψεύδουν κατηγορηματικά κάθε σύνδεση του επεισοδίου με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, όπως αποδίδονται στους δύο κρητικούς.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-8-2022 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά