Logo

Ειδικό Δικαστήριο: Δεν έχω «κανένα στοιχείο» για τους Δ. Παπαγγελόπουλο και Ελ. Τουλουπάκη, είπε η Εύη Χριστοφιλοπούλου



 
 

Με την κατάθεση της πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου συνεχίστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημητρη Πακαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Δικαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Η μάρτυρας είπε στην κατάθεσή της πως δεν έχει «κανένα στοιχείο» σε βάρος των δύο κατηγορούμενων. Μάλιστα, έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες και ειδικότερα «παράλειψη και ενδεχόμενη υπαιτιότητα» του πρώην υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή,

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος νωρίτερα ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Λοβέρδος και η κ. Χριστοφιλοπούλου υπέγραφαν την αναφορά του ΚΙΝΑΛ το 2017, σε βάρος του τότε υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σύμφωνα με την οποία ο τότε υπουργός παρέλειψε να τιμολογήσει φάρμακα.

Αναλυτικότερα, η κ.  Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε πως υπάρχει «ενδεχόμενη υπαιτιότητα» και συγκεκριμένα «σοβαρή ένδειξη υπαιτιότητας».

Η μάρτυρας σε ερώτηση της προέδρου εάν αναφέρεται  σε «ενδεχόμενη υπαιτιότητα της εισαγγελέως ή του κ. Παπαγγελόπουλου», η διευκρίνισε πως πρόκειται για «ενδεχόμενη υπαιτιότητα του υπουργού που δεν προέβη στην τιμολόγηση των φαρμάκων (δηλ. τον Κουρουμπλη)», ενώ ανέφερε πως «δεν ξέρει εάν η κα Τουλουπάκη είχε δόλο».

Επίσης σε ερώτηση της προέδρου εάν η κ. Τουλουπάκη παρέλειψε να στείλει αμελητί τη δικογραφία στη Βουλή, η κ. Χριστοφιλοπούλου απάντησε πως «δεν γνωρίζει και δεν έχει στοιχεία».

Η αρεοπαγίτης Ελένη Φραγκάκη ρώτησε τη μάρτυρα εάν η εισαγγελέας Εφετών, Ελένη Τουλουπάκη είχε δόλο. Τότε η κ. Χριστοφιλοπούλου απάντησε:  «Δεν ξέρω αν ήταν αμέλεια, δεν ξέρω αν ήταν δόλος».

Η κα Χριστοφιλοπούλου έκανε επίσης λόγο για ζημία του Δημοσίου από την πράξη αυτή του κ. Κουρουμπλή. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου εάν «υπάρχει επίσημη μελέτη για τη ζημία του κράτους, αύξηση ή κέρδη των εταιρειών» η κα Χριστοφιλοπούλου απάντησε πως «υπάρχουν, αλλά δεν είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο».

Χριστοφιλοπούλου: Καθυστέρησαν Ράικου και Τουλουπάκη

Η κ. Χριστοφιλοπούλου καταθέτοντας έκανε λόγο για καθυστέρηση διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή τόσο από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου όσο και από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη,

«Τόσο η κα Ράικου όσο και η κα Τουλουπάκη είχαν όλα τα στοιχεία για να στείλουν το φάκελο αμελητί στη Βουλή» είπε η μάρτυρας, ενώ η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου σημείωσε «πως και η κ. Ράικου κράτησε αρκετά το φάκελο. Δηλαδή η κ. Τουλουπάκη είχε μόλις ένα μηνα που είχε αναλάβει».

Παπαγγελόπουλος: Θέλω να ευχαριστήσω το Λοβέρδο

Νωρίτερα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ρώτησε τον Ανδρέα Λοβέρδο εάν στη μήνυση που κατέθεσε το 2020 κατονόμαζε τον ίδιο.

Ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος προς την πρόεδρο της έδρας απάντησε πως του «είναι πάρα πολύ δυσάρεστο και να τον κοιτώ (σημ τον Παπαγγελόπουλο) και να απαντώ τα ίδια πράγματα». Με τον κ. Λοβέρδο τελικά να απαντά διαβάζοντας ένα απόσπασμα από τη μήνυση που κατέθεσε που ουσιαστικά αναφερόταν μόνο στην κα Τουλουπάκη.

«Είχα σκοπό κ. πρόεδρε να τον ευχαριστήσω για την ειλικρίνειά του» ανέφερε τότε ο κ. Παπαγγελόπουλος κάνοντας λόγο για «μένος» του κ. Λοβέρδου προς τον πρόσωπό του με τον κ. Λοβέρδο να απαντά πως «δεν υπάρχει μένος».

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε, επίσης, πως «η κα Ράικου έχει καταγγείλει κάποια πράγματα τα οποία τείνουν να καταδείξουν ότι ο υπουργός καθοδηγούσε τις έρευνες».

Στη συνέχεια η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου ρώτησε τον κ. Λοβέρδο γιατί στην ανακρίτρια είχε καταθέσει ότι ο κ. Παπαγελόπουλος είναι μέλος συμμορίας ενώ κατά την κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο δεν ανέφερε τίποτα.

Ο κ. Λοβέρδος απαντώντας επικαλέστηκε το απαλλακτικό  βούλευμα που εξεδόθη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

«Τίποτα δεν άλλαξε απλά εδώ δεν είναι Βουλή, είναι Ειδικό Δικαστήριο» είπε ο κ. Λοβέρδος.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-10-2022 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά