Logo

«Κιβωτός του Κόσμου»: «Ο πατέρας Αντώνιος τα γνωρίζει όλα» λένε παιδιά - Η Εισαγγελία Ανηλίκων θα διενεργήσει την έρευνα [βίντεο]



 
 

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας επέστρεψε η δικογραφία για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», που αφορά  καταγγελίες παιδιών για κακοποίηση και ασέλγεια.

Όπως έγινε γνωστό, η Εισαγγελία Ανηλίκων θα διεξάγει πλέον τη σχετική έρευνα και θα αποφανθεί για την απόδοση ποινικών ευθυνών εφόσον αυτές διαπιστωθούν. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος,  παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας για τη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας, όσο η υπόθεση βρίσκονταν στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στη ΓΑΔΑ.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το newsbreak.gr, φαίνεται πως ανοίγουν τα στόματα, με παιδιά που είχαν φιλοξενηθεί σε δομές της φιλανθρωπικής οργάνωσης, να καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς αλλά και σκληρές τιμωρίες. Πρόκειται για παιδιά που σχολίασαν κάτω από την καταγγελία του πρώην εργαζόμενου στη δομή Χρόνη Χλίτσιου, τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο ίδιος αποκάλυψε ότι συνέβαινε στη δομή του Βόλου.

Τα παιδιά περιγράφουν όσα βίωσαν, αναφέροντας δύο ονόματα. Τον «Πασχάλη» και τον «Πέτρο». Σε σχόλιά τους, τα παιδιά τον ευχαρίστησαν που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τα όσα είδε, ενώ παράλληλα μιλούν για τις δικές τους εμπειρίες.

«Συγχαρητήρια. Επιτέλους κάποιος βρήκε το θάρρος να πει τι πραγματικά συμβαίνει και έδωσε θάρρος και σ’ εμάς που το ζήσαμε να μιλήσουμε λίγο παραπάνω. Ως παιδί που έζησα αρκετά χρόνια εκεί μέσα και έχω δεχτεί κι εγώ ψυχολογική/σωματική βία, έχω να πω πως αν ρωτήσεις όλα τα παιδιά εκεί μέσα, όλα θα έχουν κι από κάτι να σου πουν. Όπως έχω κι εγώ. Ο φόβος και η τρομοκρατία που επικρατούν εκεί μέσα αν τυχόν “ανοίξεις το στόμα σου”, δεν περιγράφεται. Όσο για αυτ@ που λένε “πού είναι ο πάτερ Αντώνιος;”, να ξέρετε ότι αυτός είναι ο πρώτος που τα ξέρει όλα και ο πρώτος που κάνει τα στραβά μάτια. Αυτά είχα να πω προς το παρόν. Εύχομαι και ελπίζω όλο αυτό να πάρει μεγάλη διάσταση και να δικαιωθούν όλα τα παιδιά της κιβωτού. Ακόμη κι όσοι φύγαμε και ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι σίγουρη ότι όλα μας, μας τρώει το άδικο» γράφει η Χριστίνα έζησε σε δομή της Κιβωτού για 8 χρόνια.

«Έχω ματιά και βλέπω και έζησα μέσα πολλά χρόνια… όταν βάζουν στα μικρά παιδιά πιπέρι στο στόμα και τους βάζουν τιμωρία στο υπόγειο και κλειστά φώτα και τους ρίχνουν χαστούκι λέγοντας αν ξανά φωνάξεις θα έρθει η αστυνομία να σε πάει από εκεί που σε πήρε, νομίζω ότι είναι κάτι πολύ κακό. Όταν περνούν τα παιδιά και τους λένε θα φάτε τιμωρία και τους βάζουν να κουβαλάνε τα ψυγεία τους με τα χέρια στις σκάλες. Και θα σας πως δύο τρία περιστατικά. Μας έλεγαν να τους βλέπουμε όλους σαν αδέρφια μας, όταν χτύπησα όμως είπαν στα παιδιά πως δεν θα πάει κανείς στο νοσοκομείο γιατί δεν έχετε καμία δουλειά εκεί. Και ήρθαν δύο καλοί μου φίλοι, τους έκοψαν τα τρόφιμα για δύο μήνες και δεν τους δίνανε τίποτα… όταν χτύπησα και έγινα ψιλό καλά και πήραν την υπογραφή που θέλανε με πέταξαν έξω με τον τρόπο τους…μου είπαν θα πας στην δουλειά σου σιγά σιγά ξανά και θα πιάσεις ένα σπίτι να νοικιάσεις θα σε βοηθάμε εμείς. Εγώ τους πίστεψα και πήγαινα, αλλά δεν είχα βοήθεια και δεν είχα αρκετά χρήματα για να πληρώνω το ενοίκιο μου» έγραψε ο Χρήστος.

«Σε άλλο περιστατικό που παιδαγωγός χτύπησε παιδί και το παιδί αυτή την φορά ανταπόδωσε, έδιωξαν το παιδί. Το πετάξανε στο δρόμο, χωρίς να έχει πουθενά να πάει, ενώ η μοναδική του οικογένεια, τα αδέλφια του, ήταν και αυτά στην Κιβωτό. Χωρίσανε τα παιδιά μεταξύ τους, επειδή ένα από αυτά, υπερασπίστηκε τον εαυτό του εναντία στην βία τους…» περιέγραψε ο Λουκάς.

«Έχω να σας πω και εγώ ένα Μεγάλο μπράβο. Σαν παιδί που ήμουν εκεί 7 χρόνια είδαν τόσα πολλά τα μάτια μου . Και ήμουν θύμα κακοποίησης. Όταν 16 ετών. Και δεν έχει βγει παραέξω, με λέγανε τρελό και αλήτη όταν τα έλεγα αυτά . Όπως μου φάγανε και μια αποζημίωσή όταν έσπασα τα πόδια μου, με νάρκωναν με τα χάπια τους όταν πονούσα και μου λέγανε υπέγραψε εδώ και δεν έβλεπα για να διαβάσω και μου λέγανε δεν εμπιστεύεσαι τον πάτερ που σε μεγαλώνει τόσα χρόνια. Μετά από 2 χρόνια έμαθα ότι ήταν εξουσιοδότηση. Και έτσι με άφησαν με τις λάμες στα πόδια σε ηλικία 19 ετών και δεν πήρα ούτε 1 ευρώ» έγραψε ο Χρήστος.

«Ήρθε επιτέλους ο καιρός τα παιδιά που ήμασταν μέσα και ζήσαμε καταστάσεις για καταστάσεις να βγούμε επιτέλους και να μιλήσουμε, να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά γίνεται όταν δεν υπάρχει κόσμος μπροστά να δώσει τα συγχαρητήρια του εκεί μέσα... Ήρθε η ώρα να μιλήσουν λίγο μαζί και εγώ. Ήρθε η ώρα λοιπόν για όσους από εμάς μας έλεγαν ότι είναι πλασμένα αυτά από το μυαλό μας και ότι δεν είναι αλήθεια Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε» σημείωσε κάτω από την ανάρτηση ο Νικόλας.

«Εμένα με χτυπούσε ο Πέτρος ήμουν και εγώ στη κιβωτό κάποτε» έγραψε η Άννα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr.

«Ρε Αντωνάκη όταν σας χώρισαν σαν αδέρφια ήταν ωραία, όταν η αδερφή σου έτρωγε ξύλο και της έλεγε χυδαία πράγματα ο Πασχάλης ήταν ωραία, όταν έτρωγες χαστούκια και έκλαιγες ήταν ωραία, όταν βάζανε τα παιδιά τιμωρία να μην δουν τους γονείς τους γιατί δεν ήταν καλά παιδιά…» έγραψε ο Χρήστος.

«Έχω ακούσει για άσχημα πράγματα για τους εργαζόμενους και τον πάτερ»

«Έχω ακούσει για άσχημα πράγματα για τους εργαζόμενους και τον πάτερ» δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Έχω ακούσει άσχημα πράγματα για τους εργαζόμενους αλλά και για τον πάτερ. Για κακοποιητικές συμπεριφορές. Για πολλές φωνές και χαστούκια σε παιδιά. Μου τα είπαν γνωστοί που ήταν εδώ παλιά για λίγο και μεγαλώνοντας έφυγαν», δήλωσε ο νεαρός άνδρας.

Οι έρευνες  της Εισαγγελίας Ανηλίκων και του Συνήγορου του Πολίτη

Στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει συνολικά πέντε δομές σε Αττική και περιφέρεια, ενώ από την εισαγγελία ανηλίκων ερευνώνται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις ξυλοδαρμού. 

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε ότι η μόνη λύση είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ανάδοχες οικογένειες και όχι σε δομές.

Η αρχική καταγγελία, όπως αναφέρει το ert.gr, έφτασε στο ειδικό τμήμα για τα δικαιώματα του παιδιού του Συνήγορου του Πολίτη τον περασμένο Αύγουστο και εν συνεχεία ξεκίνησε η έρευνα σε δομές της εν λόγω ΜΚΟ τόσο στην Αθήνα αλλά και εκτός.

Εκεί τα ειδικά κλιμάκια ανέπτυξαν επαφές με άτομα στους χώρους της ΜΚΟ, οι οποίοι φέρονται να τους περιέγραψαν προβληματικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. Ένα άτομο κατέθεσε ότι είδε περίεργες πράξεις και άλλο ότι έχει υποστεί.

Όταν συγκέντρωσαν τα στοιχεία ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, όπου στις αρχές Νοεμβρίου διέταξε προκαταρκτική έρευνα την οποία και ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Οι καταθέσεις στο τμήμα ανηλίκων

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αστυνομικοί του τμήματος Ανηλίκων έλαβαν τέσσερις καταθέσεις, μεταξύ των οποίων από τον 19χρονο που φέρεται να δεχόταν τις ασελγείς πράξεις την τελευταία διετία, από όταν ήταν δηλαδή ανήλικος, όπως και από εργαζόμενους των δομών.

Ο 19χρονος φέρεται να ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του υψηλόβαθμου στελέχους της ΜΚΟ που αναφέρεται ότι προέβαινε σε αυτές τις πράξεις, τον οποίο φαίνεται ότι αναγκαζόταν να συνοδεύει στα ταξίδια του. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο 19χρονος δεν έχει υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση καθώς πλέον είναι ενήλικας και θα πρέπει να ζητηθεί από τον ίδιο.

Από την κατάθεση του 19χρονου πάντως προέκυψε ότι η αστυνομία ερευνά δύο υποθέσεις ενηλίκων και μίας ανήλικου παιδιού τα οποία φέρονται να έχουν πέσει θύματα ασέλγειας από εργαζόμενο στην “Κιβωτό του Κόσμου”, ενώ υπάρχουν και τέσσερις περιπτώσεις παιδιών τα οποία έχουν υποστεί ξυλοδαρμό και έχει κατονομάσει στην κατάθεσή του ο 19χρονος.

“Εγώ σας λέω όλα αυτά τα πράγματα με εκπλήσσουν γιατί εμείς μένουμε στην ουσία μέσα στο έργο. Βέβαια δεν κάνω εξ ολοκλήρου όλη την δουλειά εδώ μέσα. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί… αλλά ξέρετε δεν έχει συμβεί κάτι” τόνισε ο πατήρ Αντώνιος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα δημοσιεύματα η «Κιβωτός» τονίζει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών: «Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων».

“Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα και στην περίπτωση αυτή αν αληθεύουν οι καταγγελίες. Οι δομές είναι κακοποιητικές, όχι μόνο αν κάνουν κακοποίηση σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική στα παιδιά, αλλά είναι κακοποιητικές μόνο και μόνο απ’ το κομμάτι του ότι το παιδί δεν έχει αποκλειστική σχέση με ένα γονέα, έναν ανάδοχο, ή έναν θετό γονέα” τόνισε Δόμνα Μιχαηλίδου.

“Σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά της σεξουαλικής κακοποίησης, είναι πάρα πολύ σημαντικό το παιδί να το οδηγήσουμε άμεσα αφενός σε έναν παιδοψυχίατρο και έναν παιδοψυχολόγο και αφετέρου σε ένα ιατροδικαστή, ώστε έγκαιρα να έχουμε την πιστοποίηση αυτής της καταγγελίας” δήλωσε ο Γρηγόρης Λέων, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας

Θα ελεγχθεί και η καταγγελία του αθλητή καταδύσεων Χρόνη Χλίτσιου για το Παράρτημα της «Κιβωτού» στον Βόλο που είχε γίνει τον Αύγουστο και η οποία αφορά σε ξυλοδαρμό τριών παιδιών. “Την Παρασκευή 19 Αυγούστου παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατήγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού 3 παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού Του Κόσμου ο οποίος είχε έρθει από την Αθήνα” τόνισε.

Για την υπόθεση θα κληθούν να καταθέσουν παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού, ενώ το υπουργείο Εργασίας ακυρώνει την παραχώρηση ακινήτου στην Κιβωτό του Κόσμου μέχρι να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-11-2022 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά