Απόφαση πρόκληση για το δημοκρατικό πολίτευμα εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας (πρόεδρος: Σ. Κακαβιάς) στη δίκη πρώην αστυνομικών, δικηγόρων και ιδιωτών που κατηγορούνται για δωροδοκία, την περίοδο 2015-2016.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε με ψήφους δύο υπέρ κι ένα κατά και παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μεϊδάνη, ότι η ΕΥΠ έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτών επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει έγκριση για τις παρακολουθήσεις αυτές από τον αρμόδιο εισαγγελέα!
Το θέμα προέκυψε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου, όταν ο συνήγορος κατηγορουμένου, που είναι υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., Γιάγκος Λαμπίρης, κατέθεσε ένσταση για απαγόρευση αποδεικτικής αξιοποίησης, ανάγνωσης και λήψης υπόψη των χειρόγραφων και ανυπόγραφων απομαγνητοφωνήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που έχουν κάνει ανώνυμοι υπάλληλοι της ΕΥΠ, όταν διοικητής της ΕΥΠ ήταν ο Γιάννης Ρουμπάτης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λαμπίρης κατέθεσε στο δικαστήριο επίσημα έγγραφα, από τα οποία αποδεικνύεται, ότι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάλαμας, με τον οποίο φέρεται να συνομιλούσε από καρτοτηλέφωνα ο εντολέας του, ήταν σε νόμιμη επισύνδεση (με διατάξεις του εισαγγελέα της ΕΥΠ και έγκριση από τον εισαγγελέα εφετών) από τον Αύγουστο του 2015 έως τις 14 Μαρτίου 2016. Για το διάστημα αυτό, όμως, στη δικογραφία δεν υπάρχουν ούτε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ούτε τα σχετικά ηχητικά ντοκουμέντα σε μορφή DVD. Αντίθετα, στην ίδια δικογραφία περιέχονται προχείρως απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από την ΕΥΠ για το διάστημα Ιούνιος 2016- Νοέμβριος 2016.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, ότι ο Μάλαμας συνέχιζε να βρίσκεται υπό παρακολούθηση για 6 τουλάχιστον ακόμη μήνες χωρίς να έχει δώσει την έγκρισή του ο εισαγγελέας της ΕΥΠ.
Υπό παράνομη παρακολούθηση και ο Καραϊβάζ
Από άλλα επίσημα έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο ο δικηγόρος Γιάγκος Λαμπίρης, αποδεικνύεται ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε παράνομα και το δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, τον οποίο ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης εμφάνισε ως εμπλεκόμενο στην ίδια υπόθεση, με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί έξω από το σπίτι του, τον Απρίλιο του 2021 και οι δράστες να παραμένουν ακόμα ασύλληπτοι.
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε εκδώσει διάταξη, με έγκριση του εισαγγελέα εφετών, για την παρακολούθηση των τηλεφώνων του Γιώργου Καραϊβάζ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 και είχε ισχύ δύο μηνών. Από τη δικογραφία όμως προκύπτει ότι ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος ήταν υπό παρακολούθηση από τον Απρίλιο του 2016, δηλαδή πεντέμισι μήνες πριν ο εισαγγελέας επιτρέψει την παρακολούθηση των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων!
Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Λαμπίρης είπε ότι η καταγραφή αυτών των συνομιλιών από την ΕΥΠ είναι παράνομη γιατί παραβιάζει τη διαδικασία άρσης του απορρήτου (αρ. 5 ν. 2225/1994 καθώς και το αρ. 19 παρ. 1 του Συντάγματος) και κατά συνέπεια, δεν πρέπει να αναγνωστούν, να ληφθούν υπόψη και να αξιοποιηθούν ως αποδεικτικά μέσα από το δικαστήριο. Ωστόσο, το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία, απέρριψε την ένσταση χωρίς μάλιστα να αιτιολογήσει την απόφασή του.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μεϊδάνης, στην πρότασή του τόνισε, ότι από την πρώτη στιγμή της δίκης έχει προτείνει να μη θεωρηθούν από το δικαστήριο ως αναγνωστέα έγγραφα οι προχείρως απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της ΕΥΠ, οι οποίες περιέχονται στη δικογραφία, αφού αυτές δεν είναι νομότυπες. Δεν φέρουν, δηλαδή, τον τύπο της “έκθεσης” όπως σαφώς ορίζει το αρ.148 του ΚΠΔ και γι’ αυτό το λόγο ζήτησε η ένσταση που υποβλήθηκε να γίνει δεκτή.
Τελικά, το δικαστήριο διέκοψε τη δίκη για τις 23 Νοεμβρίου.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι, από τους οποίους το Newsbreak.gr ζήτησε να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου, απάντησαν με νόημα: «Αρνούμεθα να δεχθούμε ότι υπάρχει δικαστήριο ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας που μπορεί να εκδώσει μια τέτοια απόφαση και μάλιστα χωρίς καμία αιτιολογία».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-11-2022 από directNEWS.gr πηγή: newsbreak.gr