Logo

Ειδικό Δικαστήριο: Ομόφωνα ένοχοι οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Καλογρίτσας - Ποινή δύο ετών στον πρώην υπουργό



 
 

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν από το Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παππά για παράβαση καθήκοντος και τον Χρήστο Καλογρίτσα για συνέργεια στο ίδιο αδίκημα, πάρα την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Όλγας Σμυρλή με την οποία είχε συνταχθεί και ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Δημήτρης Ασπρογέρακας.

Στη δίκη σήμερα παρίσταται μόνο ο αναπληρωτής εισαγγελέας καθώς η τακτική εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή ήταν ασθενής.

Μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για την ενοχή των δύο κατηγορουμένων ο κ. Ασπρογέρακας πρότεινε να επιβληθεί φυλάκιση ενός έτους για το Νίκο Παππά και έξι μηνών για το Χρήστο Καλογρίτσα.

Νωρίτερα ο εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε ότι ο Νίκος Παππάς δεν επιθυμεί ελαφρυντικά, επειδή δεν νιώθει ένοχος, αλλά του εναντίον έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών.

Τελικά το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με 3ετη αναστολή στον Νίκο Παππά, ενώ καταδίκασε σε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Επίσης, το Δικαστήριο με παρεμπίπτουσα απόφαση θα δαβιβάσει τα πρακτικά της δίκης που περιλαμβάνουν την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμάντη στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών της περί διαδρομών μαύρου χρήματος από το γραφείο του επιχειρηματία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση του Γιάννη Μαντζουράνη: 

“Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια:

Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται.

Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση τοΣύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.

Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται.Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.

Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία.

Η δήλωση του Θεόδωρου Μαντά: 

Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητα της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην Ελληνική κοινωνία. Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Η δήλωση του Βαγγέλη Γεωργακόπουλου

Σε μια εποχή, που στην συνείδηση του ελληνικού Λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική.

Λοβέρδος-Καραχάλιος για απόφαση για τον Χρήστο Καλογρίτσα

“Το ειδικό δικαστηριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παπά, για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην Υπουργού να μετατρέψει σε πολιτική μία αμιγώς ποινική υπόθεση, απέτυχε παταγωδώς. Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι πέρασε σε ότι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστος Καλογρίτσα. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι, πραγματι έλεγε την αλήθεια”.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-2-2023 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά