Logo

ΣτΕ: Να γνωστοποιηθούν στον Νίκο Ανδρουλάκη τα στοιχεία της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ



 
 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητά από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να γνωστοποιήσει άμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη όλα τα στοιχεία που περιέχει ο φάκελος της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφαλείας», κάνοντας εν μέρη δεκτή την αίτηση που έχει υποβάλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ: «Η ρύθμιση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, με το οποίο θεσπίσθηκε στην περίπτωση επιβολής του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου, μετά τη λήξη του μέτρου, ακόμη και όταν δεν υφίσταται διακινδύνευση των σκοπών εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην επιβολή του, αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας, που δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δικαίου, και, συνεπώς, αντίκειται στα άρθρα 19 παρ. 1 του Συντάγματος, 5 παρ. 1 και 15 παρ. 1 της οδηγίας 2002/58, 7, 8 και 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 8 της ΕΣΔΑ και είναι ανίσχυρη».

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου «η προσβαλλόμενη πράξη, κατά το μέρος που ερείδεται στην ανωτέρω ανίσχυρη διάταξη, είναι μη νόμιμη, και για το λόγο αυτό, που βασίμως προβάλλεται, η κρινόμενη αίτηση πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή, η πράξη αυτή να ακυρωθεί εν μέρει και η υπόθεση να αναπεμφθεί στην Α.Δ.Α.Ε. για νέα, νόμιμη κρίση, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 2225/1994, όπως ίσχυε πριν από την τροποποίησή της με την κριθείσα ως ανίσχυρη διάταξη του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, διότι, όπως έγινε δεκτό, ο νεώτερος ν. 5002/2022 δεν είναι εφαρμοστέος σε εκκρεμή αιτήματα γνωστοποίησης στον θιγόμενο μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του ληφθέντος υπό προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς· τούτο δε διότι με τον νεώτερο αυτό νόμο εισήχθη ένα νέο νομοθετικό καθεστώς που καταλαμβάνει όλη τη διαδικασία επιβολής της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, από την υποβολή του σχετικού αιτήματος και την έγκριση του επίμαχου μέτρου έως την γνωστοποίηση της άρσης του.

Το καθεστώς αυτό αποτελεί ένα σύστημα με εσωτερική συνοχή, οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις του οποίου προσιδιάζουν στις αιτήσεις άρσης του απορρήτου που υποβάλλονται δυνάμει του διατάξεών του, προκειμένου να διεκπεραιωθούν κατά τις ειδικές ρυθμίσεις του και τις εγγυήσεις που το ίδιο θεσπίζει.
Τούτο επιρρωνύεται από την απουσία μεταβατικών διατάξεων, ισχύει δε κατά μείζονα λόγο προκειμένου για πολιτικά πρόσωπα, όπως ο αιτών, για τα οποία προβλέπεται ειδική δημόσια αρχή για την κίνηση της διαδικασίας υποβολής του αιτήματος άρσης του απορρήτου και ειδικό όργανο για την χορήγηση της πρώτης από τις δύο συνολικά απαιτούμενες άδειες έγκρισής του».

Αντίθετα, το ΣτΕ έκρινε ότι «η προσβαλλόμενη πράξη, κατά το μέρος που απέρριψε το αίτημα του αιτούντος να ενημερωθούν ο Πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το περιεχόμενο της εισαγγελικής διάταξης περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του, αιτιολογείται νομίμως, ο δε περί του αντιθέτου λόγος ακυρώσεως είναι απορριπτέος ως αβάσιμος».

Ανδρουλάκης: Προσωπική ήτα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ ο Νίκος Ανδρουλάκης σε παρέμβασή του στη Βουλή έκανε λόγο για ιστορική και συμβολική μέρα, αλλά και για «προσωπική ήττα» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θα γραφτεί στην ιστορία της πατρίδας μας ως η μέρα της νίκης του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών της ΝΔ. Του παρακράτους των υποκλοπών που οργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Του παρακράτους των υποκλοπών που κάνατε ό,τι μπορείτε -και συνεχίζετε- για να το συγκαλύψετε, γιατί έχετε βαρύτατες ποινικές ευθύνες», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Και πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:

«Είναι μια μέρα γελοιοποίησης των συκοφαντών. Των συκοφαντών της ΝΔ που μου έλεγαν για μήνες “γιατί δεν πας να ενημερωθείς στο αυτί από τον κ. Γεραπετρίτη; Γιατί κάτι φοβάσαι. Γιατί κάτι έχεις κάνεις”. Αυτά λέγατε στα κανάλια, στα social media, θέλοντας να εμφανίσετε το θύμα ως θύτη, ότι κάτι κρύβω. Και σας απαντούσα ότι δεν πάω, γιατί είμαι δημοκράτης και σέβομαι τον νόμο», ανέφερε ο Ν. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «αλλά και μια απάντηση προς τους συκοφάντες του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα προς τον πρόεδρό του, τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε το θράσος να πει ότι δεν έκανα όσα θα έπρεπε νομικά και γι’ αυτό είμαι «εκβιαζόμενος». Έκανα αυτά που έπρεπε να κάνω ως ένας πολίτης που σέβεται το κράτος δικαίου, την διάκριση των εξουσιών και δεν θέλει καμία ειδική μεταχείριση όπως έχουν μάθει οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της πατρίδας μας.

Έχω μια άλλη διαδρομή, όσο κι αν προσπαθείτε να τη σπιλώσετε, γιατί αυτό θέλατε να πετύχετε. Οι συκοφαντίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν στόχο να πλήξουν την πολιτική μου διαδρομή και αξιοπρέπεια. Σήμερα οι συκοφάντες γελοιοποιήθηκαν. Σήμερα είναι η πρώτη μεγάλη ήττα του παρακράτους των υποκλοπών και μια πρώτη μεγάλη νίκη του κράτους δικαίου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «αποδεικνύεται με την απόφαση αυτή, που είναι και ήττα προσωπική του πρωθυπουργού, γιατί ο ίδιος έδωσε το πράσινο φως να φτιαχτεί ένας αντισυνταγματικός νόμος που στόχο είχε να κρύψει και να συγκαλύψει τις πομπές του ίδιου και του κ. Δημητριάδη. Σήμερα, λοιπόν, το κράτος δικαίου που υπονομεύσατε για να συγκαλύψετε τις ευθύνες σας, σάς απάντησε. Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι όποιος κινείται θεσμικά, δεν είναι ευάλωτος, αλλά είναι ισχυρός». «Όπως είπα πριν από μερικές ημέρες, χωρίς να ξέρω βέβαια τι θα συνέβαινε σήμερα το πρωί, αυτή την ιστορική μέρα: θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα με τις θεσμικές μας πρωτοβουλίες είτε αυτό αφορά τις υποκλοπές είτε τα email που παράνομα πήρατε στο κόμμα σας είτε τη μεγάλη τραγωδία των Τεμπών. Γιατί ο λαός μας διψά για δικαιοσύνη, διαφάνεια και αξιοκρατία. Θέλει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Θέλει ο κάθε πολίτης να είναι ισότιμος απέναντι στο νόμο και όχι κάποιοι να είναι πάντα στο απυρόβλητο», κατέληξε.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-4-2024 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά