Logo

Δίκη Καργιώτη: Την ενοχή των κατηγορουμένων πρότεινε η Εισαγγελέας



 
 

Την ενοχή των κατηγορουμένων πρότεινε το πρωί της Τρίτης, 25 Φεβρουαρίου, η Εισαγγελέας της Έδρας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά όπου εκδικάζεται η υπόθεση του θανάτου του 36χρονου επιβάτη Αντώνη Καργιώτη τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν ο ύπαρχος τον απώθησε από τον καταπέλτη, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να χάσει τη ζωή του.

Η εισαγγελική λειτουργός εξήγησε πως στοιχειοθετεί την ενοχή του κατηγορούμενου ύπαρχου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και κατάχρηση εξουσίας, του πλοιάρχου για επικίνδυνη παρέμβαση στη συγκοινωνία πλοίου από την οποία επήλθε θάνατος και απόπειρα υπόθαλψης κατά συρροή, καθώς συνέχισε το ταξίδι αποκρύπτοντας ότι ένας επιβάτης είχε πέσει στη θάλασσα, αλλά και των κατηγορούμενων υποπλοίαρχου και ο ναύκληρου, που ήταν στον καταπέλτη και έμειναν αδρανείς.

Για τον ύπαρχο σημείωσε ότι «φορούσε αντιολισθητικά υποδήματα. Ανέβηκε με προσοχή στο σταθερό τμήμα του καταπέλτη. Τρεις φορές τον απώθησε, δίχως να του ζητήσει εισιτήριο και ενώ οι επιβάτες τον καλούσαν να σταματήσει, λέγοντας “αφήστε το παιδί”».

«Μετά έκανε τη χειρονομία “φεύγουμε”»

«Δεν είπε “άνθρωπος στη θάλασσα”, αλλά μόνο έκανε την κίνηση “φεύγουμε”. Την τρίτη και μοιραία φορά έβλεπε πως ήταν ο καταπέλτης στη θάλασσα και υπήρχε κίνδυνος. Δεν προσπάθησε να τον κρατήσει στον καταπέλτη. Μετά την πτώση στη θάλασσα δεν πανικοβλήθηκε, αλλά έκανε τη χειρονομία “φεύγουμε”, ενώ έβλεπε να επιπλέει στη θάλασσα» ανέφερε στην αγόρευση της ως προς την ευθύνη του ύπαρχου.

Αντικρούοντας τον ισχυρισμό του στην απολογία του πως τον θεώρησε επικίνδυνο, τόνισε ότι «ο Αντώνης ήταν ταλαιπωρημένος με μυαλό μικρού παιδιού. Ταξίδευε συχνά. Τα πληρώματα τον ήξεραν και του έκαναν πλάκα. Έβγαινε και έμπαινε ξαφνικά ως παιχνίδι τελευταία στιγμή», δείχνοντας το εισιτήριο στους ναυτικούς.

Όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόλαβε, καθώς ο ναύκληρος και στη συνέχεια ο ύπαρχος τον εμπόδισαν να μπει στο πλοίο.

«Έψαξε στο τσαντάκι του το εισιτήριο, που δεν είχε κάτι, αλλά δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να του το δείξει» είπε η εισαγγελέας.

«Με απάθεια ο πλοίαρχος αναχώρησε, δίνοντας παραπλανητικές πληροφορίες στις Αρχές»

Για τον κατηγορούμενο πλοίαρχο πρότεινε την ενοχή για διατάραξη ασφάλειας θαλασσίων συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο, καθώς απέπλευσε με ανοικτό τον καταπέλτη του πλοίου σε ευθεία γραμμή με τον προβλήτα.

«Δεν υφίσταται λόγος να αναχωρεί με ανοικτό τον καταπέλτη σε ευθεία γραμμή, με κίνδυνο να πέσει κάποιος στη θάλασσα. Ήταν πολύ επικίνδυνο για τον επιβάτη να καταλήξει στη θάλασσα με κίνδυνο από τα απόνερα. Αυτό έγινε με τον Αντώνη» ανέφερε η εισαγγελέας, σημειώνοντας ότι αναχώρησε χωρίς να κάνει κράτει τις μηχανές, όπως ήταν η ενδεδειγμένη ενέργεια με βάση τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, ή να πατήσει ένα κουμπί που θα σταματούσε τις μηχανές και δεν θα κινδύνευε να σκοτωθεί ο Αντώνης από την περιδίνηση των νερών και την προπέλα. Με απάθεια αναχώρησε και έδωσε παραπλανητικές αναληθείς πληροφορίες στις λιμενικές αρχές».

Δεν επικοινώνησε με το ΕΚΣΕΔ (σ.σ. Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος) για τη διάσωση του Αντώνη, ούτε ζήτησε άδεια να παραμένει.

Ενημέρωσε μόνο το traffic (σ.σ. υπηρεσία του λιμανιού του Πειραιά για τις αφίξεις και αναχωρήσεις των πλοίων) και το Α’ Λιμενικό Τμήμα, με ανακρίβειες και παραπλανητικές πληροφορίες ότι έπεσε στη θάλασσα, δίχως να ακολουθήσει διάσωση.

Οι αστυνομικοί και οι λιμενικές αρχές ενημερώθηκαν από επιβάτες ότι απωθήθηκε άνθρωπος από μέλη του πληρώματος του πλοίου και τότε δόθηκε εντολή να σταματήσει και να επιστρέψει στο λιμάνι.

Ο πλοίαρχος προσπάθησε να αποκρύψει την αλήθεια» είπε η εισαγγελική λειτουργός, σημειώνοντας τη συνομιλία του με τον συγκατηγορούμενο του υποπλοίαρχο, τον οποίο προέτρεψε να πει «ότι ερχόταν – και όχι ότι τον σπρώξαμε – και γλίστρησε».

«Έπρεπε να τηρήσουν το πρωτόκολλο καθυστερημένου επιβάτη»

Για τους κατηγορούμενους υποπλοίαρχο και ναύκληρο σημείωσε ότι δεν φώναξαν «άνθρωπος στη θάλασσα», ούτε έκαναν κάτι να αποτρέψουν το κακό.

«Αν ένα μέλος πληρώματος δει έκνομη ενέργεια δεν ισχύει η ιεραρχία και οφείλουν να τον παρεμποδίσουν», τόνισε ως προς τη στάση τους όταν είδαν τον ύπαρχο να σπρώχνει τον Αντώνη.

«Από την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει κίνδυνος δίνεται προτεραιότητα στην επιβίβαση και όχι στην προβλήτα για έλεγχο εισιτηρίου και αν είναι λαθρεπιβάτης να βγει στο επόμενο λιμάνι» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως έπρεπε να τηρήσουν το πρωτόκολλο καθυστερημένου επιβάτη.

«Ο ύπαρχος έσπρωξε τον Αντώνη στον πάτο της θάλασσας»

Απευθυνόμενη στους κατηγορουμένους και τις οικογένειες τους, η Εισαγγελέας της Έδρας ανέφερε: «Είναι ανθρώπινο να κλαίνε, αλλά δεν τους είδα να λένε κάτι που έφυγε τόσο άδικα ένας άνθρωπος στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, που είναι κάτι συγκλονιστικό. Το μόνο που λένε είναι ότι καταστράφηκε η ζωή τους. Ότι εκπαιδεύτηκαν για ανοικτή θάλασσα. Τους κοιτάω στα μάτια και τους λέω ότι είναι ένοχοι. Ο ύπαρχος έσπρωξε τον Αντώνη στον πάτο της θάλασσας. Ο ναύκληρος δεν έκανε τίποτα να τον παρεμποδίσει και ο υποπλοίαρχος δεν είπε στον πλοίαρχο να αποτρέψει την πτώση του Αντώνη από το πλοίο. Το πλοίο έφυγε και άφησαν τον Αντώνη να επιπλέει, χωρίς να κάνουν κάτι».

«Το λάθος του Αντώνη ήταν ότι ήταν πολύ αθώος»

Αναφερόμενη στον Αντώνη επεσήμανε πως «το λάθος του ήταν ότι ήταν πολύ αθώος», σημειώνοντας ότι είχε νοητική στέρηση, αλλά καταλάβαινε και δεν περίμενε πως θα αντιδρούσαν έτσι τα μέλη του πληρώματος.

Κλείνοντας την αγόρευση της η εισαγγελέας παρατήρησε πως «φοβάμαι πως αν δεν τραβούσαν με βίντεο το γεγονός επιβάτες, και δεν έπαιζε σε ΜΜΕ και ο εισαγγελέας δεν έδινε εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά, το πλοίο θα είχε φτάσει στο Ηράκλειο. Θα ήταν ο προβληματικός επιβάτης. Είμαστε υποχρεωμένοι στη μνήμη του Αντώνη να αποδώσουμε Δικαιοσύνη».

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων για την υποστήριξη της κατηγορίας εκ μέρους των συγγενών της οικογένειας του άτυχου επιβάτη.

*Του Βασίλη Τζήμτσου

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-2-2025 από directNEWS.gr πηγή:zougla.gr


Τελευταία Δικαστικά