Logo

Ενοχή για το βασανισμό αλλά όχι για το θάνατο του Ίλια Καρέλι προτείνει για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους η εισαγγελέας



 
 

fylakes-nigritas 28-9-2016Η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Ζωγράφου, πρότεινε την μετατροπή της κατηγορίας για τους 13 σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας ζητώντας να κηρυχθούν ένοχοι για τέλεση βασανιστηρίων τα οποία, ωστόσο, δεν προκάλεσαν το θάνατο...

 

του κρατούμενου Ίλια Καρέλι.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι  ξυλοφόρτωσαν και δη με «βάναυσο» τρόπο, τον Αλβανό βαρυποινίτη, ως αντίποινα για τη δολοφονία που διέπραξε νωρίτερα σε βάρος του συναδέλφου τους στις φυλακές Μαλανδρίνου. Όμως αυτές οι σωματικές κακώσεις που του προκάλεσαν δεν υπήρξαν, κατά την άποψή της, η αιτία για το θάνατό του. 

Η κ. Ζωγράφου επικαλέστηκε τις καταθέσεις των ιατροδικαστών και είπε πως από αυτές προκύτπει ότι ο θάνατος του  42χρονου κρατούμενου προκλήθηκε ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, η έναρξη του οποίου τοποθετείται χρονικά πριν την άφιξή του στις φυλακές της Νιγρίτας, όπου τελικώς υπέκυψε.

Με αυτή την παραδοχή, ζήτησε μετατροπή του κατηγορητηρίου από διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων, εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου, σε απλή τέλεση βασανιστηρίων.

Σύμφωνα με συνηγόρους υπεράσπισης, το εύρος ποινής της συγκεκριμένης πράξης κυμαίνεται από κάθειρξη 5 ετών έως 20 ετών, εν αντιθέσει με το αποδιδόμενο αδίκημα, που επισύρει ποινή η οποία φθάνει έως τα ισόβια δεσμά.

Για τον 14ο κατηγορούμενο, τον διευθυντή των φυλακών, που δικάζεται για υπόθαλψη εγκληματία, κατά συρροή, η εισαγγελέας προτείνε να κηρυχθεί ένοχος, όπως κατηγορείται.

Κατά την πολύωρη αγόρευσή της, η κ. Ζωγράφου αναφέρθηκε λεπτομερώς στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης (που διαδραματίστηκε τον Μάρτιο του 2014), επικαλούμενη, τόσο τις μαρτυρικές καταθέσεις στο στάδιο της προδικασίας και της αποδεικτικής διαδικασίας, όσο και το οπτικοακουστικό υλικό από τις φυλακές της Νιγρίτας. Στάθηκε στην εικόνα του κρατουμένου κατά την άφιξή του στο κατάστημα κράτησης, λέγοντας ότι «περπατούσε κανονικά, χωρίς να δείχνει ότι έχει πρόβλημα».

Εκ διαμέτρου αντίθετη, όμως, κατά την εισαγγελέα, ήταν η εικόνα του λίγες ώρες αργότερα, όπου «φαίνεται ένας κρατούμενος, ταλαιπωρημένος και καταβεβλημένος, που σέρνεται και υποβαστάζεται».

Έκανε λόγο για «μεθοδευμένη και εσκεμμένη» πρόκληση πόνου, ως «τιμωρία» για το χαμό του συναδέλφου τους, Γιώργου Τσιρώνη, όπως επίσης για «σφοδρότατα και βάναυσα» χτυπήματα στον θάλαμο αναμονής των κρατουμένων (σ.σ. το λεγόμενο «ψυγείο»), χώρος που δεν διέθετε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση ηλεκτροσόκ ή «φάλαγγας» στα πέλματα, η εισαγγελέας είπε ότι δεν προέκυψε κάτι τέτοιο, αλλά δέχθηκε τη χρήση αυτοσχέδιου βούρδουλα από σεντόνι. «Δεν υπήρξε χρήση συστηματικών μέσων βασανισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την  αιτία θανάτου του Ίλια Καρέλι, η εισαγγελέας τόνισε ότι  επρόκειτο για καρδιακό ασθενή κι ως εκ τούτου, επιρρεπή σε αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο. «Η καρδιακή του λειτουργία βρισκόταν κάτω από εύθραυστη ισορροπία» είπε, ενώ συνδέοντας τα γεγονότα στο Μαλανδρίνο που «απομάκρυναν το όνειρό του για αποφυλάκιση» με το ψυχοσωματικό στρες που βίωνε, αλλά και τα χτυπήματα τα οποία δέχθηκε ήδη από το Μαλανδρίνο, τόνισε ότι όλα αυτά «αποτέλεσαν φιτίλι πυροδότησης καρδιακού προβλήματος».

Όπως υπογράμμισε το  ισχαιμικό επεισόδιο εκδηλώθηκε πριν περάσει τις πύλες των φυλακών της Νιγρίτας. «Δεν επρόκειτο για επεισόδιο μια κι έξω» ανέφερε και συμπλήρωσε  ότι οι κατηγορούμενοι δεν γνώριζαν ότι ο Ίλια Καρέλι ήταν καρδιακός, ούτε ότι τελούσε σε κατάσταση ισχαιμικού επεισοδίου.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση για τις 4 Οκτωβρίου, οπότε θα συνεχίσει με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-9-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά