Logo

Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες περί κακοποίησης προσφυγόπουλων στο Α.Τ. Ομόνοιας



 
 

at-omonoiasΈρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, για τις καταγγελίες περί εξευτελισμού πέντε ανήλικων προσφυγόπουλων από αστυνομικούς στο Α.Τ. Ομόνοιας. Την προκαταρκτική εξέταση θα διεξάγει ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης...

προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών και να εντοπίσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες αστυνομικών για την διάπραξη αδικημάτων όπως αυτά που σχετίζονται με άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας, προσβολές αξιοπρέπειας και ρατσιστικές συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τα πέντε παιδιά, ηλικίας 9 έως 14 ετών, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς να έχουν τσάντες με στολές και πλαστικά όπλα για μια θεατρική παράσταση και για τον λόγο αυτό το λόγο προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα όπου παρέμειναν για περίπου 7 ώρες.

Ειδικότερα, όπως κατήγγειλε το «Συντονιστικό Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων - Μεταναστών/τριών» στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο, υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου. Καταγγέλλεται επίσης ότι τα παιδιά κρατήθηκαν επί 7 ώρες , χωρίς την δυνατότητα να πιούν νερό, ανάμεσα σε ποινικούς προσαχθέντες και χρήστες ναρκωτικών.

Η θέση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

«Το υπουργείο ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο. Γι' αυτό δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα όταν οι έρευνες είναι σε εξέλιξη», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σχολιάζοντας τις καταγγελίες.

Τονίζει επιπλέον ότι «προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης».

Τη διερεύνηση των εν λόγω καταγγελιών είχε ζητήσει με ανακοίνωση της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας παράλληλα, την άμεση απομάκρυνση και τιμωρία «όσων διέπραξαν, συγκάλυψαν και ανέχτηκαν τις συγκεκριμένες πράξεις».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-10-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά