Logo

Έντονος προβληματισμός από ανώτατους δικαστές για την κατάσταση της δικαιοσύνης



 
 

dikastikh-aithousa«Kάντο όπως η Toyota». Με αυτή τη φράση που αντιστοιχεί σε τίτλο βιβλίου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, μιλώντας στο 15ο συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών, σηματοδότησε τη θέση της ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη δικαιοσύνη...

πολιτεία και ηγεσία του δικαστικού σώματος, οφείλουν να έχουν τους δικαστές.

Η κυρία Δημητρίου, όπως και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής δικαιοσύνης, διερωτώμενη, πως "μπορεί ο αραμπάς του σήμερα να γίνει μονοθέσιο της φόρμουλα ένα" για να προσδιορίσει την απάντηση στον τίτλο του βιβλίου "Κάντο όπως η Toyota".

Όπως είπε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, "Το κάντο όπως η Τογιότα, σημαίνει πως η εν λόγω εταιρεία "δεν αρκέστηκε σε τήρηση κανονισμών και κανόνων αλλά πόνταρε στον άνθρωπο. Σε εκείνους που εκτελούν ένα έργο. Όχι με λόγια αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις, που ξεκινούν από την εκπαίδευση και φθάνουν ως τη φροντίδα για σωρεία θεμάτων".

"Η ανάσταση, πρόσθεσε η κυρία Δημητρίου, και η αναγέννηση της δικαιοσύνης, μπορεί να βασιστεί στους ανθρώπους που την υπηρετούν, όχι μόνον με την παροχή γνώσης και εκπαίδευσης, αλλά και με τη φροντίδα από την Πολιτεία και από την ίδια τη δικαιοσύνη" και κάλεσε τους δικαστές "να γίνουν το Μονομελές της συνείδησής τους".

Στο συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών ( είναι επιστημονικό σωματείο με μέλη ανώτερους και ανώτατους δικαστές και καθηγητές πανεπιστημίου) που έληξε χθες στη Θεσσαλονίκη, περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα τις παθογένειες και δυσλειτουργίες του δικαστικού συστήματος, ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς.

Ειδικότερα, ο κ. Αθανάσιος Κατσιρώδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναφέρθηκε με στοιχεία στη βαρύτητα, μέχρις αρνησιδικίας, στη λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, τονίζοντας ότι η χώρα μας κατέχει από τις υψηλότερες θέσεις σε καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Με στοιχεία που παρέθεσε, κατέδειξε ότι τα δικαστήρια δικάζουν καθημερινά ελάχιστες από τις υποθέσεις, που είναι γραμμένες στο πινάκιο, αναφέροντας ενδεικτικά πως τα Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων, κατά μέσο όρο δικάζουν 7 με 8 υποθέσεις ημερησίως, τα Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων, περί τις πέντε, ενώ οι αδίκαστες υποθέσεις και εκείνες που αναβάλλονται είναι πλέον αμέτρητες μετά και την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσιρώδης, ανέφερε ότι οι αναβολές φθάνουν το 35% ως το 50% και κατέδειξε πως ο τεράστιος όγκος των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, οφείλονται στο ότι είναι χιλιάδες οι μηνύσεις και οι αναφορές που κατατίθενται, λίγες οι αρχειοθετήσεις, και πολλές οι αναβολές των δικών.

Πρότεινε σειρά βελτιώσεων στη νομοθεσία και τη δικαστηριακή πρακτική, μεταξύ άλλων, οι κλητεύσεις των εμπλεκομένων σε μια ποινική διαδικασία και κυρίως των κατηγορουμένων να γίνονται στη διεύθυνση που έχει από τους ίδιους δηλωθεί, αλλιώς στη διεύθυνση που έχουν στο σύστημα ΤΑΧΙS, στο οποίο πρέπει να δοθεί, μόνον για αυτό το στοιχείο, πρόσβαση στις δικαστικές αρχές.

Επίσης να μην αναβάλλονται δίκες διότι ο δικηγόρος δικάζει αλλού, παρά μόνον, αν η άλλη δίκη αφορά σε υπόθεση που παραγράφεται η πού υπάρχει κίνδυνος αποφυλάκισης κρατουμένου, ενώ πρότεινε όλες οι ενστάσεις να υποβάλλονται και να εξετάζονται πριν από τη δίκη, καθώς και η επιβολή δικαστικών εξόδων που θα πληρώνονται επί τόπου για εκείνους που υποβάλλουν αστήρικτες αιτήσεις εξαιρέσεως δικαστικών.

Από την πλευρά της η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, περιγράφοντας και αυτή την δραματική κατάσταση που επικρατεί στη δικαιοσύνη, τόνισε ότι "όσες νομοθετικές μεταβολές κι αν γίνουν, όσες τροποποιήσεις κι αν υπάρξουν, μόνον αν ανασκουμπωθούν οι δικαστές και δουλέψουν σκληρά μπορεί να περιοριστεί η εκκρεμότητα". Για το λόγο αυτό τόνισε "ότι οι αποδοχές τους πρέπει να είναι καλές και οι ίδιοι να αποφασίσουν να δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα".

Από την πλευρά του ο αρεοπαγίτης Χριστόφορος Κοσμίδης, ανέλυσε - και αυτός- την προβληματική κατάσταση απονομής της δικαιοσύνης, αναφέροντας πως η χώρα μας βρίσκεται στη 155η θέση διεθνώς στις χώρες που καθυστερούν να εκδικάσουν τις υποθέσεις και να απονείμουν δικαιοσύνη, ώστε για να τελεσιδικήσει στην Ελλάδα μία υπόθεση απαιτούνται, κατά μέσο όρο,1.580 ημέρες.

Τα στοιχεία αυτά, όπως υπογράμμισε ο κ. Κοσμίδης, προέρχονται από την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ πρόσθεσε, πως ανάλογου περιεχομένου είναι και η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, πρότεινε μεταξύ άλλων, για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της αναποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης, την παροχή κινήτρων για τους δικαστές που ανταποκρίνονται με επάρκεια και αντίστοιχη μείωση αποδοχών σε εκείνους που καθυστερημένα εκδίδουν αποφάσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να μην τους δίδεται το επίδομα ταχείας διεκπεραίωσης που παρέχεται σε όλους τους δικαστές.

Επίσης ο κ. Κοσμίδης πρότεινε στις διοικήσεις των δικαστηρίων να τοποθετούνται δικαστές με διοικητικές ικανότητες και όχι μόνον με κριτήριο τη θέση τους στην επετηρίδα, ενώ αναφέρθηκε και σε στατιστικά δεδομένα για τις υστερήσεις στη λειτουργία της δικαιοσύνης που κατέδειξαν τεράστιες διαφορές στην έκδοση αποφάσεων από δικαστήριο σε δικαστήριο.

Με τη φράση "έχω την αίσθηση ότι εργάζομαι σε προβληματική επιχείρηση" αναφέρθηκε στα ουσιαστικά προβλήματα απονομής της δικαιοσύνης ο πρόεδρος εφετών Λεωνίδας Χατζησταύρου, ενώ η αρεοπαγίτης Ασπασία Μαγιάκου επί μακρόν και εμπεριστατωμένα αναφέρθηκε στις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στον εσωτερικό έλεγχο των δικαστικών ( πειθαρχικός έλεγχος) προσθέτοντας πως ο έλεγχος είναι ουσιαστικά επιδερμικός καθώς οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι προσκομίζουν στον επιθεωρητή ποιές αποφάσεις τους πρέπει να ελέγξει!

Σημαντικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε και ο αρεοπαγίτης Χαρ. Μαχαίρας που τόνισε την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η δικαιοσύνη με την εισαγωγή και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών e-justice, ενώ για τα θέματα της δικαιοσύνης και άλλα σημαντικά θέματα πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων μίλησαν επίσης ο νομικός Πολυχρόνης Τσιρίδης, οι καθηγητές Γεώργιος Δημήτραινας, Γεώργιος Ορφανίδης Δημ.Μανιώτης, Στέλιος Σταματόπουλος, Δημήτριος Τσικρικάς, ενώ τις εργασίες έκλεισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών με σπουδαίο έργο, ο επίτιμος αρεοπαγίτης, Ιωάννης Χαμηλοθώρης.

*της Ιωάννας Μάνδρου

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-10-2016 από directNEWS.gr πηγή:skai.gr


Τελευταία Δικαστικά