Logo

Αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για το σκάνδαλο της Αιξωνής



 
 

eksoni 19-10-2016Η δίκη σε δεύτερο βαθμό 15 κατηγορουμένων που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό στην υπόθεση της Αιξωνής - που χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο «real estate σκάνδαλο» - αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Ανάμεσα στους καταδικασθέντες...

περιλαμβάνονται επιχειρηματίες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι. Ο πιο γνωστός από όλους είναι ο ποινικολόγος και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος πρωτοδίκως κρίθηκε ένοχος για χρήση πλαστού εγγράφου κατά του δημοσίου και του επιβλήθηκε ποινή 5ετούς φυλάκισης με αναστολή. 

Η  υπόθεση της Αιξωνής - που  είναι η περιοχή η οποία βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού στο ύψος της Γλυφάδας με εξαιρετική θέα σε όλο το Σαρωνικό - χρονολογείαι από το 1960. Η χαρακτηρισμένη δασική έκταση ήταν του Δημοσίου. Η έκταση ξεκινάει να αλλάζει χέρια από την Ελπίδα Κυριαζοπούλου η οποία εμφανίζεται να την έχει κληρονομήσει και αμέσως μετά να την ρυμοτομεί και να την πουλάει σε ανυποψίαστους πελάτες. Να σημειωθεί, ότι η έκταση είχε πουληθεί παραπάνω από μια φορά.

Η ιστορία της Αιξωνής συνεχίζεται να γράφεται από τον Αναστάσιο Βασιλείου (έχει πλέον αποβιώσει) όταν αυτός εμφανίζεται να έχει κληρονομήσει την έκταση 40.000 στρεμμάτων –με πλαστή διαθήκη όπως αποδείχθηκε- από την προηγούμενη «ιδιοκτήτρια» και να την πουλάει στους πρωτοδίκως ένοχους Τζον Κωνσταντινίδη και Κώστα Γεωργίου. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες προσκόμιζαν πλαστά χαρτιά από την Εφορία αλλά και από το Δασαρχείο Πεντέλης, προκειμένου να αποδείξουν ότι ήταν ιδιοκτήτες της έκτασης. Να σημειωθεί εδώ ότι τα επίδικα οικόπεδα από το 1934 έχουν ανακηρυχθεί αναδασωτέες εκτάσεις από το υπουργείο Γεωργίας καθώς και με απόφαση της Νομαρχίας Αττικής.

Το κύκλωμα της Αιξωνής είχε βασικό στόχο να βρίσκει ανυποψίαστους αγοραστές με σκοπό να πουλήσει τα οικόπεδα. Συγκεκριμένα, μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν ανθρώπους που δέχονταν να υπογράψουν προσύμφωνα με τα οποία εμφανίζοντας ως αγοραστές των οικοπέδων. Αυτά τα προσύμφωνα τα χρησιμοποιούσαν ως τίτλους ιδιοκτησίας και στην συνέχεια οι «ιδιοκτήτες» έδιναν εντολή σε άλλους να τα πουλήσουν. Προσκομίζοντας τα παλιά προσύμφωνα έπαιρναν ταυτόχρονα και όλες τις απαραίτητες βεβαιώσεις απο το Δημαρχείο για την αγοροπωλησία και έτσι εξασφάλιζαν τίτλους ιδιοκτησίας που τις έδειχναν κατ' επέκταση σε αγοραστές οι οποίοι νόμιζαν ότι θα αποκτήσουν οικόπεδο "φιλέτο"  σε πολύ χαμηλή τιμή.

Το σκάνδαλο της Αιξωνής άρχισε να αποκαλύπτεται στο πλαίσιο των ερευνών για το λεγόμενο " παραδικαστικό κύκλωμα" , όταν εντοπίστηκε δικαστική απόφαση που είχε εκδώσει η πρώην Πρωτοδίκης, Αντωνία Ηλία, με την οποία επιτρεπόταν να γίνει μεταγραφή συμβολαίων μεταβίβασης σε δύο Κύπριους επιχειρηματίες της επίμαχης έκτασης. Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε έρευνα, καθώς για την περιοχή της Αιξωνής είχε εκδοθεί εισαγγελική εγκύκλιος που απαγόρευε στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε μεταγραφές συμβολαίων, αφού η έκταση ανήκε στο Δημόσιο και είχε κηρυχθεί αναδασωτέα το 1939.

Κατά την πρωτοβάθμια δίκη επιβλήθηκα πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις κα πολυετείς ποινές σε 3 από τους 21 κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι, επιβάλλοντας την μεγαλύτερη ποινή στον δικηγόρο Δημήτρη Παρασκευόπουλο, που είναι προστατευόμενος μάρτυρας για το λεγόμενο "παραδικαστικό Νο2". Συγκεκριμένα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο επέβαλε στον Δημήτρη Παρασκευόπουλο 5 φορές ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 19 έτη και 8 μήνες, στον επιχειρηματία Τζον Κωνσταντινίδη ισόβια κάθειρξη και 8 χρόνια και στον επίσης επιχειρηματία Κων/νο Γεωργίου ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη. Από τους υπόλοιπους 18 κατηγορουμένους (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλπ) οι 16 καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 10 έως 18 χρόνια, αλλά το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής τους μέχρι τη δεύτεροβάθμια δίκη τους με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό τμήμα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-10-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά