Logo

Ποινικές διώξεις για κακουργήματα για ένα εκατ. ευρώ σε προγράμματα «φαντάσματα» και ΜΚΟ



 
 

ekatommyrio eurw 21-11-2016Ποινικές διώξεις για κακουργήμαα σε βάρος υπαλλήλων του ΥΠΕΞ και του ΟΕΕΚ άσκησε η Εισαγγελία κατά της Διαφθράς για ζημία σε βάρος του δημοσιου ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ. Η πρώτη υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών...

Την εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (έρευνας) έδωσε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου αναφορκά με την χρηματοδότηση με το ποσό των 600.000 ευρώ αναπτυξιακών δράσεων αμερικανικής ΜΚΟ με την επωνηυμία «German Marshall Fund». Το επίμαχο ποσό δόθηκε την χρονική περίοδο 2004-2006 μέσω χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής , που καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Από την έρευνα προέκυψε ότι χρηματοδοτήθηκε η εν λόγω ΜΚΟ, με βάση διάταξη που αφορούσε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών, πολιτικών γεγονότων για απροσδιόριστες αναπτυξιακές της δράσεις. Η κίνηση αυτή έγινε χωρίς έλεγχο των αρμοδίων αρχών για το πού τελικά κατέληξε το ποσό που μπήκε στο ταμείο της ΜΚΟ και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή επείγουσα ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος 11 υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που ενεπλάκησαν στην ιστορία, ενώ αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Η δεύτερη υπόθεση έχει να κάνει με την χρηματοδότηση με 400.000 ευρώ δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων του εποπτευόμενου από το Υπουργείο Παιδείας Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το έτος 2005. Η χρηματοδότηση έγινε μέσω μεταφοράς πιστώσεων κονδυλίων του ΥΠΕΞ στο Υπουργείο Παιδείας.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εισαγγελική έρευνα διαπιστώνεται ότι  τα δύο συγκεκριμένα προγράμματα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2008, εν τούτοις αν και η χρηματοδότηση είχε εισπραχθεί στο σύνολό της μέχρι το 2006 δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Αντίθετα, το ποσό των 400.000 ευρώ παρακρατήθηκε και δεν επιστράφηκε αν και επανειλημμένως ζητήθηκε η επιστροφή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των τότε διοικούντων τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ).

Και στις δύο περιπτώσεις η περαιτέρω έρευνα των δικογραφιών ανατέθηκε σε ανακριτές κατά της Διαφθοράς ενώπιον των οποίων θα κληθούν σε απολογία όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-11-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά