Logo

Το Συμβούλιο Εφετών είπε «όχι» στην έκδοση τριών Τούρκων αξιωματικών



 
 

tourkoi-axiwmatikoi-ekdoshΤο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απέρριψε ομόφωνα το αίτημα των τουρκικών αρχών να εκδοθούν οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί που έφτασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το βράδυ της 15ης Ιουλίου. Το Δικαστικό Συμβούλιο χωρίς να ανακοινώσει το σκεπτικό...  

της απόφασής του έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελεως,  η οποία τάχθηκε υπέρ της μη έκδοσης των τριών στρατιωτικών, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που εκδοθούν στην Τουρκία, η ζωή τους διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.

Κατά τη συζήτηση του αιτήματος της Τουρκίας ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου οι τρεις εκζητούμενοι υποστήριξαν, μεταξύ άλλων: «Κρίνετε ανθρώπους όχι πολιτική». «Όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει». «Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατούμενους είναι τόσο μεγάλα που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες».

Οι τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί απηύθυναν έκκληση προς τους Έλληνες δικαστές  να μην τους εκδώσουν στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι «κινδυνεύει η ζωή τους» και ότι στην χώρα τους δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη δίκη.

Κατά τις τοποθετήσεις τους αρνήθηκαν ότι είναι πραξικοπηματίες και αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο οι τουρκικές αρχές να τους υποβάλουν σε απάνθρωπα βασανιστήρια. Συνεχίζοντας πρόσθεσαν ότι μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι «όμηροι».

Επιπλέον, αναφέρθηκαν σε αποφάσεις γερμανικών και σουηδικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν Τούρκους αξιωματούχους, κατηγορούμενους για την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Μετά την ομόφωνη κρίση του Συμβουλίου Εφετών για μη έκδοση των τριών Τούρκων στρατιωτικών, ο Χρ. Μυλωνόπουλος, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των οκτώ εκζητουμένων δήλωσε: «Είναι μία απόφαση που όχι μόνο είναι ηθικά και νομικά ορθή, αλλά αποδεικνύει και το σθένος της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το αίτημα ήταν κατά το ένα μέρος μη νόμιμο λόγω του διπλού αξιοποίνου και κατά το άλλο μέρος αβάσιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ζωής και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί για τους οποίους κρίθηκε ότι δεν θα εκδωθούν, σε περίπτωση που δεν κρατούνται για άλλη αιτία, πρέπει αμέσως να αφεθούν ελεύθεροι.

Αύριο Τρίτη  το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται να αποφανθούν για άλλους τρεις Τούρκους εκζητουμένους. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η κρίση του δικαστικού συμβουλίου για τους υπόλοιπους δύο Τούρκους στρατιωτικούς που εκζητούνται. 

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι και οι υπόλοιποι πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία, καθώς η  ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για τους τρεις πρώτους εκζητούμενους αποτελεί προάγγελο της κρίσης του δικαστικού συμβουλίου και για τους άλλους. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-12-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά