Logo

Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο πρώην οικονομικός επιθεωρητής που εκβίαζε επιχειρηματίες



 
 

ekviashΤην παραπομπή σε δίκη για εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, προτείνει για συνταξιούχο - πλέον - οικονομικό επιθεωρητή, ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Θεοφάνης Λιούτας. Ο εισαγγελικός λειτουργός...

με την ίδια πρότασή του προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο ζητά να καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και η σύζυγος του πρώην επιθεωρητή του ΥΠΟΙΚ, για άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Όπως αναφέρει ο κ. Λιούτας, ο κατηγορούμενος με την ιδιότητα του οικονομικού επιθεωρητή του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΠΕΚ) Θεσσαλονίκης, «εξανάγκαζε ελεγχόμενους επιχειρηματίες να του καταβάλλουν χρηματικά ποσά με την απειλή βλάβης των επιχειρήσεών τους και ειδικότερα ότι θα επέβαλε σ' αυτούς υπέρογκα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, που δήθεν είχαν τελέσει ή πρόστιμα που υπερέβαιναν αυτά που αντιστοιχούσαν σε φορολογικές παραβάσεις που πράγματι είχαν τελέσει». Στις περιπτώσεις που οι επιχειρηματίες κατέβαλαν τα αιτούμενα χρηματικά πρόστιμα, ο έλεγχος κατέληγε στην επιβολή μικρότερων προστίμων ή και σε μη επιβολή προστίμων.

Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις επιχειρηματιών, κατά το παραπάνω διάστημα, ζήτησε και πήρε συνολικά 300.542,92 ευρώ, με την «ταρίφα» κατά περίπτωση να κυμαίνεται από 20.000 έως 150.000 ευρώ.

Εξάλλου, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της γυναίκας του βρέθηκαν, αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 508.000 ευρώ, ενώ προκειμένου να νομιμοποιήσει τα προερχόμενα από τη δράση του χρήματα προέβη σε αγορές τεσσάρων ακινήτων (στο όνομα το δικό του και της συζύγου του) και Ι.Χ. αυτοκινήτων, επενδύοντας παράλληλα στο Χρηματιστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αφορά στο διάστημα 2001-2012, κατά το οποίο ο κατηγορούμενος εκτός από ελεγκτής των ΠΕΚ Θεσσαλονίκης διετέλεσε και επιθεωρητής στις Διευθύνσεις Οικονομικής Επιθεώρησης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Θεσσαλονίκης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-12-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά