Logo

Προκαταρκτική εξέταση για το κύκλωμα δουλεμπόρων



 
 

prosfyges 16-12-2016Οι χρυσές «μπίζνες» των δουλεμπόρων στο στόχαστρο της Εισαγγελίας, μετά από ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε χθες στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, κάτι βέβαια που θα μπορούσε να έχει...

γίνει πολύ καιρό πριν, όταν τα ελληνικά ΜΜΕ έγραφαν για τα «κυκλώματα» διακίνησης προσφύγων, από την εποχή ακόμη του καταυλισμού της Ειδομένης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, αν και η βαλκανική οδός προς την Ευρώπη έκλεισε, οι προσφυγικές ροές δεν σταμάτησαν, με το κασέ των διακινητών να ανεβαίνει στα 800-1.300 ευρώ το «κεφάλι» για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι...

Περιγράφεται ένα μαγαζί εστίασης απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της συμπρωτεύουσας, που αποτελεί σημείο συνάντησης προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι επιχειρούν να ακολουθήσουν τον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο με κατεύθυνση τη βόρεια Ευρώπη.

Ανάμεσα στους θαμώνες του μαγαζιού είναι και κάποιοι πιο καλοντυμένοι, όπως για παράδειγμα ο Σαρίφ.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, δήλωσε πως είναι «τουρίστας» και πως πάει εκεί για να συναντά άλλους συμπατριώτες του από το Αφγανιστάν.

«Η αγγλική προφορά του προδίδει πως έχει ζήσει στο ανατολικό Λονδίνο. Οταν πέφτει το σκοτάδι, επισκέπτεται ένα παλιό εγκαταλειμμένο κτίριο. Κάποιοι μετανάστες λένε στην DW ότι ο Σαρίφ συνάντησε μια οικογένεια Αφγανών που τη σταμάτησε η αστυνομία στα σύνορα απαγορεύοντάς της να περάσει στην ΠΓΔΜ. H συμπεριφορά του Σαρίφ φαίνεται μάλλον περίεργη. Μοιάζει περισσότερο με διακινητή και λιγότερο με τουρίστα...» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, το οποίο μάλιστα επικαλείται και μαρτυρίες αστυνομικών!

Σύμφωνα με την αστυνομία της Θεσσαλονίκης, η διακίνηση από τη συμπρωτεύουσα στο Βελιγράδι κοστίζει από 800 μέχρι και 1.300 ευρώ κατ' άτομο. Επιπλέον 1.500 ευρώ απαιτούνται όταν οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να συνεχίσουν για Γερμανία.

Τα χρήματα αυτά συχνά δεν καταβάλλονται από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά από τις οικογένειές τους μέσω δικτύων που υπάρχουν σε διαφορετικές χώρες.

Στο δημοσίευμα, εμφανίζεται και η Αγγελική Δημητριάδη, ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ, να υποστηρίζει πως ο μόνος τρόπος να διαρραγεί αυτό το κύκλωμα και να γίνει πιο ασφαλής η Ευρώπη είναι να δημιουργηθούν νόμιμες και ασφαλείς δίοδοι προς τη Γηραιά Ηπειρο, όπου θα ελέγχεται ευκολότερα ποιος εισέρχεται και πότε.

Στο μεταξύ, με παρέμβασή της η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης ζητά να δημιουργηθούν πολλές μικρές εστίες φιλοξενίας παντού, χρηματοδοτούμενες από το κράτος, ανοιχτές στην κοινωνία, διαχεόμενες εντός του πολεοδομικού και κοινωνικού ιστού, με άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες και σε ό,τι ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των προσφύγων, αντί για τα camps.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-12-2016 από directNEWS.gr πηγή: efsyn


Τελευταία Δικαστικά