Logo

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς η σύμβαση πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική HDW



 
 

naupigeia 19-12-2016Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Διαφθοράς μπαίνει η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και η πώλησή τους στην γερμανική HDW-Ferostaal το 2002, η οποία φέρεται να προκάλεσε ζημιά 53.000.000 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Στοιχεία για ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος...

της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, προέκυψαν στο πλαίσιο της έρευνας των ανακριτών διαφθοράς Η. Ζαμανίκα και Γ. Ευαγγέλου, για τις συμβάσεις των υποβρυχίων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να ερευνήσει τις συνθήκες πώλησης των Ναυπηγείων στη γερμανική κοινοπραξία, αλλά και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων φορέων συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά σε πολυσέλιδο πόρισμα, η επίμαχη ιδιωτικοποίηση έγινε με τους όρους που επιθυμούσε η γερμανική κοινοπραξία, καθώς ουδέποτε έδωσε το ποσό που είχε δεσμευθεί να καταβάλει ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΝΑΕ, ενώ την ίδια ημέρα που υπεγράφη η σύμβαση της ιδιωτικοποίησης (31/5/2002) υπογράφεται και η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων.

Οι ανακριτικές αρχές διαπίστωσαν ακόμη ότι η πώληση έγινε χωρίς καμία διαφανή διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και κατά παραβίαση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιδιωτικοποίηση Εταιρειών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι κ.κ Ζαμανίκα και Ευαγγέλου απήγγειλαν ήδη κατηγορία για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος ενός υπαλλήλου των ΕΝΑΕ, ωστόσο εκτιμούν ότι οι εμπλεκόμενοι είναι πολύ περισσότεροι και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Σημειώνεται, ότι ποινικά αδικήματα που ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί, έχουν υποπέσει σε παραγραφή, εκτός εάν προκύψει ροή μαύρου χρήματος. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι οι συνθήκες υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδιωτικοποίηση ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο χαρακτηρίζοντας μάλιστα παράνομη την επιλογή της προσφοράς των Γερμανών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-12-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά