Logo

Άρειος Πάγος: Τη μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών εισηγείται η εισαγγελέας [βίντεο]



 
 

tourkoi areios 10-1-2017Να μην εκδοθούν οι δύο από τους Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου στην Τουρκία, εισηγείται η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου. Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε...

να απορριφθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών, ως νομικά απαράδεκτο, λόγω αοριστίας στην περιγραφή των αποδιδόμενων σε αυτούς πράξεων, αλλά και αν γίνει δεκτό τυπικά, να απορριφθεί επί της ουσίας.

Κα αυτό γιατί, όπως τόνισε η κ. Θεοδώρου, υφίσταται πραγματικός κίνδυνος αν εκδοθούν να μην δικαστούν από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, ενώ έκανε λόγο για σοβαρή ανησυχία που υπάρχει ως προς τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης. «Υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική μεταχείριση» είπε η κ. Θεόδωρου, επικαλούμενη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

Από τον περασμένο Ιούλιο έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος, ενώ απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.

Κατόπιν των παραπάνω η κ. Θεοδώρου κατέληξε: «Θεωρώ μη επιτρεπτή την έκδοσή τους με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχείριση. Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται , ούτε αναστέλλονται».

«Κινδυνεύει η ζωή μας»

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, οι δύο αξιωματικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδουν οι Τουρκικές αρχές και υποστήριξαν ότι αν εκδοθούν κινδυνεύει η ζωή τους.

Μάλιστα, όπως είπαν, ήδη μέλη της οικογένειάς τους υφίστανται διώξεις. Όπως ανέφερε ο πρώτος «τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη σύζυγο του τους έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους, χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα».

Έκανε μάλιστα αναφορά σε παραδείγματα βασανιστηρίων με ηλεκτρικά, με γκλοπς, «πολλοί συνάδελφοι μάθαμε χειρουργήθηκαν στα έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές. Αφήνουν σε στάβλους τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν χάνουν τις αισθήσεις τους, τους βάζουν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα», κατέληξε.

«Ήμασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου», είπε ο δεύτερος.

Σταθόπουλος: Δεν είναι αντιτουρκική πράξη η μη έκδοση

Ως μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι οι εκζητούμενοι δεν πρέπει να παραδοθούν στις τουρκικές αρχές και ότι η μη έκδοσή τους δεν αποτελεί αντιτοουρκική ενέργεια.

«Αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα ενέκρινα την έκδοσή τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια ή μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμη και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν στη θεμελιώδη αρχή να μην βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφαση σας κατά της έκδοσης», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στο δικαστήριο προβλήθηκε βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνήγοροι των δυο εκζητούμενων, Χρήστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, «αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου, ενώ οι υποθέσεις των άλλων πέντε αξιωματικών θα συζητηθούν στο ποινικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου αύριο και την Παρασκευή.

Το βίντεο

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προβλήθηκε βίντεο στο οποίο έχουν καταγραφεί βία, βασανιστήρια, συλληψεις κρατικών οργάνων, όπως του αρχηγού της αεροπορίας (φαινόταν ξεκάθαρα πως του είχαν κόψει το αυτί), στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και τη σύλληψη δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστηριο της Τουρκίας, με τους δικηγόρους των εκζητουμένων, Χρ. Μυλωνόπουλο και Όμηρο Ζέλιο να σχολιάζουν ότι αυτό  "δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης".

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-1-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά