Logo

Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη για απιστία σε 9 προέδρους και αντιπροέδρους του ΕΛΚΕ του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ



 
 

aleksandreio tei thess 26-1-2017Το αδίκημα της απιστίας αντιμετωπίζουν τα προεδρεία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κατά την τελευταία 15ετία, για απώλεια -το ίδιο διάστημα- 2,7 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από τα χρήματα τα οποία όφειλαν να καταβάλουν στο λογαριασμό...

όσοι εκ των καθηγητών του Ιδρύματος ασκούν παράλληλα ελευθέρια επαγγέλματα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα που διενήργησαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ, εννέα πρόσωπα που διατελέσαν τα έτη 2000 έως 2014 πρόεδροι και αντιπρόεδροι του ΕΛΚΕ του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, φέρονται ότι δεν διεκδίκησαν - ως όφειλαν - να εισπραχθεί το παραπάνω χρηματικό ποσό, το οποίο διαμορφώνεται με βάση το 15% επί της ακαθάριστης αμοιβής από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος καθηγητών πλήρους απασχόλησης

Με βάση τα συμπεράσμαα της έρευνας,  ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία, ενώ η υπόθεση παραπέμπεται σε ειδική ανακρίτρια που το επόμενο διάστημα θα καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε απολογίες.

Οι  ελεγκτές του ΣΔΟΕ, κατά την έρευνά τους, διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον εβδομήντα καθηγητές του Α-ΤΕΙ δεν απέδωσαν στον ΕΛΚΕ τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά. Για τους καθηγητές δεν προβλέπονται ποινικές ευθύνες, παρά μόνο πειθαρχικές, που φθάνουν έως την αργία. Να σημειωθεί, δε ότι το σημερινό προεδρείο του ΕΛΚΕ του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ διεξάγει καταλογισμούς -μέσω της εφορίας- για τα ποσά που αναλογούν σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Το ΣΔΟΕ μετά από σχετικές καταγγελίες διερευνά τη διαχείριση των χρημάτων του ΕΛΚΕ κατά τα τελευταία έτη τόσο του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ όσο και των δύο πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.).

Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να παραδοθούν στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης ανάλογα πορίσματα για το ΑΠΘ και το ΠΑ.ΜΑΚ. Κατά πληροφορίες, για το πρώτο Ίδρυμα οι απώλειες - σε βάθος 15ετίας -  υπολογίζονται σε 36 εκατ. ευρώ με το σύνολο των καθηγητών που άσκησαν την περίοδο αυτή ελευθέρια επαγγέλματα να ανέρχεται σε 1.300. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καθηγητή της Ιατρικής που δεν απέδωσε 1,5 εκατ. ευρώ από παράλληλη άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Οι αντίστοιχες απώλειες για το ΠΑ.ΜΑΚ. εκτιμώνται σε μισό εκατομμύριο ευρώ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-1-2017 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά