Logo

Β. Θάνου: «Δικαίως θέτουν θέμα αύξησης του ορίου ηλικίας οι δικαστές»



 
 

thanouΣτην πρωτοβουλία της Διοικητικής Ολομέλειας με θέμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των λειτουργών της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε τη Δευτέρα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. «Έχει προκύψει μια δυσαρμονία ανάμεσα στην κοινωνική πραγματικότητα και στη διάταξη του Συντάγματος...

η οποία ορίζει ότι ο δικαστής φεύγει μέχρι τον βαθμό του εφέτη στο 65ο και ο ανώτατος στο 67ο. Το 1975 ορίστηκε το όριο αυτό διότι νωρίτερα ήταν πολύ πιο υψηλό το όριο -ήταν το 75ο στο Σύνταγμα του 1911 και το 70ό στο Σύνταγμα του 1927 και του 1952- οπότε το προσδόκιμο ζωής ταυτιζόταν με την ηλικία αυτή που προέβλεπε το Σύνταγμα για την αποχώρηση των ανωτάτων δικαστών», υποστήριξε χαρακτηριστικά η Β. Θάνου σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Και πρόσθεσε: «Τώρα λοιπόν, σιγά σιγά προϊόντος του χρόνου, μεγάλωσε τόσο πολύ η διάσταση μεταξύ της ηλικίας που προβλέπει το Σύνταγμα και της κοινωνικής πραγματικότητας και του προσδόκιμου ζωής, ώστε δικαίως θέτουν θέμα οι δικαστές. Η διάσταση αυτή έγινε εκρηκτική, θα μπορούσαμε να πούμε, το 2016 που σε όλο τον δημόσιο τομέα ανέβηκε το όριο από το 65ο στο 67ο. Έτσι πλέον πού καταλήξαμε; Αυτή η διάταξη του Συντάγματος ήταν ευνοϊκή για τον δικαστή για να μην μπορεί η κυβέρνηση να μειώνει το όριο ηλικίας και να τον απολύει νωρίτερα».

Ακόμη ανέφερε: «Ήταν δύο οι στόχοι. Αφενός η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και αφετέρου η αξιοποίηση της εμπειρίας και της γνώσεως την οποία αποκτά ο ανώτατος δικαστής. Όλα αυτά ανατρέπονται και πού έχουμε καταλήξει; Ο δικαστής μέχρι τον εφέτη να συνταξιοδοτείται στο 65ο, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα ακόμα και από τον απλό υπάλληλο της μέσης ή της στοιχειώδους εκπαίδευσης, ο δε ανώτατος δικαστής εξισώθηκε με όλο τον δημόσιο τομέα. Γι' αυτό θέτουμε τώρα επιτακτικά το ζήτημα, γιατί ακούτε και ορισμένους που λένε "μα γιατί δεν θέσατε από το 1975 μέχρι σήμερα;". Μα γιατί τώρα έγινε εκρηκτική η διάσταση αυτή μεταξύ της κοινωνικής πραγματικότητας, των νομοθετικών εξελίξεων και του Συντάγματος».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-2-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά