Logo

Με ελαφρυντικά «έσπασαν» τα ισόβια των ενόχων για το σκάνδαλο Energa - Hellas Power



 
 

efeteio athinwn 7-2-2017Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αναγνώρισε ελαφρντικά στους κηρυχθέντες ενόχους για την υπόθεση Energa-Hellas Power απομακρύνοντας το ενδεχόμενο της επιβολής ισόβιας κάθειρξης σε δύο εξ αυτών που κατά την δικαστική ετυμηγορία τέλεσαν τις πράξεις που τους αποδιδονται με τις...

επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο μετά την επί της ενοχής κρίση του (διαβάστε σχετικά εδώ) αναγνώρισε ελαφρυντικά σε συνολικά δέκα από τους 13 κηρυχθέντες ενόχους για την υπόθεση. Μεταξύ αυτών και στους εκπροσώπους των Εnerga - Hellas Power, Άρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Νικ. Δεκόλη, στους οποίους αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη στους ίδιους, εκτός από τον Βασίλη Μηλιώνη.

Η απόφαση του δικαστηρίου ευνοεί τους Αριστείδη Φλώρο και Νικόλαο Δεκόλη, οι οποίοι κηρύχθηκαν ένοχοι για συναυτουργία σε υπεξαίρεση σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50. 

Νωρίτερα το δικαστήριο, έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα κατηγορουμένων για επιστροφή χρηματικών ποσών, περίπου 83 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Σύμφωνα με την απόφαση, βάσει του νόμου, οι κατηγορούμενοι μπορούν να επιστρέψουν ποσά που αναφέρονται στο αδίκημα της λαθρεμπορίας, και όχι εκείνα που αφορούν στην υπεξαίρεση. Εκτιμάται ότι το ποσό αυτό, που προκύπτει ως ζημιά του Δημοσίου είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των κατηγορουμένων που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η γυναίκα που έσπασε πριν λίγο καιρό το βραχιολάκι ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ο σύζυγος της. Στην κατηγορουμένη αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου, ενώ στον σύζυγο της δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εκπρόσωποι των εταιρείων, αν και εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, όπως συμβαίνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν απέδιδαν τα χρήματα στο δημόσιο, αλλά «τουναντίον τα παρακράτησαν και τα ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους». Έτσι ζημίωσαν το δημόσιο με πολλά εκατομμύρια ευρώ, κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2011 έως Νοέμβριο 2012.

Η ποινική δίωξη για την υπόθεση είχε ασκηθεί μετά από εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί με αφορμή πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το οποίο διαπίστωνε ότι ποσά που όφειλαν οι δύο εταιρείες στον ΔΕΣΜΗΕ φυγαδεύονταν μέσω εξωχώριων εταιριών σε ελβετικές και άλλες τράπεζες.

Η δίκη θα ολοκληρωθεί σε λίγη ώρα με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί των ποινών. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-2-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά