Logo

Ομόφωνο «όχι» από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στην παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών



 
 

eisaggelia ap 8-2-2017Η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένης Δημητρίου, εξέφρασε την άποψη ότι με το ισχύον Συνταγμα δεν μπορεί να παραταθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης δικαστών και εισαγελέων. Συγκεκριμένα, οι 12 παρόντες στην Ολομέλεια...

Α.Π. ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί  γνωμοδότησαν ομόφωνα ότι δεν μπορεί να παραταθεί το όριο συνταξιοδότησης δικαστών και εισαγγελέων αν δεν προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση που να προβλέπει κάτι τέτοιο και απέρριψαν την άποψη  ότι τώρα με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να λυθεί το θέμα.

Τα  12 μέλη της Ολομέλειας  ομόφωνα δέχθηκαν την εισήγηση του αντεισαγγελέα Κωνσταντίνου Παρασκευαϊδη, η οποία ήταν αρνητική για την παράταση τώρα του ορίου συνταξιοδότησης.

Αναλυτικότερα, η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξενη Δημητρίου και οι 11 αντεισαγγελείς Α.Π. αποφάσισαν τα εξής:

«Η Ολομέλεια ομόφωνα εκφράζει την άποψη ότι τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των Δικαστικών Λειτουργών μπορεί να γίνει στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος κατ΄ άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος».

Στη γνωμοδότηση περιλαμβάνονται δύο διαφορετικές απόψεις για  την περίπτωση που υλοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση. Ειδικότερα, 6 αντεισαγγελείς -δεχόμενη την εισήγηση του κ. Παρασκευαίδη- υποστήριξαν ότι εάν γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε πρέπει να υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης, καθώς έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα από το 2001 που έγινε η τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

Οι υπόλοιποι 6 αντεισαγγελείς ότι τώρα είναι άκαιρη η οποία συζήτηση για το θέμα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης και σε περίπτωση που υλοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να συγκληθεί τότε εκ νέου η Ολομέλεια για να λάβει απόφαση σύμφωνα με τις κρατούσες τότε συνθήκες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η διοικητική Ολομέλεια των αρεοπαγιτών, συνεχίζεται μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-2-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά