Έλλειψη αιτιολογίας και νομικά κενά, εντοπίζει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευσταθία Σπυροπούλου, στην απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, η οποία δέχθηκε ότι ο Αρτέμης Σώρρας είναι ο διαχειριστής...
περιουσίας 600 δισ. δολαρίων, κατατεθειμένης σε αλλοδαπή τράπεζα επενδύσεων.
Η αίτηση αναίρεσης που ασκηθεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, μετά από αίτηση του δικηγόρου Πέτρου Πανταζή, συζητήθηκε στην Ολομελεία του Αρείου Πάγου, την Πέμπτη, χωρίς την παρουσία του Αρτέμη Σώρρα, των συνηγόρων του ή υποστηρικτών του.
Υπενθυμίζεται, ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο είχε αθωώσει τον Α. Σώρρα από την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων (άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα), δεχόμενο ότι είναι διαχειριστής 6 διεθνών γραμματίων του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας 100 δισ. το καθένα, που ο ίδιος υποστηρίζει ότι μπορούν να εξοφλήσουν το δημόσιο χρέος.
Η κα Σπυροπούλου αναφέρει στην αναίρεση υπέρ του νόμου που άσκησε, ότι η απόφαση το Μονομελούς Πλημμελειοδικείου εστερείτο αιτιολογίας, είχε ελλιπή επιχειρήματα και νομικά προβλήματα, καθώς και ότι παράλληλα κάνει εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 191.
Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός αναφέρει ότι:
Α) Το Πρωτοδικείο Αθηνών δεν διέλαβε στην απόφασή του ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αφού δεν εκτίθενται σε αυτή με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά, τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία.
Β) Δεν προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης κατά τρόπο αναμφίβολο ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη του και εξετίμησε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και όχι μόνο μερικά εξ αυτών κατ' επιλογή, διαλαμβάνοντας ελλιπή, ασαφή και αντιφατική αιτιολογία. Ειδικότερα, δεν παρατίθενται στην απόφαση τα αποδεικτικά μέσα από τα οποία συνήχθησαν τα πραγματικά περιστατικά. Δεν διέλαβε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς την ύπαρξη του υπέρογκου ποσού των 600 δισ. δολαρίων, ενώ αναφέρει αορίστως και δεν προσδιορίζει δυνάμει ποιου πληρεξουσίου ο Αρτέμης Σώρρας είναι διαχειριστής του αμύθητου ποσού. Επίσης, δεν προσδιορίζει τα ακριβή στοιχεία των 6 διεθνών γραμματίων, ούτε πού ακριβώς φυλάσσονται, αλλά αόριστα ότι «βρίσκονται κατατεθειμένα σε κεντρική τράπεζα του Καναδά.
Γ) Είναι ασαφής και αντιφατική η αιτιολογία καθόσον, ενώ αρχικά δέχεται ότι τα 600 δισ. φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ακολούθως η απόφαση αναφέρει ότι «το ποσό ο Σώρρας προτίθεται να το χορηγήσει στο ελληνικό κράτος».
Δ) Αντιφατικά και εσφαλμένα η απόφαση ερμηνεύει ότι δεν δημιουργήθηκε καμία ανησυχία στους πολίτες ούτε έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος από τους ισχυρισμούς Σώρρα για την αμύθητη περιουσία του.
Η απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν έχει έννομες συνέπειες, δηλαδή, δεν ακυρώνει ή δεν μεταβάλει το «δια ταύτα» της απόφασης του Πλημμελειοδικείου, αλλά έχει απλώς νομολογιακό χαρακτήρα.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη δράση του Σώρρα, καθώς και του πολιτικού του φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις». Η έρευνα άρχισε μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, που απέστειλε σχετικό φάκελο στην Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο της πρκαταρκτικής εξέτασης εξετάζεται η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων όπως η απάτη και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-2-2017 από directNEWS.gr
σχετικά θέματα:
Έρευνα της ΤτΕ αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν τα δισ. του Σώρρα