Logo

Αρχίζει η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Siemens



 
 

siemens 6-3-2016Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Siemens. Η δίκη είχε διακοπεί για σήμερα, Δευτέρα, στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς ένα μέλος της σύνθεσης του δικαστηρίου είχε δηλώσει...

αποχή λόγω κωλύματος και έπρεπε να αντικατασταθεί.

Η υπόθεση αφορά στη σύμβαση που υπογράφηκε το 1997 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, στο πλαίσιο της οποίας φέρονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να διακινήθηκαν μίζες που ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Η πλευρά των κατηγορουμένων πρώην στελεχών του Οργανισμού αμφισβητεί, τόσο την ύπαρξη ζημιάς, όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ.

Στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 64 άτομα, εκ των οποίων τρεις έχουν στο μεταξύ αποβιώσει. Η υπόθεση είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο παραγραφή των αδικημάτων της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που φέρονται να διαπράχθηκαν από την υπογραφή της σύμβασης 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού, Χάινριχ Φον Πίρερ, καθώς και άλλα πρώην στελέχη της Siemens, όπως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, του οποίου η Γερμανία αρνείται την έκδοση και ο Χρήστος Καραβέλας, που διαφεύγει.

Ακόμα, στο εδώλιο κάθονται στελέχη του ΟΤΕ, ιδιώτες, χρηματιστές και επιχειρηματίες.

Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα δύο τραπεζικά στελέχη, Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει νέο σκάνδαλο το περασμένο καλοκαίρι, όταν έφτασε μεν στο ακροατήριο, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε την επ' αόριστον αναβολή της δίκης, καθώς δεν είχε μεταφραστεί το βούλευμα στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων (13 Γερμανοί κι ένας Γαλλοελβετός).

Διακοπή για τις 15 Μαρτίου

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε τη Δευτέρα με την υποβολή αιτημάτων από την υπεράπιση, αλλά και με αιτήματα παράστασης πολιτικής αγωγής που υπέβαλαν ο ΟΤΕ, το ελληνικό Δημόσιο και η Ένωση προσώπων πολιτών «Δικαιοσύνη για όλους», που εκπροσωπείται από την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 15 Μαρτίου, προκειμένου να αποφανθεί επί των αιτημάτων.

Σημειώνεται, ότι η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την υπόθεση ως «σκάνδαλο των σκανδάλων» λέγοντας ότι «το γεγονός και μόνο ότι η δίκη ξεκινά 19 χρόνια μετά την πράξη πείθει ότι δεν έχει λειτουργήσει ούτε το κράτος, ούτε η Βουλή, ούτε η δικαιοσύνη. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εμφανιστεί πρόβλημα στην συνέχεια.

Πρέπει η δίκη αυτή, "το σκάνδαλο των σκανδάλων" να δικαστεί με όρους πραγματικά δίκαιης δίκης», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει τον σκανδαλώδη εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ο οποίος ζημίωσε το Δημόσιο.»

Μάλιστα, η κ. Κωνσταντοπούλου υπέβαλε και αίτημα για μαγνητοσκόπηση και ηχογράφηση της δίκης, μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως σε μέλος του ακροατηρίου που κατέγραφε τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να εξαιρεθεί λόγω κωλύματος δικαστής μέλος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για τον οποίο η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να λάβει τα αντίγραφα της απόφασης.

Ο πρόεδρος της έδρας επισήμανε ότι η διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων δεν είναι δημόσια και πως τα σχετικά έγγραφα μπορούν να λάβουν μόνο οι διάδικοι, εάν δηλαδή το δικαστήριο κάνει δεκτή την παράσταση πολιτικής αγωγής της Ενωσης προσώπων πολιτών «Δικαιοσύνη για όλους».

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-3-2017 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Για τις 6 Μαρτίου διεκόπηκε η δίκη για το σκάνδαλο της Siemens


Τελευταία Δικαστικά