Logo

Τι αποφάσισε το δικαστήριο για τα δεσμευμένα χρήματα της υπόθεσης Energa Hellas Power



 
 

energa hellas power 7-3-2017Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας που εκδίκασε το σκάνδαλο Energa Hellas Power και καταδίκασε σε πολυετείς ποινές 13 απο τους 19 κατηγορουμένους αργά το βράδυ της Τρίτης αποφάνθηκε για το πως θα μοιραστούν, άμεσα, τα χρήματα που δεσμεύτηκαν όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση...

Το δικαστήριο, συγκεκριμένα, αποφάσισε να αποδοθεί στο Ελληνικό δημόσιο το  ποσό των 52. 206. 263 ευρώ το οποίο αφορά τον ΕΤΗΔΕ και αντιστοιχεί στο  «χαράτσι» που επιβλήθηκε στα ακίνητα και είχε παρακρατηθεί από τις εταιρείες. Παράλληλα, διέταξε να αποδοθεί άμεσα στους δήμους το ποσό των  29.813 .000 ευρώ το οποίο αποτελεί όλες τις εισπρακτέες απαιτήσεις τους  από τέλη.

Επιπλέον, αποφάσισε την απόδοση  5.992.040 ευρώ στο δημόσιο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Και διέταξε να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένο στις τράπεζες από το οποίο  θα εισπράξουν δημόσιο και δήμοι. 

Με βάση την απόφαση, όταν  εξοφληθούν δημόσιο και δήμοι το ποσό που θα απομείνει θα παρακρατηθεί στο Παρακαταθηκών για να διατεθεί όταν υπάρξουν οι σχετικοί τίτλοι εκτελεστότητας σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Η απόδοση των χρημάτων, σύμφωνα με τη δικαστική ετυμηγορία,  θα είναι άμεση, δηλαδή αμέσως  μετά την καθαρογραφή της απόφασης τα χρήματα θα πάνε στο ταμείο του δημοσίου.

Υπενθυμίζεται, ότι το δικαστήριο στους περισσότερους καταδικασθέντες αναγνώρισε ελαφρυντικά με αποτεέλεσμα να "σπάσουν" τα ισόβια που αντιμετώπιζαν ορισμένοι εξ αυτών. Μόνο τρεις εκ των καταδικασθέντων οδηγήθηκαν στις φυλακές για να εκτίσουν τις ποινές τους, ενώ οθ υπόλοιποιαφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Πριν λίγες ημέρες ο εισαγγελέας Εφετών, Γρηγόρης Πεπόνης άκσησε έφεση υπέρ του νόμου, κρίνοντας ότι οι δικαστές που εκδίκασαν την υπόθεση Energa Hellas Power «δεν εστάθμησαν ορθώς τον βαθμό της εγκληματικής διάθεσης των κατηγορουμένων» και ζητεί την «εξαφάνιση» της απόφασης ως προς το σκέλος των ποινών αλλά και των ελαφρυντικών η αναγνώριση των οποίων ήταν η αιτία να μην επιιβληθεί ισόβια κάθειρξη σε όσους εκ των καταδικασθέντων κρίθηκαν ένοχοι για αδικήματα σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-3-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά