Logo

Τρίτο εδώλιο για εξοπλιστικά "δείχνει" εισαγγελέας στον Θωμά Λιακουνάκο



 
 

liakounakos 13-3-2017Τρίτο εδώλιο για τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο προτείνει εισαγγελέας για άλλη μία σύμβαση προμήθειας εξοπλιστικών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Συγκεκριμένα, μετά τις εισαγγελικές προτάσεις για παραπομπή σε δίκη του Θωμά Λιακουνάκου για το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και για...

τη σύμβαση των αντισταθμιστικών στην προμήθεια των ελικοπτέρων Apache, ένας τρίτος εισαγγελέας ζητά να δικαστεί ο επιχειρηματίας και για μίζες στην προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.

Ο εισαγγελέας Εφετών, Χρήστος Μπαρδάκης ζητά να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τα κατα περίπτωση αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) συνολικά 17 άτομα.. Εκτός από τον Θωμά Λιακουνάκο, προτείνει να δικαστούν ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ Αντώνης Κάντας (ο οποίος έχει δώσει πολλά στοιχεία στη δικαιοσύνη για «αμαρτωλές» συμβάσεις), ο γ.δ. Εξοπλισμών επί Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος, ο Χρήστος Τούμπας, δύο στελέχη της προμηθεύτριας σουηδικής εταιρείας Ericsson, οι τραπεζίτες Ζαν Κλωντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγίνος, τα αδέλφια Γιώργος και Πέτρος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Καμάρης και ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ.

Αντίθετα, ο εισαγγελικός λειτορυγός προτείνει την απαλλαγή 9 κατηγορουμένων (μεταξύ αυτών 5 αλλοδαποί και συγγενικά πρόσωπα των Κάντα – Καμάρη).

Η υπόθεση

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η εταιρεία Ericsson φέρεται να διακίνησε μέσω της εταιρείας Interaction του Θωμά Λιακουνάκου μεγάλα χρηματικά ποσά για να δωροδοκήσει τους Έλληνες αξιωματούχους και να κερδίσει την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.

Ο κ. Μπαρδάκης στην πολυσέλιδη πρόταση του, μετά από την αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας, καταλήγει στο  συμπέρασμα ότι ο Λιακουνάκος μοίρασε μαύρο χρήμα 1,6 εκατ. ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24,9 εκατ. κορωνών Σουηδίας.

Ως τελικοί αποδέκτες φέρονται ο τότε υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο στενός του συνεργάτης Γιάννης Σμπώκος και στελέχη του ΥΕΘΑ

Ο εισαγγελικός λειτουργός στην πρότασή του κάνει ιδιαίτερη μνεία στον απόστρατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστο Τούμπα, εκπρόσωπο της εταιρείας EBRAER, ο οποίος κατηγορείται ότι έστειλε εμβάσματα 400.000 ευρώ στον Αντώνη Κάντα, καθώς και στα όσα έχει υποστηρίξει ο  κατηγορούμενος Γιώργος Καμάρης, που εμφανίζεται ως δικαιούχος της εταιρίας Highwood, μέσα από την οποία φέρονται να πέρασαν οι μίζες.

Στα απολογητικά του υπομνήματα ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης, υπερήλικας, Γιώργος Καμάρης,ισχυρίστηκε ότι ναι μεν σύστησε την εταιρεία, αλλά το έκανε για να εξυπηρετήσει τον πεθερό του Γιάννη Σμπώκο. Επιπλέον, υποστήριξε ότι εξουσιοδότησε τον δικηγόρο Πίτερ Κόλεριτζ να διαχειρίζεται τους λογαριασμούς της εταιρείας και να επενδύει σε ακίνητα, σύμφωνα με τις οδηγίες του πραγματικού δικαιούχου που ήταν ο Γιάννης Σμπώκος.

Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι υπάρχουν ενισχυμένες ενδείξεις ότι ο Καμάρης λέει την αλήθεια, πως ουδέποτε ζήτησε και έλαβε χρήματα από τις επενδύσεις. Μάλιστα, η εταιρεία είχε επενδύσει σε δυο ακίνητα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας: Ένα κέντρο ιατρικής αποκατάστασης και ένα επιχειρηματικό κέντρο, η εμπορική αξία των οποίων ανέρχεται σε 32 εκ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα περιήλθαν οριστικά στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επιστράφηκαν από τον επιχειρηματία Γ.Καμάρη, που εμπλέκεται σε διάφορες υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, προκειμένου να έχει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-3-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά