Logo

Στον νόμο Κατσέλη τα κόκκινα στεγαστικά του ΟΕΚ, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο



 
 

olomeleia ap 16-3-2017Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι τα  «κόκκινα» δάνεια που είχε χορηγήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος 3869/2010). Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την  υπ' αριθμ. 2/2017 απόφασή...

της, κάνοντας δεκτές την πρόταση της Εισαγγελέως  του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου και την εισήγηση του αρεοπαγίτη, Γιώργου Αναστασάκου, αποφάνθηκε ότι τα δάνεια του τέως ΟΕΚ υπάγονται στο «νόμο Κατσέλη». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΕΚ έχει καταργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διάδοχός του είναι ο ΟΕΑΔ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «νόμο Κατσέλη», όσοι έχουν λάβει δάνεια από Τράπεζες και έχουν μόνιμη και πραγματική αδυναμία να τα αποπληρώσουν, μπορεί να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου, μέσω Ειρηνοδικείου.

Στην πορεία ανέκυψε το ερώτημα αν οι εργαζόμενοι που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον τέως ΟΕΚ, μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» μετά την κατάργηση του εν λόγω Οργανισμού και την υπαγωγή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους στον ΟΕΑΔ.

Η υπόθεση ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν  ότι μπορούν να υπαχθούν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ στο «νόμο Κατσέλη».

Αντίθετα, στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» δεν μπορούν να υπαχθούν τα «προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο ΟΕΚ προς τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του Οργανισμού, για να αντιμετωπιστούν έκτακτα έξοδα σε περιπτώσεις γάμου, τοκετού, σοβαρής ασθένειας, θανάτου ή έκτακτης στεγαστικής ανάγκης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-3-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά