Τον νέο επικεφαλής εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, μετά την αιφνίδια παραίτηση της Ελένης Ράικου, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της θητείας της την 11η Μαΐου 2017, αναμένεται να επιλέξει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου που συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Απριλίου...
Το ΑΔΣ θα συνέλθει υπό την προεδρία της πρόεδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου και με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Χαράλαμπο Μαχαίρα.
Υπενθυμίζεται, ότι την 24ή Μαρτίου η κυρία Ράϊκου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από επικεφαλής εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς με έγγραφο που έστειλε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, στο οποίο ανέφερε ότι ζητά την αντικατάστασή της «γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε "Ιφιγένεια" στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας».
Ως αφορμή για την παράιτησή της επικαλούνταν διαφημιστικό σπότ γι δημοσίευμα της Κυριακάτικης εφημερίδας «Documento», το οποίο με τον τίτλο: «Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο», έφερε στο φως της δημοσιότητας έγγραφο της ανακρίτριας Διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα, η οποία κατήγγειλε στον εισαγγελέα εφετών ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς "ξέχασε" να διαβιβάσει στην ανάκριση 250.000 έγγραφα σχετικά με δικογραφίες για εξοπλιστικά που αφορούν τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο.
Στις 28 Μαρτίου 2017 έγινε γνωστό ότι διενεργείται διπλή πειθαρχική έρευνα από τα αρμόδια όργανα του Αρείου Πάγου στο πλαίσιο της οποίας θα ελεγχθούν τόσο τα όσα ανέφερε η κ. Ράικου στην επιστολή παραίτησής της όσο και τις καταγγελίες της ανακρίτριας, Ηλιάννας Ζαμανίκα.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι πριν την επιστολή παραίτησης της κ. Ράικου είχαν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αντικατάστασή της ή μη καθώς η θητεία της έληγε στις 11 Μαΐου. Αυτό προκύπτει από έγγραφο της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει επί του εν λόγω θέματος».
Η κ. Θάνου, μάλιστα, διευκρίνιζε στο έγγραφό της ότι «ο ορισμός Εισαγγελικού λειτουργού, ως Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά », κ.λπ.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-4-2017 από directNEWS.gr