Logo

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: "Οχι" στις προσχηματικές μεταγωγές κρατουμένων στον Κορυδαλλό



 
 

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, σε εγκύκλιό του προς τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας επισημαίνει ότι όταν κρατούμενοι  προσέρχονται στα δικαστήρια της Αθήνας ή του Πειραια για να καταθέσουν ως μάρτυρες θα πρέπει αμέσως  να γίνεται η επαναμεταγωγή τους στις φυλακές από τις οποίες έγινε η μεταγωγή τους,

Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει, εμφανίζονται φαινόμενα προσχηματικών μεταγωγών προκειμένου οι κρατούμενοι να παραμένουν στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μεταξύ άλλων αναφέρει στην εγκύκλιό του ότι το  ασφυκτικό κλίμα των υπεράριθμων κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού επιδεινώνεται με την μεταγωγή κρατουμένων, πολλές φορές και επικίνδυνων, από άλλες φυλακές οι οποίοι κλητεύονται προσχηματικά από  κατηγορουμένους για να καταθέσουν ως μάρτυρες στα δικαστήρια της Πρωτεύουσας και του Πειραιά

Μερικές από τις δίκες αυτές είναι μεγάλης διάρκειας και έτσι οι κρατούμενοι παραμένουν για μεγάλο διάστημα στις φυλακές Κορυδαλλού. Μάλιστα,  υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι κρατούμενοι που έχουν μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες «ξεχνιούνται» και παραμένουν για πολύ μεγάλο διάστημα στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα χωρίς να υπάρχει λόγος.

Ο κ. Πλιώτας για το λόγο αυτό  ζητά ο κ. από τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας - και αυτοί με τη σειρά τους θα πρέπει να ζητήσουν από τους διευθυνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών - να μεριμνούν έτσι ώστε όταν διατάσσουν την μεταγωγή κρατουμένου στη συνέχεια να φροντίζουν, όπως  έχουν την υποχρέωση από την νομοθεσία, για την επαναμεταγωγή τους αμέσως μόλις εκλείψει  ο λόγος της μεταγωγής.

Επίσης, ζητά  από τους συναδέλφους  στην περίπτωση που υπάρχει  κλήτευση κρατουμένων από κατηγορούμενους για να καταθέσουν ως μάρτυρες να ελέγχουν επισταμένως το εμπρόθεσμο της υποβολής του αιτήματος όπως και εάν αναφέρεται συγκεκριμένα το θέμα για το οποίο θα εξεταστεί ο μάρτυρας, κάτι που είναι απαραίτητα για το παραδεκτό του αιτήματος κλήτευσης μάρτυρα.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι  εάν οι εισαγγελείς παρατηρούν την  έλλειψη των απαραίτητων αυτών στοιχείων τότε πρέπει να απορρίπτουν  τις  σχετικές αιτήσεις κλήτευσης των μαρτύρων και να μην υλοποιούνται οι μεταγωγές των κρατουμένων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-4-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά