Logo

Η Ολομέλεια ΣτΕ κρίνει οριστικά την αντισυνταγματικότητα ή μη των περικοπών στις αποδοχές των καθηγητών ΤΕΙ



 
 

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν σε πρώτη φάση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι περικοπές που επιβλήθηκαν στις αποδοχές των καθηγητών των ΤΕΙ. Ωστόσο, το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας ή μη των επίμαχων περικοπών που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012  θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. 

Συγκεκριμένα, το Στ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 1198/2017 απόφασή του έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 1 του νόμου 4093/2012 (περίπτωσης 21 της υποπαραγράφου Γ.1 της παραγράφου Γ) που αφορά τις μισθολογικές περικοπές του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι δικαστές, ειδικότερα,  έκριναν ότι η αντισυνταγματικότητα ανάγεται στην αντίθεση του εν λόγω νόμου με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 6 (ακαδημαϊκή ελευθερία και σχέσεις καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ με το κράτος), 25 παρ. 1 (αρχή αναλογικότητας) και 4 παρ. 5 (αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη) του Συντάγματος.

Τα μέλη του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, λόγω της αντισυνταγματικότητας, αλλά και της σπουδαιότητας των συνταγματικών και νομικών ζητημάτων που ανακύπτουν, παρέπεμψαν το θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ με παλαιότερη απόφασή της έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των καθηγητών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-5-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά