Logo

Άρειος Πάγος: Εισαγγελική πρόταση υπέρ της έκδοσης του Ντεργιάν Βούκοβιτς, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ομάδας των Σκοπίων



 
 

Υπέρ της έκδοσης του Ντεργιάν Βούκοβιτς, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ομάδας των Σκοπίων στη χώρα του τάχθηκε, την Τετάρτη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Καραγιάννης ζητώντας από το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου να επικυρώσει την κρίση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, σήμερα Τετάρτη, στον Άρειο Πάγο  η υπεράσπιση του 30χρονου Ντεργιάν Βούκοβιτς, την έκδοση του οποίου ζητούν οι αρχές της ΠΓΔΜ, υποστήριξε ότι επί κυβερνήσεως Γκρουέφσκι θεωρείτο περίπου «ήρωας» στη χώρα του, αλλά από την πτώση του και μετά, τα κέντρα εξουσίας που ελέγχονται από αλβανόφωνους, αποδύθηκαν στη δίωξή του, κάτι που τον οδήγησε στην Ελλάδα.

Οι αυνήγοροι του εκζητουμένου τόνισαν ότι  ο Ντεργιάν Βούκοβιτς ήταν γνωστός αθλητής στα Σκόπια, αστυνομικός, σερβικής καταγωγής και χριστιανός ορθόδοξος. Πρόσθεσαν ότι ο εντολέας τους ήταν επικεφαλής της ειδικής κατασταλτικής-αντιτρομοκρατικής μονάδας των Σκοπίων και επικεφαλής της ομάδας η οποία στις 9 Μάιου 2015, στην πόλη Κουμάνοβο, συγκρούστηκε με αλβανόφωνο παρακλάδι του UCK.

Ωστόσο, πάντα κατα τους δικηγόρους του 30χρονου, μετά την πτώση του Γκρουέφσκι και την επικράτηση αλβανόφωνων σε κεντρικά κυβερνητικά και δημόσια αξιώματα, άλλαξαν τα πράγματα και υποβιβάστηκε. Απασχολήθηκε σε δουλειά γραφείου, ενώ στην συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2016 συνελήφθη από τις αρχές της ΠΓΔΜ, καθώς στο αυτοκίνητο του βρέθηκε «μια βόμβα Μ93 και 805 γραμμάρια μαριχουάνας». Όμως, κατάφερε να δραπετεύσει στην Ελλάδα και οι αρχές της χώρας του εξέδωσαν σε βάρος του «ερυθρά αγγελία» και συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, αποφάνθηκε ότι ο Ντεργιάν Βούκοβιτς πρέπει να εκδοθεί στην ΠΓΔΜ. Οι δικηγόροι άσκησαν έφεση κατά του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου και έτσι η υπόθεση αναμένεται να κριθεί από τον Άρειο Πάγο.

Ο Ντεργιάν Βούκοβιτς ενώπιον του Αρείου Πάγου σήμερα ανέφερε, ότι η δίωξή του είναι πολιτική, καθώς μετά την πτώση του Γκρουέφσκι, σχεδόν ταυτόχρονα, «συνελήφθη ο ίδιος, απολύθηκε από την αστυνομία ο αδελφός του και τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο πατέρας του, επίσης αστυνομικός». Ο 30χρονος ισχυρίστηκε ακόμα ότι ότι «τα ναρκωτικά δεν βρέθηκαν τη στιγμή της σύλληψης, αλλά μετά», γεγονός που κατά τον ίδιο ισχυροποιεί την άποψή του «ότι του τα φύτεψαν», ενώ τόνισε ότι «δραπέτευσε για να σωθεί, καθώς έχει λάβει ειδική εκπαίδευση από Ισραηλινούς». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «μέσα στο κελί του επιτέθηκαν με αυτοσχέδιο μαχαίρι και τον τραυμάτισαν».

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε και αναμένεται να αποφανθεί την 25η Μαΐου 2017.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-5-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά