Logo

ΣτΕ: «Ναι» στην επένδυση 100 εκατ. ευρώ στη Μονή Τοπλού στην Κρήτη



 
 

«Πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην επένδυση ύψους 100.000.000 ευρώ της εταιρείας βρετανικών συμφερόντων Loyalward L.t.d., σε έκταση 22.120.349 τ.μ. της Μονής Τοπλού που βρίσκεται πλησίον του Φοινικοδάσους Βάι στην Κρήτη. 

Συγκεκριμένα, με δύο αποφάσεις (τις υπ' αριθμ. 1705 και 1706/2017) η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις του Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και 140 κάτοικων της Κρήτης που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντίθετο στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία» της επίμαχης έκτασης που βρίσκεται πλησίον του γνωστού Φοινικοδάσους Βάι, της Ιεράς Μονής «Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου» (Τοπλού) και του αρχαιολογικού χώρου της Ιτάνου. 

Όπως προκύπτει από το φάκελο της υπόθεσης, πρόκειται για μια έκταση στο Βορειοανατολικό άκρο Κρήτης που εντάσσεται στο Δήμο Σητείας (δημοτικό διαμέρισμα Ιτάνου) και εκτείνεται σε περιοχή που καταλήγει στη χερσόνησο Σίδερο. Το σύνολο της περιοχής έχει παραχωρηθεί στη βρετανική εταιρεία Loyalward L.t.d., η οποία και ανέλαβε την τουριστική αξιοποίησή της κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, που την ανέδειξε ως ανάδοχο του έργου. 

Η επένδυση, ειδικότερα, προβλέπει τη δημιουργία 1.200 θέσεων άμεσης απασχόλησης, την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκόλφ, κ.λπ., όπως επίσης ευελπιστεί στην αύξηση των αφίξεων τουριστών. 

Στις αποφάσες τους οι  σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι το επενδυτικό σχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως στρατηγική επένδυση από το 2012 (από την διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων). Τονίζεται ακόμα ότι η  ΣΜΠΕ ανταποκρίνεται στις κοινοτικές οδηγίες, ενώ έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις στον προστατευόμενο οικότοπο της περιοχής.

Μάλιστα, στις αποφάσεις επισημαίνεται ότι  η υλοποίηση του σχεδίου της επένδυσης «δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και να βλάψει την ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-6-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά