Logo

Ένοχοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο σκάνδαλο Siemens oι Τάσος Μαντέλης και Ηλίας Γεωργίου - Καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 8 και 12 ετών



 
 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ομόφωνα ένοχο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τον Τάσο Μαντέλη και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών. Τον άφησε ωστόσο ελεύθερο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο! Σύμφωνα με την απόφαση ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, δωροδοκήθηκε από της Siemens με 450.000 γερμανικά μάρκα, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. (Το αδίκημα της δωροληψίας έχει παραγραφεί).

Τα χρήματα μπήκαν, με δύο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του, Γιώργο Τσουγκράνη. Ωστόσο, το Δικαστήριο τον αθώωσε κρίνοντας ότι δεν γνώριζε από πού προέρχονταν τα χρήματα.

Επίσης, ένοχος κρίθηκε το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδος, Ηλίας Γεωργίου, για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Το Δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών δίνοντας επίσης στην έφεσή του ανασταλτικό αποτέλεσμα. Τέλος, σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών καταδικάστηκε και ο Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του κ. Μαντέλη, για απλή συνδρομή στο «ξέπλυμα», ενώ αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.

Το Δικαστήτιο αναγνώρισε στον Τ. Μαντέλη τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ του επέβαλε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.

Στον Ηλία Γεωργίου αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ μέχρι την εκδίκαση της έφεσης του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-7-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά