Logo

Δίκη Βαξεβάνη: Η σύζυγος Στουρνάρα δεν θέλει να διαβαστεί το πόρισμα των επιθεωρητών από το δικαστήριο 
 

Το κύριο αποδεικτικό στοιχείο, το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας το οποίο αναπαρήγαγε το Hot Doc και του οποίου ακριβώς τα στοιχεία παρουσίασε το περιοδικό δεν θέλει η πλευρά Στουρνάρα να αναγνωστεί στο Δικαστήριο.

Έπειτα από την πρώτη προσπάθεια για κωλυσιεργεία της Δίκης από πλευράς Νικολοπούλου, οι συνήγοροί της συζύγου του Κεντρικού Τραπεζίτη έθεσαν στο Δικαστήριο αρχικώς το επιχείρημα πως το εν λόγω δημόσιο έγγραφο πρόκειται για περιεχόμενο άλλης δικογραφίας. Στη συνέχεια, η επιχειρηματολογία που ακολούθησε η πλευρά Στουρνάρα ήταν πως δεν γνωρίζει αν το έγγραφο «είναι γνήσιο».

Στην προτροπή των συνηγόρων του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννη Μαντζουράνη και Γιάννη Απατσίδη προς τους συνηγόρους της κας Νικολοπούλου να προσβάλουν ως πλαστό το πόρισμα αν το αμφισβητούν, η πλευρά της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα δεν απάντησε.

Ειδικότερα, η πλευρά της κας Νικολοπούλου δια μέσου του συνηγόρου της, κ. Μουζακίτη αιτήθηκε να μην αναγνωστεί το αποδεικτικό έγγραφο στο οποίο βασίστηκε το δημοσίευμα του περιοδικού Hot Doc, με την πλευρά του δημοσιογράφου να αναφέρει πως πρόκειται για ένα δημόσιο έγγραφο, δημόσιο τεκμήριο, το οποίο πρέπει να διαβαστεί στο Δικαστήριο.

Σε αυτό το σημείο η ένταση ανέβηκε με τον κ. Μουζακίτη να τονίζει πως πρόκειται για ένα μη επικυρωμένο έγγραφο.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως το εν λόγω έγγραφο πρέπει να αναγνωστεί απορρίπτωντας το αίτημα της πολιτικής αγωγής για μη ανάγνωσής του.

Το δικαστήριο διέκοψε την ακροαματική διαδικασία για αύριο Τρίτη 1 Αυγούστου. Η δίκη θα ξεκινήσει με την κατάθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ως μάρτυρα υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη. 

Η πλευρά της Λίνας Νικολοπούλου αιτήθηκε ξαφνικά και ενώ είχε αρνηθεί να υπάρξει δημόσια κάλυψη της δίκης από τα ΜΜΕ, να ηχογραφηθεί η δίκη προκειμένου να προετοιμάσει την τοποθέτησή της. Μάλιστα, ο συνήγορος της κας Στουρνάρα τόνισε πως επιθυμεί να χορηγηθεί αντίστοιχη άδεια σε εκείνον όπως δόθηκε στον Κώστα Βαξεβάνη, ως κατηγορούμενο να ηχογραφήσει τη διαδικασία.

Όλα αυτά ενώ είναι γνωστό το τι συνέβη σε προηγούμενη δίκη σχετικά με την παράνομη ηχογράφηση της δίκης από την πλευρά της κας Νικολοπούλου για την οποία μάλιστα έχει σχηματιστεί και δικογραφία. Το Προεδρείο απέρριψε το αίτημα της πολιτικής αγωγής με την τελευταία να επανέρχεται στο αίτημά της για ηχογράφηση, ζητώντας όμως αυτή τη φορά να ζητήσει το Δικαστήριο αντίγραφο των όσων ηχογραφεί για ιδιωτική χρήση προκειμένου να προετοιμαστεί για την απολογία του ο Κώστας Βαξεβάνης.

Από πλευράς της υπεράσπισης, ο κ. Μαντζουράνης τόνισε πως δεν πρέπει να ισχύουν γενικά για τους διαδίκους δυο μέτρα και δυο σταθμά με τον κ. Απατζίδη να επισημαίνει πως είναι άκρως αντιφατικό η κ. Νικολοπούλου να ζητάει άδεια, μέσω του δικηγόρου της, να ηχογραφήσει τη διαδικασία και ενώ η ίδια δια μέσου συνεργάτη της να είχε ηχογραφήσει παράνομα τη διαδικασία. Κάλεσε δε την έδρα να συνεκτιμήσει και το γεγονός πως έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος της κας Νικολοπούλου για την παράνομη αυτή ηχογράφηση της διαδικασίας.

Η πλευρά της κας Στουρνάρας επανήλθε στο αίτημά της με το συνήγορό της να αναφέρει για ακόμη μια φορά πως ήδη έχει δοθεί άδεια ηχογράφησης στον κατηγορούμενο και πως όσον αφορά την ισότητα των όπλων θα πρέπει να χορηγηθεί άδεια για το αίτημα. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ο συνήγορος της Νικολοπούλου ξαναζήτησε να του χορηγηθεί αντίγραφο της ηχογράφησης του κατηγορουμένου κάνοντας λόγο για αναρτήσεις στο διαδίκτυο οι οποίες απείχαν παρασάγγας από τα όσα ελέχθησαν στο Δικαστήριο.

«Να ζητήσει το Δικαστήριο να λάβει αντίγραφο. Το δικαστήριο να ζητήσει να χορηγηθεί εις εαυτόν αντίγραφο», επισήμανε.

Εισαγγελέας: Είναι γνωστό πως το Δικαστήριο μπορεί να δίνει εντολή να χορηγηθούν αντίγραφα, επίσημα έγγραφα ή αρχεία που έχουν δημιουργηθεί με βάση εγγυήσεις που εξασφαλίζουν τα δεδομένα σχετικά με την ακρίβεια. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει το Δικαστήριο, έτσι όπως λειτουργεί η ποινική δίκη, είναι να χορηγήσει πρακτικά. Θεωρώ ότι δεν μπορεί το Δικαστήριο να χορηγήσει αντίγραφο από την ηχογράφηση, ούτε μπορεί να υποχρεώσει να δοθεί. Πρόκειται για ένα αρχείο που μπορεί να είναι διακεκομμένο και χρησιμοποιείται από τον ίδιο τον κατηγορούμενο προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα στην απολογία του. Το συγκεκριμένο αίτημα είναι μη νόμιμο και πρέπει να απορριφθεί.

Το λόγο πήρε από πλευράς Νικολοπούλου ο συνήγορός της, Σπύρος Μουζακίτης: «Από τη στιγμή που παρέχει την άδεια να ηχογραφήσει το Δικαστήριο στον έναν, μπορεί να ζητήσει το Δικαστήριο, και από τον άλλον διάδικο. Δεν πρόκειται για μια ιδιωτική ηχογράφηση. Πρέπει να ζητήσει αντίγραφο. Τίθουμε εν αμφιβόλω όσα διαδραματίζονται και αυτά που αναρτώνται. Έγιναν στρεβλώσεις και αλλοιώσεις. Να κάνετε σύγκριση με τα πρακτικά να δείτε πως υπάρχει αντίθεση.

Συνέχισε ο κ. Μουζακίτης: «Αυτά τα οποία ηχογραφεί ο ένας από τους διαδίκους, ενώ ζήτησε την άδεια, θέλουμε αυτά τα πράγματα να καταστούν υλικά της δικογραφίας και να πάρουμε το αντίγραφό μας. Μέσω του Δικαστηρίου να γίνει. Δεν είναι έγγραφο της δικογραφίας αυτό; Ζητάμε το εξής: Στο τέλος της διαδικασίας να αναγνωστεί, να καταγραφεί η αποτύπωση και να αναγνωστεί. Η κα Νικολοπούλου διώκεται. Αποτέλεσε ένα ανυπόστατο αδίκημα, αυτόφωρο αδίκημα (σ.σ αναφέρεται στην παράνομη ηχογράφηση της πλευράς Νικολοπούλου)[…. ]Να κατατεθεί η αποτύπωση και να παίρνουμε αντίγραφο. Έτσι να καταγραφεί το αίτημά μας στα πρακτικά.

Εισαγγελέας: «Το τι καταγράφει ο κατηγορούμενος με το συγκεκριμένο μαγνητόφωνο το οποίο έχει, δεν αφορά και δεν αποτελεί κάτι επίσημο με τη δίκη. Το τι λέγεται και τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το μοναδικό έγγραφο το οποίο το αποδεικνύει είναι τα πρακτικά. Το αρχείο που δημιουργεί ο κατηγορούμενος δεν έχει κανέναν ρόλο και δεν λαμβάνεται υπόψη. Λαμβάνονται υπόψη μόνο τα πρακτικά. Και αποδεικνύουν τι έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει και δεν χρειάζεται, και δεν θίγονται τα δικαιώματα της πολιτικής ενάγοντος δεν απαιτείται να λάβει αντίγραφο του συγκεκριμένου αρχείου.

Μετά τις τοποθετήσεις της Πολιτικής Αγωγής και των συνηγόρων του δημοσιογράφου το Δικαστήριο απέρριψε εκ νέου τα αιτήματα της πλευράς της κας Στουρνάρα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-7-2017 από directNEWS.gr πηγή: documentonews.gr


Τελευταία Δικαστικά