Logo

Στον «πάγο», λόγω ΣτΕ, τα έργα για 8 αιολικά πάρκα και 73 ανεμογεννήτριες στην Εύβοια



 
 

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και προεδρεύων του θερινού τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Ιωάννης Γράβαρης, με προσωρινές διαταγές του «πάγωσε» τα έργα κατασκευής 8 αιολικών πάρκων και 73 ανεμογεννητριών στην περιοχή Καφηρέα του δήμου Καρύστου Ευβοίας.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει ο Σύλλογος για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας και 3 κάτοικοι της Καρύστου, που στρέφονται κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και κατά 27 αποφάσεών του με τις οποίες προβλέπεται η εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του Καφηρέα.

Με τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, των οποίων ζητείται η αναστολή και η ακύρωση, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των επίμαχων αιολικών πάρκων, όπως και οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, στα  8 αιολικά πάρκα προβλέπεται η εγκατάσταση 73 ανεμογεννητριών οι οποίες θα παράγουν 167,9 MW, η κατασκευή υπογείου δικτύου μέσης τάσης 20MW και η κατασκευή 3 σταθμών ανυψωτικής τάσης 20/150 KV στις θέσεις Αμυγδαλέα, Αντιά και Πλατανιστός της Καρύστου.

Στις προσφυγές υποστηρίζεται, μεταξύ των άλλων, ότι τα 8 αιολικά πάρκα θα εγκατασταθούν μέσα σε δασική έκταση ενταγμένη στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και χαρακτηρισμένη ως τόπος Κοινοτικής σημασίας και ως ζώνη ειδικής προστασίας για την ορνιθοπανίδα.

Ο κ. Γράβαρης έκανε δεκτό το αίτημα των προσφευγόντων για έκδοση προσωρινής διαταγής αναφέροντας στη σχετική απόφαση: «Διατάσσουμε να μην εκτελεσθεί οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία που κατατείνει στην πραγματοποίηση των επίδικων έργων, μέχρι την έκδοση απόφασης επί του αιτήματος αναστολής των προσβαλλόμενων αποφάσεων».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-8-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά