Logo

Ηλεία, δέκα χρόνια μετά: Πως το δημόσιο αρνείται να αποζημιώσει τα θύματα των πυρκαγιών



 
 

Ένα νέο δικαστικό αγώνα δίνουν οι συγγενείς των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας δέκα χρόνια μετά την τραγωδία που στοίχισε τις ζωές 36 ανθρώπων.

Αυτή τη φορά, αντίδικός τους δεν είναι ούτε ο πρώην νομάρχης Ηλείας,που με τις παραλείψεις του βοήθησε στην καταστροφική «επέλαση» της πύρινης λαίλαπας τον Αύγουστο του 2007, ούτε ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, ο οποίος πρόσφατα είδε τον Άρειο Πάγο να αναιρεί σκανδαλώδη απόφαση για την μετατροπή της ποινής του σε κοινωνική εργασία.

Δικαστικός αντίπαλός τους τώρα είναι το ίδιο το Ελληνικό δημόσιο, το οποίο αρνείται να εφαρμόσει τις πρωτόδικες αποφάσεις της Διοικητικής Δικαιοσύνης, που αναδεικνύουν τις ευθύνες του λόγω των εγκληματικών παραλείψεων των οργάνων του και το υποχρεώνουν να καταβάλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημιώσεις στους συγγενείς των θανόντων.

Το Ελληνικό δημόσιο καταθέτει εφέσεις κατά των πρωτόδικων  αποφάσεων και δείχνει αποφασισμένο να φθάσει την υπόθεση μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας υποβάλλοντας σε μεγάλη ταλαιπωρία αυτούς  τους ανθρώπους οι οποίοι πριν δέκα χρόνια είδαν να χάνονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα μαζί με την περιουσία τους που έγινε στάχτη.

Συγκεκριμένα, από συγγενείς θυμάτων έχουν κατατεθεί 27 αγωγές. Ένας εξ αυτών είναι ο Γιώργος Παρασκευόπουλος, ο οποίος έχασε στις πυρκαγιές της Ηλείας τέσσερα ανήλικα παιδιά, τη γυναίκα του και τη μάνα του.

Από τις 27 αγωγές άλλες δικάστηκαν και έχουν εκδοθεί αποφάσεις πρωτόδικες, από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου και εφετειακές, από το Διοικητικό Εφετείο Πατρών, ενώ άλλες πρόκειται να εκδικαστούν το Φθινόπωρο.

Όσες αποφάσεις έχουν εκδοθεί έως τώρα κάνουν δεκτές τις αγωγές των συγγενών των θυμάτων επιδικάζοντας ως αποζημίωση κατά μέσον όρο, περίπου, 150.000 ευρώ ανά άτομο.

Οι παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου

Οι διοικητικοί δικαστές, συγκεκριμένα,  με τις αποφάσεις τους κρίνουν ότι η τραγωδία οφείλεται σε παραλείψεις οργάνων του δημοσίου.

Στο σκεπτικό τους, που είναι "καταπέλτης" για τις ευθύνες του δημοσίου, αναφέρουν σε γενικές γραμμές ότι:

*Για τις 23 Αυγούστου 2007 είχε εκδοθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έγγραφη ειδοποίηση σύμφωνα με την οποία την ημερομηνία αυτή ο νομός Ηλείας διατρέχει μεγάλο κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς.

Βάσει αυτής της ειδοποίησης θα έπρεπε να συγκληθεί αμέσως το συντονιστικό νομαρχιακό όργανο για την πολιτική προστασία και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ». Πυροσβεστική, Αστυνομία, Δασικές Υπηρεσίες κ.λ.π. θα έπρεπε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Αυτό, όμως, δεν έγινε. Όπως, επίσης, τα αρμόδια όργανα δεν είχαν κάνει τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες και το καθάρισμα των δρόμων.

Αυτά θεωρήθηκαν από τους διοικητικούς δικαστές ως βασικές παραλείψεις  των αρμοδίων οργάνων του δημοσίου.

Παράλληλα, τα αρμόδια όργανα του δημοσίου, κατά την κρίση των διοικητικών δικαστηρίων, δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τους κατοίκους για την αυτοπροστασία και τη διάσωσή τους.

Ο ρόλος του πυροφύλακα Παναγιώτη Τσούρα

Τα Διοικητικά Δικαστήρια στέκονται ιδιαίτερα στο ρόλο του πυροφύλακα Παναγιώτη Τσούρα, καταλογίζοντας σε αυτόν μεγάλη ευθύνη, γιατί ενώ ήταν  πυροφύλακας – παρατηρητής στο πυροφυλάκιο «Μίνθης» δεν είδε εγκαίρως τη φωτιά στο σπίτι της Σοφίας Νικολοπούλου στο χωριό Παλαιοχώρι και έτσι δεν ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και δεν κινητοποιήθηκαν αμέσως τα πυροσβεστικά οχήματα, με αποτέλεσμα να επεκταθεί η φωτιά σε πολλές δασικές εκτάσεις, να καούν πολλά δάση, να κινδυνεύσει η Αρχαία Ολυμπία και να καούν μόνο στην Αρτέμιδα 28 άνθρωποι.

Τις υποθέσεις τις χειρίστηκε ως εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων και στα ποινικά και στα διοικητικά δικαστήρια το δικηγορικό γραφείο του πρώην υπουργού, Αντώνη Φούσα, ο οποίος σε σχετική ερώτησή μας δήλωσε:

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη από ποινικής πλευράς δικαίωσε πλήρως τις οικογένειες των τραγικών θυμάτων. Καταδικάστηκαν οι υπεύθυνοι πρωτοδίκως από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πύργου και μετά από το ποινικό Εφετείο Πατρών. Οι καταδίκες δε αυτές επικυρώθηκαν με σχετική απόφαση και από τον Άρειο Πάγο . Ακολουθούν, όμως και οι αγωγέ για αποζημιώσεις, οι οποίες έγιναν στα Διοικητικά Δικαστήρια, λόγω των αμελειών και παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων του δημοσίου.Εκδόθηκαν ήδη μερικές αποφάσεις τόσο από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου, όσο και από το Διοικητικό Εφετείο Πρωτοδικών Πατρών, με τις οποίες δικαιώνονται πλήρως οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων.

Θέλω να σημειώσω ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη και οι αρμόδιοι δικαστές, τόσο των ποινικών δικαστηρίων όσο και των διοικητικών επέδειξαν με τις αποφάσεις τους ιδιαίτερη ευαισθησία προς τα θύματα και τους συγγενείς τους. Και οφείλω να εκφράσω εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων τις ευχαριστίες τους.»

Σημειώνεται, ότι  ως προς το ποινικό μέρος της υπόθεσης ο Άρειος Πάγος επικύρωσε, τον Ιούνιο του 2015, την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πατρών, με την οποία οι Χαράλαμπος Καφύρας, Πανταζής Χρονόπουλος, Σοφία Νικολοπούλου και Παναγιώτης Τσούρας καταδικάστηκαν ο καθένας σε ποινή φυλάκισης 40 ετών κατά συγχώνευση (εκτιτέα τα 10 έτη, που εξαγοράζονται).

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-8-2017 από directNEWS.gr πηγή: Finance & Markets Voice


Τελευταία Δικαστικά